Marți, 06 Decembrie 2005 - 06:25 AM Aleg.RO: Cea mai buna aparare e atacul

Publicat de: Madalina Mitan

curentul

Europa a asteptat cu sufletul la gura explicatiile secretarului de stat american Condoleezza Rice legate de zborurile secrete ale CIA sau de inchisorile secrete . Disputele amenintau sa umbreasca turneul european. Dar Condi, intr-un exercitiu de diplomatie perfecta, a pus punctul pe "i" inca inainte de a pleca din Statele Unite. In cadrul unei conferinte de presa sustinute ieri, pe baza americana Andrews, secretarul de stat american a subliniat ca "guvernele decid masura in care coopereaza cu SUA in lupta impotriva terorismului".

Condoleezza Rice a vorbit 20 de minute despre lupta impotriva terorismului si a atins numai subiectul bazelor secrete ale CIA. Ea a subliniat ca aliatii SUA "trebuie sa faca alegerile dificile indispensabile" pentru lupta impotriva terorismului. "Nu putem discuta informatii care ar putea compromite activitatea serviciilor secrete sau operatiunile militare. Ne asteptam ca si alte natiuni sa impartaseasca acest punct de vedere", a subliniat Rice. Cu alte cuvinte, acestea vor fi lamuririle pe care europenii le primesc in legatura cu scandalul ce s-a extins in ultima luna. Ramane de vazut insa care va fi raspunsul oficial la scrisoarea pe care ministrul britanic de externe, Jack Straw, a trimis-o, in numele Uniunii Europene. Oricum, sugerand ca decizia de a permite survolarea teritoriului lor apartine in exclusivitate guvernelor in discutie, Rice a lasat tot greul asupra statelor despre care s-a scris ca ar adaposti centre secrete de detentie. Astfel, guvernele acestora ar urma sa explice daca au incalcat sau nu tratatele internationale, dupa ce secretarul de stat american a subliniat ca SUA nu au incalcat nici o lege si nu permit tortura, in nici o circumstanta. "Statele Unite nu folosesc spatiul aerian al nici unui stat sau nici un aeroport pentru a transporta detinuti care ar urma sa fie torturati", a spus Rice, inainte de a pleca spre Berlin. Ea a admis insa ca unii suspecti sunt transferati cu avioanele in cadrul unui proces care implica predarea suspectilor catre alte jurisdictii.

Program

Dupa Germania, Condoleezza Rice se va indrepta spre Bucuresti, unde va ajunge astazi, in jurul orei 17.00. Va fi intampinata la aeroport de Nadia Comaneci, consilierul sau de imagine, Jim Wilkinson, alegand-o pe fosta campioana olimpica la gimnastica la fel cum a ales un luptator de sumo pentru a o intampina pe Rice la Tokyo. Vizita la Bucuresti va dura numai trei ore, timp in care se va intalni cu presedintele Traian Basescu, cu ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, si cu noul ambasador al SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman. Apoi va pleca in Ucraina si apoi la Bruxelles.

Cuvantul de ordine

De altfel, inainte de declaratia de presa a doamnei Rice, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui SUA, Stephen Hadley (foto), a avertizat ca ea va aborda subiectul presupuselor inchisori secrete ale CIA de o maniera cuprinzatoare. Intr-un interviu acordat canalului de televiziune Fox News, consilierul pentru securitate al presedintelui Bush a sintetizat mesajul pe care Condoleezza Rice il va transmite aliatilor europeni: "Statele Unite nu transporta prizonieri in jurul lumii ca sa-i tortureze". El a adaugat ca "Statele Unite respecta suveranitatea statelor cu care coopereaza".

De altfel, cooperare va fi cuvantul-cheie in mesajul ministrului de externe: "Cu totii suntem amenintati de terorism si trebuie sa cooperam, sa gasim o solutie". Consilierul presedintelui Bush pe probleme de securitate a afirmat ulterior la postul de televiziune CNN ca in problema presupuselor inchisori secrete "exista lucruri care pot fi spuse public si altele care nu pot fi spuse public, dar care vor fi comunicate la nivel guvernamental".


(593 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Madalina Mitan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Cea mai buna aparare e atacul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.90555500984192 seconds.