Luni, 12 Decembrie 2005 - 08:52 AM Aleg.RO:
Alte premii, aceeasi lipsa de transparenta
Publicat de: ---
Asociatia Scriitorilor din Bucuresti a ales sa-si aseze festivitatea de decernare a premiilor pe anul 2004 sub semnul numarului 13: 13 decembrie, ora 13
.13, pentru ca, asa cum explica mai marii Asociatiei, "valoarea nu se teme de ghinion". Procedura de selectie a cartilor castigatoare a fost putin atipica anul acesta. In primul rand, membrii juriului (Alex Stefanescu, presedinte, Cornelia Maria Savu, Lucia Verona, Alexandru Condeescu si Ioan Grosan) au renuntat la o etapa premergatoare alegerii premiilor, respectiv la etapa nominalizarilor.
Horia Garbea, secretarul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, ne spune ca numarul cartilor intrate in competitie nu a fost atat de mare anul acesta - aproximativ 90 de titluri, pe care juriul le-a citit ("nu chiar pe toate", spune Garbea) si a decis castigatorii, renuntandu-se la votul secret. Ceremonia de decernare a premiilor se va tine la sediul Primariei Sectorului 2.
Razvan Tupa, poet si jurnalist cultural, comenteaza premiile date de ASB: "Se spune ca premiile Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti sunt, de obicei, premii de compensare. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe carti valoroase care au fost trecute cu vederea de juriul Uniunii Scriitorilor din Bucuresti (premii nationale) sunt recompensate de asociatia locala. Chiar si asa, este greu sa intelegi de ce se opteaza, de exemplu, pentru volumul lui Traian T. Cosovei si nu este luata in seama cartea scrisa de Ioan Es. Pop si de Lucian Vasilescu, ?Confort 2 imbunatatit?. Sigur, decizia unui juriu este intotdeauna discutabila, dar, chiar si situatiile in care distinctiile sunt meritate, cum este cazul lui Adrian Mihalache sau al lui Constantin Stan, ajungi sa te intrebi de ce se ajunge ca premiul sa fie oferit fara nici un fel de justificare a optiunii juriului. Asociatia Scriitorilor din Bucuresti se poate lauda ca, spre deosebire de Uniunea pe care o reprezinta, are un site pe Internet. Dar problemele de imagine raman inca nerezolvate", crede Razvan Tupa. In replica, Horia Garbea spune ca, personal, este foarte multumit de felul in care au decurs lucrurile si de decizia juriului. La insistenta Primariei Sectorului, anul acesta ASB a acordat si Premiul pentru Opera Omnia prozatorului George Balaita. Valorea premiilor "mari" este de 1.000 lei, iar cea a premiilor de debut de 500 lei.
Premiile ASB pentru 2004
Poezie
- Traian T. Cosovei, "Greva capsunelor"
Proza
- Iolanda Malamen, "Scrisoarea lui Lavoisier"
- Constantin Stan, "Gerda"
Dramaturgie, critica si istorie literara
- Adrian Mihalache, "Verva Thaliei"
Literatura pentru copii si tineret
- Iuliu Ratiu, "Urmasii lui Harry Potter"
Eseu
- Bogdan Ghiu, "Facultatea de litere (mic indreptar de gandire gresita)"
Critica si istorie literara
- Dan Cristea, "Autorul si fictiunile Eului"
- Radu Voinescu, "Trivialul"
Traduceri din literatura universala
- Antoaneta Ralian, "Sa cunosti o femeie" de Amos Oz;
"Could Mountain" de Charles Frazier
- Aurel M. Buiciuc, "Scene moscovite" de Mihail Bulgakov
Debut
- Ovia Herbert, "Deschiderile" (poezie)
- Ionut Chiva, "69" (proza)
Premiul pentru literatura in limbile minoritatilor
- Balogh Jozsef, "Erdelyi lorum"
Elena Vladareanu
(397 )
| |
|