Joi, 08 Decembrie 2005 - 07:57 AM Aleg.RO: Vizita secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, în România

Publicat de: ---

AMOS News Președintele României, Traian Băsescu, a primit-o, marți, 6 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe doamna Condoleezza Rice, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii. Președintele Băsescu și secretarul de stat Condoleezza Rice au abordat, în cadrul convorbirilor oficiale, problematica zonei Mării Negre, stabilitatea în Balcanii de Vest, precum și cooperarea bilaterală dintre România si SUA în Afganistan, Irak și Balcanii de Vest.

Cu prilejul vizitei doamnei Condoleezza Rice, la București, a fost semnat „Acordul intre Romania si SUA privind activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei”. Acordul a fost semnat de secretarul de stat, Condoleezza Rice, și ministrul de externe, Mihai Răzvan Ungureanu.

În cadrul declarației de presă comune, acordată reprezentanților mass-media, președintele Băsescu a apreciat că Acordul „așează România, în circuitul de securitate globală, cu o contribuție de securitate importantă. Din momentul semnării tratatului și validării lui de Parlament, România se va constitui într-un pilon de stabilitate în regiune”.

Președintele Băsescu a amintit, totodată, că în acest an România si SUA sărbătoresc 125 de ani de relații diplomatice. În context, șeful statului român și-a exprimat satisfacția că semnarea Acordului are loc la doar 10 luni, după ce a stabilit, la Washington, cu președintele Bush, că anul acesta vor trebui finalizate discuțiile cu privire la amplasarea de facilități militare americane pe teritoriul României.

Acordul stabilește ca locații Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, Baza de Antrenament Babadag, Zona de Antrenament Cincu și Zona de Antrenament Smârdan. Seful statului a subliniat faptul ca atat zonele, cat si bazele de antrenament vor fi destinate tuturor categoriilor de arme: terestre, aeriene, navale.

Președintele Băsescu a mai declarat ca amplasarea facilităților militare americane pe teritoriul României înseamnă o confirmare a faptului că Armata Română a ajuns, “păstrând proporțiile”, la un potențial în care poate fi un partener al Statelor Unite. “De asemenea, înseamnă, că celelalte structuri de securitate ale României sunt capabile să coopereze la cel mai înalt nivel cu structurile omologe ale Statelor Unite. In același timp, decizia Washingtonului de a amplasa baze militare pe teritoriul României, facilități militare, înseamnă și credibilitate politică din punct de vedere al României”, a spus presedintele tarii.

“Toate acestea au fost posibile pentru că in relația bilaterală a existat de la bun început onestitate si corectitudine, iar România a fost o țară care și-a respectat constant angajamentele în relația cu Statele Unite. Cred că mai există un element formidabil. Poate este cel mai prețios element pe care îl are relația noastră bilaterală, și anume acceptarea de către poporul român a prezenței militare americane în România”, a subliniat seful statului roman. În context, președintele a spus că a discutat cu secretarul de stat Condoleezza Rice, faptul că această avere, respectiv acceptul populației, va trebui menajat, protejat, “pentru că este un bun extrem de prețios al relației noastre bilaterale”.

La rândul său, secretarul de stat american a apreciat discuția cu președintele României ca fiind una "foarte constructivă" și s-a arătat extrem de încântată de semnarea acestui „acord istoric”. În context, secretarul american a mulțumit șefului statului român și echipei sale pentru eforturile care au făcut posibilă transformarea acestui acord în realitate.

"Este un lucru remarcabil că, la 16 ani de la prăbușirea comunismului în România, o perioadă plină de evenimente în care ați devenit aliați NATO, vom semna un acord care va permite SUA să staționeze forțe aici pentru antrenamente și să folosească acest acces", a declarat Condoleezza Rice.

Condoleezza Rice a apreciat, totodată, că, de la ultima sa vizită la București, când l-a însoțit pe președintele Bush, România a dovedit că este unul dintre cei mai puternici prieteni ai Statelor Unite: „Eram cu președintele Bush când a ținut acel discurs în ziua aceea foarte ploioasa si rece, si cand dintr-o dată a iesit curcubeul și am înțeles cu toții că acesta este un simbol al unei relații născânde, noi și frumoase, între România și SUA. Și de atunci s-a demonstrat că, într-adevăr, România este unul dintre aliații noștri, prietenii noștri cei mai buni, un prieten cu care împărtășim credința că cei care au acum norocul de a se afla de partea cea bună a istoriei, în ceea ce privește libertatea, sunt obligați față de ceilalți care încă nu s-au bucurat de binecuvântarea libertății. Deci, suntem obligați față de ei să-i ajutăm să beneficieze de libertate. Așadar, SUA și România nu sunt doar prieteni, ci camarazi de arme în Irak, Afganistan si Balcani.”

