Sâmbătă, 10 Decembrie 2005 - 06:15 AM Aleg.RO: Marea deziluzie

Publicat de: Iulia Nueleanu

curentul

In urma cu un an mobilizam familia si prietenii pentru a sarbatori in Piata Universitatii marea victorie portocalie . Nu mai conta nici frigul, nici oboseala, importanta era speranta in schimbare. Nu era prima data cand cadeam prada acestei himere. La sfarsitul lui ÂŽ96 eram de asemenea printre miile de romani adunati tot in Piata Universitatii pentru a sarbatori victoria cheii. Indiferent de simbol, si atunci, si acum sperantele si-au gasit sfarsitul intr-o mare deziluzie.

Nu eram intr-atat de naiva sa cred ca o data cu victoria lui Traian Basescu si implicit a Aliantei D.A. va curge numai lapte si miere in Romania. Dar asteptam, probabil impreuna cu milioanele de votanti portocalii, ca lucrurile sa intre pe un fagas normal. Cu gandul la tepele din Piata Victoriei promise de Basescu marilor corupti si clientelei politice pesediste, visam la o Romanie mai curata, mai credibila, la o tara normala, in cele din urma, in care sistemul sa lucreze in folosul cetatenilor si nu impotriva lor. Iluzii desarte!

Clientela politica a PSD a fost inlocuita la Palatul Victoria de clientela liberalilor, care nu se dovedeste cu nimic mai prejos de cea social-democrata. Daca pe vremea pesedistilor, Micky Spaga invatase sa mai traga si perdeaua peste afacerile derulate sub pulpana guvernului, de data aceasta lucrurile se desfasoara in vazul tuturor, fara nici o jena. Partenerul de afaceri al premierului Tariceanu, Sebastian Vladescu, este numit ministru de finante, iar politica fiscala a Romaniei devine subordonata prietenului Peter Imre de la Philip Morris. La celalalt palat, grupurile de interese au ajuns chiar la usa lui Basescu, iar "sistemul ticalosit" de care tot pomeneste presedintele in discursurile sale inchizitoriale nu a fost atins nici cu un fir de par, daramite cu ciocanul justitiei, asa cum ne promisese in campania electorala.

In aceste conditii, pe multi romani ii apuca groaza cand se gandesc la viitoarele alegeri, fie ele anticipate sau la termen. Dupa deziluzii in lant, ajungi firesc sa te intrebi ca cetateanul turmentat: "DaÂŽ eu cu cine votez?".

Ingrijorator este faptul ca pentru din ce in ce mai multi romani raspunsul este Partidul Romania Mare. In ultimele sase luni, partidul lui Vadim si-a dublat practic numarul de votanti, ajungand, in sondaje, de la 8% la 16%. Politica oscilanta a guvernului, neputinta de a realiza marea schimbare promisa in urma cu un an si nu in ultimul rand cedarile repetate ale aliatilor in fata pretentiilor, adesea exagerate, ale UDMR au dat practic aripi PRM, singura solutie, daca o putem numi asa, neexperimentata inca de romani. Paralel cu cresterea numarului simpatizantilor lui Vadim creste si numarul nehotaratilor, pentru care singura speranta de a trai intr-o societate normala ramane Loteria vizelor.


(365 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Iulia Nueleanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Marea deziluzie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64010500907898 seconds.