Sâmbătă, 10 Decembrie 2005 - 09:40 AM Aleg.RO:
Mahalalele pierdute ale... Parisului
Publicat de: ---
"Armata americana se instaleaza in Romania", titra, pe prima pagina, in editia de miercuri, 7 decembrie, cotidianul francez "Le Figaro"
. Continuat in pagina a IV-a, articolul aprecia semnarea acordului dintre administratia prezidentiala romana si cea americana, referitor la amplasarea celor patru baze americane in Romania, ca "un acord istoric, o premiera in Europa de Est, dupa caderea comunismului".
Saracia este aceeasi la marginea societatii, indiferent de tara.
Un articol echilibrat, in acelasi timp pozitiv la adresa Romaniei. Surpriza insa, pe pagina 22, ultima, a ziarului. La rubrica de "mare reportaj", sub o fotografie sugestiva, ilustrand un ghetou insalubru de la periferia Capitalei, se poate citi cu litere mari: "Mahalalele pierdute ale Bucurestilor". In acest articol latit pe o intreaga pagina de ziar, jurnalistii francezi atrag de asta data atentia cititorilor asupra saraciei romanilor. "La un an de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania ramane o tara a marilor inegalitati. Mai mult de 10% din populatie traieste intr-o saracie extrema. 6,5 milioane de persoane traiesc la limita saraciei.
In jur de 40% dintre aceste sunt tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani si mai mult de 2,5 milioane de persoane traiesc intr-o saracie lucie, adica nu-si pot asigura painea de zi cu zi. Cifrele sunt probabil exacte, dar nimeni nu pomeneste despre dinamica acestora.
Dupa ce se evidentiaza faptul ca in 15 ani numarul de masini a crescut foarte mult, iar infrastructura rutiera a ramas neschimbata, dupa ce se face referire la coruptia specifica, autohtona, la traficul de influenta care ne-a intrat in moravuri, la generalizarea evaziunii fiscale, facuta deseori cu complicitatea administratiei, la inegalitatile sociale, care le permit unora dintre bucuresteni sa isi cumpere "mai multe masini Porsche Cayenne decat la Paris", ziaristii francezi trag concluzia: "La un an de la aderarea la Uniunea Europeana, Bucurestii se incapataneaza sa se prezinte ca ?o metropola europeana?. Proiectele pentru renovarea infrastructurii, devenite invechite, abunda: constructia de noi retele de canalizare, extinderea metroului, constructia de pasaje subterane si supraterane. Cu ajutor din fonduri europene, Primaria Capitalei a prevazut reabilitarea cartierului Lipscani, centrul istoric al Bucurestilor.
Lucrarile, evaluate la 50 milioane euro nu au inceput inca, insa mai mult de 2.000 de persoane au fost deja constranse sa-si faca bagajele, fara a le fi propusa o alternativa".
Intr-adevar, romanii se confrunta cu aceste probleme, insa alaturarea, in aceeasi editie a cotidianului francez, a unui articol ce vorbeste despre acordul istoric romano-american cu un altul in care se vorbeste de saracia de la periferia Capitalei, de problemele mari de pe meleagurile noastre, pare rautacioasa, rauvoitoare.
Istoria chinuita a Romaniei, din secolul XX, nu poate fi comparata cu cea a Frantei, de indata ce francezii si-au reconstruit tara dupa razboi cu sprijin american, iar romanii cu "asistenta" sovietica. Semnele transformarii in Capitala, din ultimii 15 ani, sunt insa mai mult decat vizibile, chiar daca adesea periferia si comunitatile sarace de aici au fost uitate. Parte dintre acestea s-au mutat chiar la periferia Parisului, iar autoritatile franceze nu s-au inghesuit sa le acorde prea multa asistenta
Mai mult, desi dispun de mai multi bani decat cele de la Bucuresti , autoritatile din Paris se confrunta cu probleme oarecum asemanatoare. Saracia si excluderea sociala a locuitorilor de la periferiile pariziene sunt probleme reale si nerezolvate.
Ele au generat recent tulburari de proportii si fara precedent care au durat aproape o luna.
Pe parcursul acestora, presa franceza a bagat capul sub pres, facandu-se ca ploua, acoperind cu stangacie subiectul. Poate de aceea, jurnalistii de la "Le Figaro" au ajuns sa se aplece asupra bidonville-urile romanesti, uitand de cele autohtone.
Gabriel Preda
(367 )
| |
|