Luni, 12 Decembrie 2005 - 05:38 AM Aleg.RO: Asalt pentru autonomie CNS cere lege pentru autonomie sau chiar schimbarea Constitutiei, daca e nevoie. De asemenea, secuii vor noi referendumuri si chiar implicarea ONU

Publicat de: Georgeta Filip / geo

curierulnational
Consiliul National Secuiesc lupta pe toate fronturile pentru a obtine mult dorita autonomie . Intrunit sambata, la Sfantu Gheorghe, Consiliul a somat Consiliile Locale sa organizeze referendumuri si a solicitat Parlamentului sa dea o lege pentru autonomie. Mai mult, pentru ca secuii nu vor sa se impiedice in demersul lor de legea suprema, pretind inclusiv modificarea Constitutiei.
Ca prim pas, CNS a somat Consiliile Locale din Tinutul Secuiesc sa adopte in cel mai scurt timp hotarari pentru organizarea de referendumuri privind autonomia. Delegatii au adoptat o hotarare, conform careia organizarea referendumurilor locale este o proba a democratiei, care va raspunde la intrebarea daca Romania doreste ca cetatenii sai sa beneficieze de drepturi egale. CNS cere, de asemenea, acelor Consilii Locale ale caror hotarari au fost considerate nule de justitie sa apeleze la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Pana in prezent, 11 Consilii Locale au adoptat astfel de hotarari, toate fiind atacate in contencios administrativ de prefecturi.

Modificati Constitutia

La randul sau, presedintele CNS, Csapo Jozsef, a declarat ca, daca este necesara modificarea Constitutiei pentru a obtine autonomia Tinutului Secuiesc, atunci aceasta trebuie modificata. In discursul rostit in fata delegatilor scaunelor secuiesti ale Consiliului National Secuiesc, Csapo Jozsef a spus ca foarte multe persoane sustin ca autonomia Tinutului Secuiesc este anticonstitutionala.
"Daca pentru a obtine autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc este nevoie de modificarea Constitutiei Romaniei, atunci aceasta trebuie modificata", a spus presedintele CNS.
Presedintele CNS a subliniat ca organizatia pe care o conduce are un singur scop, acela de a obtine autonomia. "Locuitorii scaunelor secuiesti, prin reprezentantii alesi, au afirmat dorinta si revendica dreptul la autonomia teritoriala, crearea cadrului legislativ prin adoptarea Statutului de autonomie al Tinutului Secuiesc", a afirmat Csapo, adaugand ca secuimea nu va renunta la aceasta lupta.

Cer negocieri internationale

Un front de lupta important pentru secui este Parlamentul. Desi Legislativul a respins deja cateva proiecte de lege ce ar fi dus la autonomie, CNS a solicitat, in declaratia adoptata sambata, ca Parlamentul sa le legifereze independenta.
Totodata, ei cer presedintelui Traian Basescu sa accepte solicitarea Consiliului de a organiza, cu participare internationala, negocieri cu privire la reinfiintarea, prin lege, a Tinutului Secuiesc, ca euroregiune autonoma administrativ-teritoriala.
Mai mult, Consiliul National Secuiesc solicita implicarea, dupa modelul Kosovo, a Consiliului de Securitate al ONU in obtinerea autonomiei teritoriale a asa-zisului tinut secuiesc, format din judetele Covasna, Harghita si Mures, a declarat liderul Csapo Jozsef.

"Faceti-le dosar penal"

Liderii societatii civile si partidelor politice romanesti din judetul Covasna considera ca cererea de autonomie teritoriala exprimata de CNS reprezinta o incalcare grava a Constitutiei Romaniei si cer autoritatilor statului sa ia masuri urgente pentru descurajarea si stoparea tendintelor separatiste pe criterii etnice.
Presedintele PD Covasna, Gheorghe Baciu, a declarat ca "valurile" pe care CNS incearca sa le faca pe plan national si international aduc atingere imaginii tarii noastre si dauneaza climatului de convietuire dintre romani si maghiari. Gheorghe Baciu crede ca o astfel de pozitie nu poate ramane nesanctionata de autoritatile statului roman. "Ar trebui sa li se faca la toti dosar penal", a spus el.
La randul sau, vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, a declarat, ieri, ca cererile antiromanesti ale CNS trebuie anihilate in conditii democratice. "Toate actiunile Consiliului National Secuiesc sunt acte de tradare de tara si cred ca nu e suficient sa ne manifestam numai indignarea si dispretul, ci trebuie, in conditii puse la dispozitie de democratie, sa actionam pentru lichidarea acestui cuib de vipere care nu fac decat sa arunce otrava in obrazul poporului roman", a afirmat Bolcas.


(387 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Georgeta Filip / geo


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Asalt pentru autonomie CNS cere lege pentru autonomie sau chiar schimbarea Constitutiei, daca e nevoie. De asemenea, secuii vor noi referendumuri si chiar implicarea ONU | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57931303977966 seconds.