Marți, 06 Decembrie 2005 - 09:51 AM Aleg.RO: Terenurile fostilor proprietari - valorificate dupa bunul plac al administratiilor locale

Publicat de: Petre Porea

curentul

Persoanele care nu au depus cereri pana la 30 noiembrie prin care sa solicite retrocedarea terenurilor agricole si a padurilor, de care au fost deposedate abuziv, isi vor pierde, pentru totdeauna, proprietatile . Mai mult, acestea vor intra in domeniul privat al primariilor, care le vor putea concesiona, inchiria sau vinde. Dupa plac!

In momentul aparitiei, in vara, a pachetului legislativ in care erau incluse si modificarile la Legea fondului funciar nr. 18/1991, sau cele ale Legii 169/1997 pentru modificarea si completarea Legii 18/1991, un lucru, aparent banal, a trecut neobservat: timpul extrem de scurt in care fostii proprietari de pamant si paduri trebuiau sa depuna cererile catre comisiile abilitate potrivit legii. Primul termen a fost 15 septembrie, in conditiile in care pachetul de legi a fost promulgat abia la 22 iulie, in Monitorul Oficial nr. 653, sub titulatura Legea 247 din 19 iulie 2005, dar a fost apoi prelungit pana la 30 noiembrie.

In Legea 247, articolul 18, alin. 3 al Legii 18/1991 a fost modificat astfel incat: "Terenurile neatribuite, ramase la dispozitia comisiei, dupa incheierea integrala a reconstituirii drepturilor de proprietate, trec in domeniul privat al comunei, orasului sau al municipiului, urmand a fi puse la dispozitia celor care doresc sa intemeieze sau sa dezvolte exploatatii agricole, prin inchiriere, concesionare sau vanzare, in conditiile legii sau puse la dispozitie pentru obiective de interes social".

Se estimeaza ca sute de proprietari isi vor pierde definitiv proprietatile

Acest aspect trebuie reconsiderat cu multa atentie, in conditiile in care sunt semnalate numeroase cazuri in care unele comisii nu ar fi inregistrat cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate pe motiv ca solicitantii nu aveau documente doveditoare, desi legea prevedea posibilitatea ca acestea sa fie depuse ulterior inregistrarii. Acest aspect a fost reclamat inclusiv de catre Maria Teodoru, presedintele Asociatiei de Proprietari Deposedati Abuziv, care a precizat ca ar mai exista sute de proprietari care nu si-au putut depune cererile "din cauza ca nu au putut intra in posesia actelor doveditoare, aflate in arhive". Nici macar nu se pune problema ca prevederea de la alin. 3, art. 18, din Legea 18/1991 sa fi fost introdusa cu alta intentie decat in ideea de a se solutiona, cat mai repede, punerea in posesie a celor in drept, cum, de altfel, nici nu putem crede de facto in reaua-intentie a unor membri din anumite comisii. Dar noua prevedere, precizata anterior, este neconforma cu practica internationala in ceea ce priveste dreptul de proprietatii, cu atat mai mult cu cat se defineste viitoarea destinatie a proprietatii in cauza si inca printr-o lege trecuta prin parlament, prin procedura asumarii responsabilitatii guvernului. Mai mult, noua prevedere publicata in Monitorul Oficial, coroborata cu limitarea in timp a dreptului de revendicare, poate oricand induce suspiciunea ca anumiti factori locali ar avea interesul ca primariile sa intre in posesia unor suprafete de teren cat mai mari, pe care sa le poata valorifica prin intermediul uneia dintre formulele precizate anterior. Initial, Legea 18/1991 prevedea ca respectivele terenuri sa treaca in proprietatea privata a statului, ceea ce reprezinta cu totul altceva, din toate punctele de vedere.

Nulitatea absoluta nu functioneaza impotriva atribuirilor considerate legale

Un alt aspect contradictoriu, trecut cu multa usurinta sub tacere, se refera la faptul ca "nulitatea absoluta nu opereaza asupra titlurilor obtinute de fostii proprietari pe alte amplasamente daca la intrarea in vigoare a prezentei legi si-au gasit vechile amplasamente de care au fost deposedati atribuite legal altor persoane conform Legii 18/1991".

Sunt de notorietate cazuri in care au fost atribuite terenuri altor persoane decat adevaratilor proprietari, care la acea data nu au putut face dovada proprietatii din diverse motive, sau comisiile nu le-au luat in considerare. Dar Legea 18/1991 apreciaza ca, in multe situatii, astfel de atribuiri au fost legale. Astfel, multi dintre proprietarii de drept, de frica sa nu ramana fara nimic, au acceptat in locul proprietatii lor si terenuri cu valori de piata mult inferioare. Aceasta noua prevedere, introdusa prin pachetul de legi nr. 247/iulie 2005 consfinteste pentru intotdeauna deposedarea acestei categorii de fosti proprietari.


(596 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Petre Porea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Terenurile fostilor proprietari - valorificate dupa bunul plac al administratiilor locale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.