În continuare, Condoleezza Rice a ținut să mulțumească atât poporului român pentru sprijin, cât și familiilor soldaților români prezenți alături de trupele americane în locuri foarte dificile și periculoase. "Nu există nici un angajament mai puternic decât cel pe care putem să-l facem față de viitorul unor noi democrații, precum cele din Irak sau Afganistan. Nu putem decât să-i protejăm pe cei care sunt în pericol, pentru ca viitorul acestor democrații să fie asigurat", a subliniat doamna Rice.

În încheierea discursului său, Condoleezza Rice și-a exprimat convingerea că, în această perioada plină de încercări pentru națiunile lumii libere, SUA au în România "un partener mare și foarte decis, pregătit să facă sacrificii și să se angajeze atâta cât este necesar pentru a asigura răspândirea liberății în lume".

La finalul declaratiei de presa, presedintele Basescu si secretarul de stat Condoleezza Rice au raspuns la intrebarile ziaristilor.

Intrebare: Domnule președinte, există riscuri pentru România, de acum încolo, din cauza acestei prezențe militare?
Traian Băsescu: România și-a asumat riscuri de când a mers în Balcanii de Vest, în Afganistan și în Irak. Riscul nu este nici mai mare nici mai mic decât înainte. Este doar un pas mai mare, dacă vreți, decat până acum în implicarea României în sistemul global de securitate. Dar din punct de vedere al riscurilor, ele exista de la momentul la care România s-a declarat un stat care luptă împotriva terorismului. Riscurile sunt egale, nu avem riscuri suplimentare. Sigur, în mod practic vorbind, lucrurile pot să aibă ușoare creșteri de potențial de risc, dar în momentul în care am decis semnarea acestui tratat, am evaluat riscul și am știut că suntem capabili să le facem față fără a garanta că perfecțiunea este la noi acasă din acest punct de vedere. Dar riscul este calculat, asumat și în același timp apreciat a fi posibil de ținut sub control.

Intrebare: Domnule președinte, Romania isi reconsidera prezenta efectivelor in Irak sau sunteți deciși să rămâneți acolo în continuare? Și doamnă secretar, le-ați dat astăzi vreun exemplu liderilor europeni de transferuri care au salvat vieți, transferurile despre care ați vorbit? Și dacă nu ați făcut-o, sunteți îngrijorată dacă vă vor accepta sau nu argumentele în această privință?

Traian Băsescu: România este decisă, așa cum am afirmat tot timpul, să-și ducă până la capăt misiunile pe care și le-a asumat, nu numai față de aliații săi, dar și față de nevoia poporului irakian de a trăi într-o țară stabilizată din punct de vedere al securității interne, al siguranței și, dacă vreți, al stabilității politice. România nu-și va diminua capacitățile militare cu această destinație în Irak, ci va rămâne până la capăt la dispoziția guvernului irakian. Va rămâne până la capăt sub rezoluția ONU și alături de aliații săi în așa fel încât la retragerea noastră din Irak să fie îndeplinite toate dezideratele pentru care ne aflăm acolo, adică, o țară democratică, o țară în care cetățenii să trăiască în siguranță. Si România va fi, pe de altă parte, o țară care poate sta cu fruntea sus că și-a îndeplinit obligațiile față de aliații ei.

Condoleezza Rice: În primul rând, am discutat cu aliații noștri despre importanța activităților serviciilor secrete în adunarea teroriștilor de pe stradă. Să ne amintim că nu putem preveni un atac decât dacă știm despre el; astfel încât informațiile sunt singurul mijloc de a afla despre un atac înainte ca acesta să se petreacă. Așa cum am mai spus, am fost întrebată dacă s-a făcut tot ce se putea și rezultatul anchetelor a fost că nu am putut mobiliza toate resursele necesare ale serviciilor secrete, în țară sau în afara țării, pentru a preveni atacurile de pe 11 septembrie. Poate că nu a fost posibil să fie prevenite, dar am pus mult accent pe importanța serviciilor secrete. Deci cred că dacă îi luăm de pe stradă pe teroriști, cred că putem preveni atacuri și am încredere în argumentele pe care le-am prezentat public colegilor mei în declarația de ieri, și anume că adunarea teroriștilor și reținerea lor până când ne asigurăm că ne folosim de mijloacele legale pentru a-i reține și interoga și pentru a obține informațiile de care avem nevoie, deci acesta este un obicei care poate salva vieți. Știu că dacă nu facem aceste lucruri și dacă nu adunăm informații, nu putem salva vieți.

