Joi, 08 Decembrie 2005 - 07:57 AM Aleg.RO: Semnarea Acordului privind amplasarea de baze militare americane în România

Publicat de: ---

Business Standard Semnarea Acordului privind amplasarea de baze militare americane în România


&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Programul zilei de ieri a înscris în prim-plan semnarea Acordului dintre cele doua state privind amplasarea de baze militare americane în România de catre presedintele Traian BASESCU si secretarul de stat al SUA, Condoleezza RICE . Evenimentul a retinut atentia mijloacelor de informare în masa si opiniei publice interne si internationale. In acest mod s-a înscris un moment nou si foarte important în cronica parteneriatului strategic româno-american. Dupa cum se stie, relatiile bilaterale dintre România si SUA în domeniul militar au fost intensificate dupa aderarea tarii noastre la Parteneriatul pentru Pace (ianuarie 1994). Începând de atunci, au fost semnate cele mai multe documente care fundamenteaza cooperarea bilaterala dintre cele doua tari. Potrivit unui documentar al MApN, în luna februarie 2000 s-a lansat Parteneriatul Strategic Intensificat, în care au fost definite prioritatile si obiectivele aferente domeniilor considerate strategice de catre ambele parti: economic, militar, al stabilitatii regionale si al riscurilor de securitate neconventionale. Din anul 2001, SUA sprijina Armata României pe probleme ale transformarii armatei, prin oferirea de consultanta, precum si printr-un program de parteneriat cu specialistii de la Institutul de Studii de Aparare al SUA pentru implementarea Sistemului de Planificare, Programare, Bugetare si Evaluare în MApN. În noiembrie 2004 s-a întrunit Grupul Bilateral de Lucru pe probleme de Aparare România-SUA, prilej cu care a fost convenit si redactat documentul „Cartea alba a cooperarii bilaterale româno-americane pentru aparare în 2005”. Aceasta includea si propunerea de dezvoltare a conceptului pentru un centru regional de pregatire prin simulare la Bucuresti.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Cooperarea în domeniu s-a concretizat în înfiintarea Centrului de Pregatire a Subofiterilor, la Pitesti, în 1999, a Centrului Regional pentru Managementul Resurselor de Aparare (Brasov, 1999), a Centrului de Pregatire prin Simulare (Bucuresti, 2002), precum si a mai multor centre de învatare a limbii engleze. Aproximativ 800 de militari si civili din Armata României au absolvit, din anul 1991 si pâna în prezent, diferite forme de pregatire în cadrul programelor bilaterale. In conformitate cu programul IMET (International Military Education and Training) se desfasoara cursuri de nivel pentru perfectionarea pregatirii cadrelor, cursuri de cariera pentru promovarea în grad, cursuri pentru pregatirea profesionala a profesorilor de limba engleza, cursuri mobile în România pe domenii cum sunt management, cooperare civil-militara - CIMIC, drept umanitar, management resurse umane.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Colaborarea în domeniul tehnico-militar vizeaza atât domeniul cercetare-dezvoltare, cât si programele de modernizare a tehnicii de lupta. Referitor la domeniul cercetare-dezvoltare se au în vedere schimburile de specialisti în sfera cercetarii stiintifice, modelele de evaluare a costurilor pe durata de viata a sistemelor de arme, schimburile de informatii privind finantarea multianuala a programelor de modernizare a tehnicii militare, metodologiile de valorificare a rezultatelor activitatilor de cercetare-dezvoltare. În privinta cooperarii în vederea modernizarii tehnicii de lupta, România a colaborat cu numeroase firme americane dezvoltând proiecte cum sunt Centrul Operational de Suveranitate Aeriana, avioanele de transport C-130, radarele tridimensionale FPS-117, radarele tridimensionale digitale Gap Filler, avioane fara pilot, simulatoare, statii radio.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Parteneriatul româno-american în combaterea terorismului se concretizeaza în participarea tarii noastre la stabilizarea si reconstructia Afganistanului – aproximativ 550 militari si Irakului (870 militari). În anul 2003, Baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta (înfiintata în 1952, desfiintata la 1 mai 2004), a fost întrebuintata temporar, de trupele americane, în baza aprobarii Parlamentului României pentru punerea la dispozitia Coalitiei antiirakiene a spatiului aerian si elementelor de infrastructura necesare. De asemenea, Baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu si facilitati din Portul Agigea Sud au fost utilizate pentru rotirea trupelor americane participante la KFOR. În cursul acestui an, militarii români si americani s-au pregatit împreuna în circa 15 activitati de cooperare militara bilaterala, organizate în principal de fortele aeriene si de cele terestre, cele mai importante fiind exercitiile „TEAM DACIA 05” si „ROMEX 05”. La acesta din urma, desfasurat preponderent în poligonul Babadag, tara noastra a participat cu 530 persoane, iar SUA cu 1.800.





(610 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Business Standard

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Business Standard:

Semnarea Acordului privind amplasarea de baze militare americane în România | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68177795410156 seconds.