Vineri, 16 Decembrie 2005 - 06:43 AM Aleg.RO: Codul Vamal, trantit de coalitie

Publicat de: Doroteea VOICU

Gândul Plecati mai devreme în vacanta sau ocupati cu împodobirea brazilor prin Senat, alesii nu au putut strange cvorumul pentru trei legi organice . Cea mai importanta dintre toate ? Codul Vamal ? a picat la vot din cauza senatorilor Puterii, care au chiulit iar de la dezbateri. Atat de multi au lipsit încat legea a cazut cu toate ca majoritatea senatorilor PSD ? 19 din 22 prezenti ? si jumatate dintre peremisti au votat în favoarea Codului propus de Putere. Peremistii care n-au aprobat Codul Fiscal n-aveau însa nimic de obiectat fata de actul normativ în sine. ?Dupa cum functioneaza actuala coalitie, nu merita nici un fel de sprijin?, a explicat senatorul PRM Mihai Ungheanu motivul pentru care a votat împotriva.
Potrivit listelor de vot la Codul Vamal, coalitia nu a functionat în special din cauza conservatorilor si a udemeristilor, care au avut cei mai multi absenti nemotivati. Astfel, din 12 senatori cati are Partidul Conservator, doar 4 au votat Codul Fiscal. ?Erau sase în sala, dar doi nu au fost atenti la dezbateri si de-aia n-au votat?, ne-a spus, spasit, viceliderul grupului conservator din Senat, Sabin Cutas. ?Avem doi ministri, un euroobservator si pe dom? presedinte, care n-au venit, asa ca raman doar cinci absenti. Vorbiti cu liderul de grup!?, încerca sa se justifice si senatorul PC Radu Terinte. Liderul, adica seful PC Dan Voiculescu, n-a participat saptamana aceasta la nici o sedinta a Senatului.

Fotoliile erau goale si în zona în care stau de obicei senatorii UDMR. Doar jumatate dintre ei au venit, ieri, la Senat. UDMR are, dintre senatori, un ministru si un euroobservator, restul ar fi trebuit sa vina la serviciu.

Probleme cu prezenta au avut si liberalii, e drept, la scara mai mica. ?Cand s-a votat Codul Vamal, noi am avut trei absenti nemotivati, Mihai Lupoi, Ionut Popescu si Stefan Antonie?, a anuntat, nervos, liderul de grup al Aliantei, senatorul liberal Puiu Hasotti. ?Eu am fost la Realitatea TV, la o emisiune. Daca vreti sa fiti tratati cu atentie, ne invitati pe la televizor si noi raspundem, daca raspundem acolo, nu putem fi în doua locuri deodata.(...) Oricum, sunt prezent în general?, le-a replicat, iritat, Mihai Lupoi, ziaristilor care l-au întrebat de ce a lipsit de la Senat. Celalalt nominalizat, Ionut Popescu, a avut ?o problema personala? si a venit mai tarziu la sedinta. Dupa ce au fost amenintati de conducere cu retragerea sprijinului politic pentru chiul, nici un senator democrat nu a mai avut curajul sa lipseasca ieri.

Dandu-si seama cat de grava e respingerea Codului Vamal, liderii de grup din Senat au ajuns la un compromis si au decis sa reia votul saptamana viitoare. Din cauza propriilor parlamentari, Puterea s-a vazut nevoita, din nou, sa recurga la bunavointa PSD si a PRM. Tot din cauza absentelor au mai fost respinse ieri proiectul de lege referitor la asigurarile de somaj si un alt proiect care viza drepturile salariatilor.

Respingerea unor legi importante din cauza lipsei de cvorum nu este ceva neobisnuit pentru senatori. Nici nu a trecut o luna de cand patru proiecte ale Guvernului au cazut din vina parlamentarilor chiulangii.
Cocotati în brad

In loc sa stea în sala sa voteze legi, senatorii s-au cocotat, care mai de care, în bradul care urma sa fie împodobit în fata salii de plen. In luminile reflectoarelor si ale camerelor de luat vederi, parlamentari de la Putere si din Opozitie au urcat scara care ducea spre varful bradului, cu globuri si beteala în maini. Primul ?decorator? al bradului a fost udemeristul Sogor Csaba, urmat de pesedistul Liviu Maior si de liberalii Teodor Melescanu si Norica Nicolai. Patrunsi de spiritul sarbatorilor, unii senatori nu s-au sfiit sa povesteasca pe holuri presei ce mese copioase pregatesc de Craciun sau unde pleaca de Revelion. Intre timp, în sala de sedinta, Nicolae Vacaroiu facea apeluri disperate catre colegi ?sa vina sa voteze, ca nu e cvorum?!


(501 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Doroteea VOICU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Codul Vamal, trantit de coalitie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.50886988639832 seconds.