Intrebare: Care a fost cel mai puternic argument care a convins SUA să semneze acest acord? A fost un argument politic sau un argument geostrategic, și de ce ați semnat acest acord cu România și nu cu Bulgaria, de exemplu?

Condoleezza Rice: Cu România avem o strânsă relație militară deosebită. Avem relații foarte bune și cu Bulgaria și sunt aliații noștri, însă președintele Băsescu și președintele Bush au vorbit despre posibilitatea acestui acord pentru că este mai rezonabil din punct de vedere geografic. Iar în ceea ce privește pregătirea militară, știm că în România se profită foarte mult de programele noastre de instruire militară și s-a oferit mult sprijin SUA. Știm că România s-a angajat să își transforme armata și să o întărească, să îi mărească capacitățile tehnice pentru a obține o nouă capacitate pentru activitățile militare în care s-a angajat România, în Afghanistan, în Irak, în Balcani. Și probabil că aceasta este o recunoaștere în plus, de asemenea, a relației foarte strânse în care armatele noastre pot colabora, nu numai în zonă, dar și în întreaga lume, și asta datorită progreselor României. Joi, vom fi în NATO, iar în viitor se va vorbi despre necesitatea ca NATO să angajeze resurse care să garanteze capacitatea militară efectivă în mâinile Alianței săi, pentru a face față provocărilor cu care ne confruntăm. Cred că România demonstrează că este una dintre cele mai active țări exact în această privință.

Intrebare: Doamnă Secretar, știu că nu vorbiți niciodată despre chestiuni legate de informații. Am anticipat răspunsul. În legătură cu centrele de detenție, postul ABC a arătat că aseară deținuții au fost mutați înainte de sosirea dvs. în Europa. Puteți asigura publicul american că aceste baze nu au fost folosite ca centre de detenție? Și pentru domnul președinte. Ca posibil stat membru al Uniunii Europene, sunteți îngrijorați de rapoartele referitoare la centrele CIA?

Condoleezza Rice: În primul rând, acest acord de transfer este transparent, va fi dezbătut în Parlament, sunt convinsă. Va fi foarte evident pentru toată lumea că este vorba de o bază unde vom duce și activități de instruire, pentru a spori capacitatea noastră și a României de a desfășura activitățile pe care le avem deja în desfășurare în Irak și Afganistan. Am vorbit despre rapoartele legate de aceste activități și, voi repeta, nu vă voi vorbi despre aceste activități și dacă ele au loc, pentru că dacă aș face acest lucru, aș intra într-o discuție despre activități de informație presupuse și refuz să fac acest lucru.

Traian Băsescu: Eu am făcut deja precizări legate de închisorile CIA de pe teritoriul României: nu a existat așa ceva și nu ar fi posibil ca în România să se practice și tortura. Suntem o țară care respectă drepturile omului. În același timp, am anunțat: pentru orice organizație internațională aparținând societății civile, structurilor politice, dacă există dorința de a se vizita orice punct din România, orice bază militară, orice loc suspectat a fi destinat detenției și torturii, România pune la dispoziție tot teritoriul ei, legat de acest lucru. Singurul apel pe care îl facem este ca aceia care vorbesc despre România, că ar fi găzduit sau că ar găzdui locuri de tortură, să-și asume responsabilitatea afirmațiilor pe care le fac. Nu putem accepta la nesfârșit speculații că dacă au aterizat nu știu ce avioane, nu știu ce s-a întâmplat cu tortura și cu închisorile secrete. Avioane au aterizat și vor mai ateriza. România colaborează cu SUA, nu numai la nivelul armatei sau la nivel politic, ci și serviciile noastre secrete au o intensă colaborare. Nu mai vorbim de faptul că România a beneficiat și beneficiază de pregătirea structurilor noastre din sistemele de informații, care se face aici, în țară. In aceste condiții, mi se pare absolut deplasat ca în baza aterizărilor sau decolărilor unor avioane, să faci afirmații că ar exista închisori secrete în care se practică tortura. România va închide definitiv acest subiect, spunând un singur lucru: cine are suspiciuni să poftească în România, dar în baza unor speculații, România nu este dispusă să accepte acuzații de încălcare a drepturilor omului.


(458 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Vizita secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, în România | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60071492195129 seconds.