Miercuri, 14 Decembrie 2005 - 06:24 AM Aleg.RO: Statutul minoritatilor pune coalitia pe jar

Publicat de: Adrian Horincar

curentul

Discutiile de la Consiliul National de Coordonare (CNC) al coalitiei guvernamentale de luni seara nu au reusit sa lamureasca problema amendamentelor la proiectul de lege a statutului . UDMR si-a pastrat pozitia radicala, in sensul de a nu accepta nici un amendament care sa ia din puterile viitorului Consiliu al Autonomiei Culturale, in ceea ce priveste numirile de persoane pe diverse functii sau de infiintare a unor anumite institutii.

La CNC-ul Aliantei PNL-PD, care l-a precedat pe cel al coalitiei, democratii au intrat decisi sa-i convinga pe partenerii liberali sa le sustina amendamentele, lucru pe care l-au si reusit. La final, liderii liberali si democrati au convenit sa discute in cadrul coalitiei, la reuniunea din cursul serii, toate amendamentele. Liberalul Eugen Nicolaescu a spus ca, in cursul saptamanii trecute, o comisie mixta PNL - PD a avut discutii cu importanti membri ai celor doua partide, dar mai ales cu specialisti in drept constitutional, astfel incat toate recomandarile Comisiei de la Venetia sa poata fi cuprinse in textul legii. El a spus ca amendamentele sustinute de Alianta prevad eliminarea Consiliului Autonomiei Culturale, urmand ca acesta sa fie inclus in Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, si eliminarea avizului conform (obligatoriu, n.red.) si introducerea celui consultativ. Alianta PNL-PD a decis sa sustina si ca ponderea reprezentativa sa se refere la proportia de 20% pentru locuitorii de alta nationalitate decat cea romana, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Contradictii intre Tariceanu si Boc

Desi reprezentantii Aliantei au mers cu acest mandat la CNC-ul coalitiei, la finalul acestuia, premierul Tariceanu a spus ca nu s-a discutat despre statutul minoritatilor, intrucat Alianta inca nu a depus amendamentele. "Pentru ca cineva sa fie de acord sau impotriva trebuie ca amendamentele sa fie redactate, ceea ce nu este cazul, in acest moment. Eu inca nu am vazut aceste amendamente", a spus el.

Liderul PD, Emil Boc, a precizat si el ca amendamentele Aliantei urma sa fie depuse abia ieri (marti, n.red.), dar a spus ca s-a discutat, totusi, pe aceasta tema, dar ca nu s-a ajuns la un acord.

Liderul UDMR, Marko Bela, a iesit nemultumit din sedinta. El a declarat ca reprezentantii Uniunii nu accepta ideea ca acel Consiliu al Autonomiei Culturale, prevazut in proiectul de statut, sa aiba doar rol consultativ, asa cum a propus PD. "Posibilitatea reprezentantilor unei comunitati de a participa in luarea deciziilor privind scolile si institutiile lor este un lucru esential. Vom discuta toate propunerile, dar nu cred ca putem priva minoritatile sa ia parte in procesul de luare a deciziilor, cand avem un proces general de descentralizare. Daca nu vor reusi sa ne corelam pozitiile, UDMR va lua o decizie", a concluzionat presedintele Marko Bela.

Blocaj total la statut

Comisia formata din reprezentanti ai coalitiei nu a ajuns ieri la nici o intelegere privind amendarea statutului minoritatilor nationale, desi discutiile s-au desfasurat timp de mai bine de patru ore, cu usile inchise. Aliatii si-au sustinut punctul de vedere, liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, precizand ca nu vede utilitatea infiintarii Consiliului Autonomiei Culturale ca institutie de sine statatoare. El a mai spus ca negocierile vor continua si astazi, in conditiile in care deocamdata nu s-au dezbatut amendamentele concrete, ci doar principiile. "Senzatia este ca lucrurile pot fi transate printr-o formula comuna care sa multumeasca atat majoritatea, cat si minoritatea", a adaugat liderul grupului PD, incercand sa dea impresia ca nu ar exista un conflict intre Alianta si UDMR. La randul sau, liderul grupului udemeristilor, deputatul Marton Arpad, a declarat ca nu este de acord cu varianta aliatilor de a infiinta Consiliul Autonomiei Culturale ca un fel de departament in subordinea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarilor, intrucat nu ar fi nici o legatura intre aceasta institutie si drepturile minoritatilor.


(519 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Adrian Horincar


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Statutul minoritatilor pune coalitia pe jar | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66829299926758 seconds.