Vineri, 09 Decembrie 2005 - 05:55 AM Aleg.RO: Timiș: Domeniul regal de la Banloc, revendicat de prințul Paul Lambrino

Publicat de: Ioana TOMA

AMOS News Prefectura Timiș a primit peste 10.000 de cereri de retrocedare a pământului, printre care se află și o cerere de la prințul Paul Lambrino. Nepotul fostului suveran al României a revendicat 500 de hectare de teren din localitatea Banloc, localitate unde se află un fost domeniu regal. “A făcut cerere pentru hectare de pădure, orezării, iazuri. Lambrino trebuie să aducă dovezi că este descendent al familiei regale, pentru că am putea primi cerere de retrocedare și de la Regele Mihai I”, a spus prefectul Ovidiu Drăgănescu.

Localitatea timișeană este recunoscută pentru castelul ce aparținea familiei regale. Mătușa Regelui Mihai, principesa Elisabeta, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria, a fost ultima proprietară a conacului înainte de regimul comunist. Aflat acum în ruină, imobilul ridicat acum două secole și jumătate a căzut pe mâna comuniștilor și a intrat în patrimoniul statului imediat după alungarea familiei regale din România. Edificiul de dimensiuni impresionante a fost transformat în I.A.S., iar după 1960 a devenit azil de bătrâni, apoi leagăn de copii. Cutremurul din 1991 din Timiș a dus castelul într-o stare jalnică, la fel cum s-a întâmplat și cu parcul ce-l înconjoară. Asta deși, în acte cel puțin, Ministerul Culturii a investit, în ultimii 15 ani, peste un miliard și jumătate de lei. De trei ani însă nu s-a mai intervenit în nici un fel. “Nu știu ce s-a făcut, pentru că mare lucru nu se vede”, declara Cornel Toța, primarul din Banloc. Localnicii își doresc foarte mult ca fostul domeniu regal să intre în circuitul turistic, pentru că ar revigora comuna, însă așteaptă verdictul susținut de noile legi ale proprietății. Tergiversarea cu alți câțiva ani a intervenției arhitecturale la monumentul istoric va duce, fără îndoială, la transformarea sa într-o ruină.

În Timiș au fost revendicate peste 55.000 de hectare de teren arabil, dar responsabilii din Prefectură afirmă că numai jumătate din cereri ar fi justificate prin acte. Cea mai mare suprafață, circa 8.000 de hectare, a fost cerută în estul județului, la Nădrag. Proprietăți mari mai sunt solicitate și la Brestovăț și Teremia Mare (câte 3.000 de hectare), precum și la Timisoara (1.500 de hectare). În tot județul sunt disponibile numai 30.000 de hectare, cu tot cu pășuni și izlazuri.


(441 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Ioana TOMA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Timiș: Domeniul regal de la Banloc, revendicat de prințul Paul Lambrino | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63254594802856 seconds.