Miercuri, 14 Decembrie 2005 - 09:33 AM Aleg.RO: "Cîti bani a luat Basescu de la Securitate?"
Publicat de: Bogdan Tiberiu Iacob
Fostul presedinte Emil Constantinescu s-a întîlnit cu membrii Colegiului CNSAS, ieri, cu o zi înainte de expirarea oficiala a mandatului acestora, solicitîndu-le sa reanalizeze dosarul de colaborator al lui Traian Basescu cu fosta Securitate
. În cadrul întîlnirii cu Colegiul CNSAS, Constantinescu a invocat o serie de documente noi, pe care CNSAS nu le-a analizat înainte de a se proununta în privinta dosarului actualului presedinte si le-a cerut sa audieze o serie de persoane care pot atesta calitatea lui Traian Basescu de colaborator al Securitatii. Totodata, el a ridicat problema necesitatii modificarii legii privind desconspirarea Securitatii ca politie politica, care vizeaza doar "turnatoria marunta" si protejeaza, în continuare, ofiterii activi din fosta Securitate, categorie în care s-au încadrat atît Traian Basescu, cît si consilierul prezidential Theodor Stolojan.
De unde proveneau zecile de mii de dolari ale lui Basescu? "Nu-l acuz nici pe Traian Basescu, nici pe Theodor Stolojan ca au facut politie politica în acceptiunea articolului 5 din Legea 187/ 1999 privind desconspirarea Securitatii ca politie politica, si anume aceea de persoane care faceau turnatorie marunta. Prin acceptarea acestei definitii nu se face altceva decît sa se abata atentia de la ofiterii acoperiti si membrii de partid care au jefuit poporul român, mai ales în ultimii ani ai dictaturii comuniste. În acea perioada, miliarde de dolari erau deturnate de la bugetul României în fondul Aportului Valutar Special, de unde erau directionate spre conturile familiei Ceausescu si a gospodariei de partid", a declarat Emil Constantinescu într-o conferinta de presa. Astfel, Constantinescu sustine ca dovezi importante privind colaborarea lui Basescu cu Securitatea se afla în dosarele privind Agentia Economica Navrom de la Anvers care se ocupa de aportul valutar. "Traian Basescu a declarat ca, în 1989, avea 1 milion de lei la CEC - care reprezentau 60-70.000 de dolari - si un autoturism Audi. În conditiile în care diurna unui capitan de vas era de 2 dolari/zi, l-as întreba pe Traian Basescu cîti din cei 60-70.000 de dolari provin din diurna si cîti din retributia pentru colaborarea cu Securitatea sau din activitatile desfasurate pentru Securitate, pentru ca o a treia varianta nu exista", a întrebat el, retoric. În ceea ce-l priveste pe consilierul prezidential Theodor Stolojan, Constantinescu a aratat ca dovada colaborarii cu fosta Securitate se afla în CV-ul personal al acestuia, în care a recunoscut ca a fost seful Serviciului Aport Valutar Special din Ministerul Finantelor, din perioada dictaturii comuniste. Or, Serviciul AVS, avînd indicativul UM 0170, era o unitate de baza a Securitatii. "Uitati-va la evolutia pe care a avut-o", a atras atentia Constantinescu, aratînd ca, în primii doi ani de dupa evenimentele din decembrie 1989, Stolojan si seful sau, ministrul Finantelor, au fost singurii care au ramas în functii, mai mult, primul fiind avansat, ca secretar de stat, si apoi ca ministru. "Aceasta se datoreaza faptului ca Stolojan a trebuit sa aiba grija, în acesti doi ani, de banii fostei Securitati", a afirmat Constantinescu."Ceausescu a fost împuscat din cauza ca a trebuit sa se piarda urma acestor bani", a lansat, în final, Constantinescu un raspuns la o întrebare veche de 15 ani.
CNSAS are doua luni pentru a-i raspunde lui Emil Conform legii, CNSAS are doua luni pentru a se pronunta în legatura cu solicitarea oficiala a fostului sef al statului, Emil Constantinescu, depusa ieri, în calitate de simplu cetatean, în baza Legii 187/1999. În aceste doua luni, membrii Colegiului ar trebui sa solicite acele documente pe care, sustine Emil Constantinescu, au omis sa le solicite arhivelor unor institutii - si sa audieze martori "cheie", inclusiv pe presedintele Traian Basescu. Constantinescu a reamintit faptul ca Petre Roman, fost lider al PD, a declarat ca Basescu a recunoscut, într-o sedinta a conducerii partidului, ca a fost nevoit sa semneze un angajament cu Securitatea, "pentru ca altfel nu ar fi putut face cariera". De aceea, Constantinescu a sugerat audierea lui Adrian Severin, Bogdan Niculescu Duvaz si Victor Babiuc. "Nu-i cer demisia lui Traian Basescu, însa trebuie sa se stie adevarul si sa vedem daca poporul român va considera ca poate fi reprezentat de o persoana a carei întreaga cariera s-a desfasurat în cadrul Securitatii", si-a motivat Constantinescu demersul pe lînga CNSAS. Pentru a usura munca lor, Constantinescu sustine ca le-a oferit o serie de documente care dovedesc colaborarea acestuia cu Securitatea si le-a indicat si arhivele unde se gasesc.
(545 )
| |
|