Miercuri, 14 Decembrie 2005 - 09:24 AM Aleg.RO:
Liderii Coalitiei s-au impotmolit in statutul minoritatilor
Marko Bela si Calin Popescu Tariceanu o iau de la capat, in fiecare saptamana,
Publicat de: ---
Reprezentantii PNL si-au flexibilizat pozitia in privinta statutului minoritatilor, declarand ca avizul conform al Consiliului National al Minoritatilor nu trebuie vazut ca o masura limitativa
. Afirmatia ii apartine premierului Calin Popescu Tariceanu si este cu atat mai surprinzatoare cu cat, in urma cu cateva zile, purtatorul de cuvant al Aliantei, liberalul Eugen Nicolaescu, declara ca PNL se raliaza pozitiei PD care cere eliminarea dreptului de veto al Consiliului.
Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri ca sustine principiul conform caruia persoanele care doresc sa ocupe un post in institutiile culturale sau de invatamant maghiare, din regiunile locuite de aceasta minoritate, trebuie sa aiba un cumul de cunostinte de limba si istorie maghiare.
El a spus ca problema avizului conform pentru ocuparea unor astfel de functii, prevazut in statutul minoritatilor, nu trebuie inteleasa ca o masura limitativa, ci ca un element de evaluare a cunostintelor celor care vor sa participe la concursul de ocupare a posturilor in institutiile cu predare in limba minoritatilor.
„Este firesc sa ne asteptam ca persoanele care predau minoritatii maghiare sau care conduc institutiile culturale ale minoritatii sa aiba astfel de cunostinte la un nivel rezonabil“, a spus Tariceanu. Acest punct de vedere a fost sustinut si de catre liderul UDMR, Marko Bela, care a spus ca ar fi bizar ca o persoana care doreste sa conduca o scoala cu predare pentru minoritati sa nu cunoasca limba acestora.
Tariceanu a spus si luni seara, dupa CNC-ul Coalitiei, ca toate partidele din arcul guvernamental vor sustine proiectul statutului minoritatilor, in care vor fi incluse amendamentele formulate de Alianta, pe baza recomandarilor Comisiei de la Venetia. Membri ai CNC-ului au spus ca Marko Bela a cerut in cadrul sedintei, ca amendamentele pentru legea minoritatilor sa fie finalizate pana pe data de 22 decembrie, cand Biroul Permanent al Camerei a decis sa fie depus raportul. Cu toate acestea, comisia formata din reprezentanti ai partidelor din arcul guvernamental nu au ajuns ieri la nici un consens in privinta amendamentelor la aceasta lege.
Liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a spus ca nu vede „utilitatea“ infiintarii Consiliului Autonomiei Culturale ca institutie de sine statatoare, propunand ca aceasta institutie sa se afle in subordinea Consiliului National al Discriminarii. El a anuntat ca negocierile vor continua si astazi, in conditiile in care ieri au fost dezbatute doar „principiile“ si nu s-a intrat pe amendamente.
„Este clar ca statutul minoritatilor este o lege ceruta de guvern si de Uniunea Europeana, dar ea trebuie sa fie in conformitate cu Constitutia si nu trebuie sa produca discriminari pozitive. Lucrurile pot fi transate printr-o formula comuna care sa multumeasca atat majoritatea cat si minoritatea“, a comentat Radulescu. La randul sau, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, s-a declarat impotriva infiintarii Consiliul Autonomiei Culturale ca o anexa a Consilului National pentru Comabaterea Discriminarilor.
PC isi reinnoieste amenintarile
Reprezentantii PC si-au reinnoit amenintarile ca nu vor vota legea privind statutul minoritatilor daca nu va fi adoptata initiativa lor privind reprezentarea romanilor din judetele in care sunt minoritari, intrucat deocamdata nu s-a ajuns la nici un consens in aceasta privinta. „Noi nu am votat la Senat, pentru ca problema romanilor din judetele in care sunt minoritari nu a fost rezolvata si nu vom vota nici la Camera Deputatilor“, a declarat purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Ciuca, adaugand ca reprezentantii PC si UDMR care trebuiau sa se ocupe de solutionarea acestei probleme nu au ajuns la nici un consens. Ciuca a mai spus ca PC „nu are nimic cu minoritatile“, dar si reprezentantii Aliantei au facut deja o serie de recomandari si amendamente la acest proiect initiat de UDMR.
Cristina Faighel
(513 )
| |
|