Joi, 15 Decembrie 2005 - 09:22 AM Aleg.RO: Deputatii au facut ghiveci din statutul minoritatilorIn vreme ce la sediul grupului parlamentar UDMR membrii coalitiei negociau de zor amendamentele la statutul minoritatilor, deputatii din comisiile sesizate in fond au discutat ore in sir, fara sa ajunga la nici o concluzie . Dupa interventii interminabile, sedinta a fost suspendata pe motiv ca se incheiase programul de lucru.
Mai bine de doua ore, deputatii au incercat sa demonstreze legatura intre batranul croitor si... statutul minoritatilor. Apoi, de la teoriile despre cum se croiesc hainele, alesii au trecut la arta culinara si au ajuns brusc la concluzia ca nu prea ii mai incap straiele, unii dintre deputati acuzand "obezitatea si sedentarismul parlamentului". Dezbaterile au fost asezonate cu discursuri privind tentativele de segregare prin actualul proiect de lege privind minoritatile nationale. Rezultatul final a fost acela ca deputatii din comisiile juridica, drepturile omului si invatamant nu au discutat nici unul dintre articolele proiectului de lege, in conditiile in care ei ar trebui sa depuna raportul pana pe data de 22 decembrie.
Metafora batranului croitor si minoritatile
Liderul grupului parlamentar PRM, deputatul Lucian Bolcas, a acaparat microfonul inca de la inceput, el facand un slalom printre metafore si comparatii culinare, cu complicitatea presedintelui de sedinta, peremista Lia Olguta Vasilescu. Plecand de la propunerea PRM si PSD de respingere in bloc a proiectului de lege fara nici un fel de dezbateri, Bolcas a incercat sa argumenteze acest punct de vedere, sustinand ca orice discutie este total inutila in cazul de fata, pentru ca legea este prost conceputa. "Daca ai croit prost, nu mai poti indrepta taietura gresita", a spus Bolcas, facand de mai multe ori trimitere la batranul croitor care ar fi rostit aceste cuvinte intelepte. Liderul deputatilor PRM a insistat asupra faptului ca prin acest proiect Romania este supusa unor experimente europene pentru ca, asa cum a aratat si Comisia de la Venetia, pe batranul continent nu exista o reglementare similara. El a mai spus ca pledoaria partidelor de la putere, potrivit careia legea este ceruta de catre UE, face parte dintr-o "falsa propaganda", adaugand ca intregul act normativ este asezat pe fundamente gresite si din punct de vedere juridic si politic. "Nu putem accepta o lege care stipuleaza acordarea unor privilegii catre o anumita minoritate, in detrimentul altora", a mai spus deputatul peremist, precizand ca se incearca, de fapt, un atentat la Constitutia Romaniei, in speta la caracterul de stat national unitar. Trecand din domeniul vestimentar in registrul culinar, Bolcas a mai sustinut ca bomboana de pe coliva este prevederea referitoare la infiintarea Consiliului Autonomiei Culturale si acordarea de drepturi colective. El a fost sustinut si de deputatul PSD Valer Dorneanu, care a solicitat guvernului sa isi retraga proiectul, in caz contrar propunand respingerea lui de catre comisii, pe motiv ca acesta ar fi rezultatul unor "supralicitari electorale" si ar induce o discriminare pozitiva a minoritatii in defavoarea majoritatii.
Cooperativa munca in zadar
Ametit de interventia de peste o jumatate de ora a lui Bolcas, deputatul democrat Valeriu Tabara a propus si el amanarea dezbaterii pe articole, insa presedintele Comisiei juridice, conservatorul Sergiu Andon, nu a fost de acord. "Ni s-a servit si felul unu, si felul doi, si bomboane, si coliva. Eu zic ca nu are rost sa lungim ciorba", a comentat Andon. Pentru a-si sustine punctul de vedere, conservatorul a spus ca amanarea dezbaterilor nu ar face altceva, decat sa alimenteze imaginea unui parlament cu o "structura obeza si nelucrativa". Pe de alta parte, deputatul independent Anghel Stanciu le-a atras atentia ca la doua etaje mai sus membrii coalitiei discutau noi modificari la lege, asa incat discutiile din comisiile reunite sunt in zadar. In cele din urma, deputatii au sistat lucrarile pentru ca se facuse prea tarziu si trebuiau sa plece acasa. Cat priveste negocierile dintre UDMR, PNL, PD si PC, partenerii de guvernare convenisera in principiu asupra infiintarii unei comisii paritare formate din reprezentanti ai institutiilor abilitate si cei ai Consiliului Autonomiei Culturale care sa decida asupra numirii in functii a persoanelor din structurile de invatamant.
|
Link-uri înrudite |
Deputatii au facut ghiveci din statutul minoritatilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii | |
| |
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora. |