Marți, 06 Decembrie 2005 - 09:17 AM Aleg.RO: PD se pune de-a curmezisul la Statutul minoritatilor
Publicat de: Ion Navalici
Dezbaterea Statutului minoritatilor in Camera Deputatilor se anunta extrem de aprinsa
. Dupa ce Opozitia si Puterea s-au incaierat la adoptarea regulamentului si a bugetului, vine randul celor din Coalitie sa-si arate coltii unii altora pe tema acestui proiect de lege.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a acceptat ieri solicitarea Comisiei juridice de prelungire cu 15 zile - pana la 22 decembrie - a termenului de depunere a raportului asupra proiectului de lege privind Statutul minoritatilor nationale. Adrian Nastase, presedintele acestui for legislativ, a explicat ca termenul depunerii raportului de catre comisiile sesizate in fond expira la 7 decembrie, dar din cauza dezbaterilor bugetului de stat, care au fost prioritare in comisii, proiectul nu a reusit sa primeasca decat avizul Comisiei de administratie publica. Initial, Birourile Comisiei juridice, ale Comisiei pentru invatamant si ale Comisiei pentru drepturile omului au solicitat saptamana trecuta âcel putin o jumatate de ziâ pentru dezbaterea acestui âimportant si laborios proiect de legeâ, dar au primit doua saptamani in plus pentru elaborarea raportului.
Proiectul Statutului minoritatilor a fost deja respins de Senat.
Conditiile democratilor
Dincolo de problemele tehnice, tergiversarea dezbaterii in Parlament a Statutului minoritatilor are mai mult explicatii politice. Ieri, Biroul Permanent National al PD a decis ca acest proiect de lege sa fie sustinut numai in conditiile amendarii lui potrivit concluziilor rezultate din raportul Comisiei de la Venetia. Presedintele democrat Emil Boc a declarat ca este vorba despre eliminarea dreptului de veto al Consiliului Minoritatilor Nationale, excluderea criteriului de referinta al cetateniei si mentionarea ca orice persoana poate beneficia de dreptul la nondiscriminare prevazut de lege, precum si ca prin âpondere semnificativaâ sa se inteleaga acele localitati in care o minoritate are o pondere de cel putin 20% din totalul locuitorilor.
Boc a mentionat ca in raportul Comisiei de la Venetia se arata ca nu exista un model international acceptat al autonomiei culturale. âDeci, nu avem la ce sa ne raportam din acest punct de vedereâ, a declarat Boc.
De asemenea, liderul democrat a facut constatarea ca, in cazul celorlalte tari in care exista legi privind minoritatile nationale, Consiliul Minoritatilor are dreptul de a fi consultat, si nu dreptul de a decide sau de a avea drept de veto.
Potrivit lui Boc, raportul Comisiei de la Venetia precizeaza: âIn orice caz, forma de autonomie culturala continuta in proiectul de lege ar asigura reprezentantilor minoritatilor nationale puteri reale de luare a deciziilor, in principal prin acordul obligatoriu ce le-ar fi solicitat si nu doar prin consultare, asa cum este cazul altor tari. Aceste forme de acord obligatoriu pot provoca ingrijorari asupra semnificatiilor practice si asupra compatibilitatii lor cu principiile general aplicabile concursurilor publice organizate cu scopul de a completa schema de posturi vacante in randul functionarilor publiciâ.
(739 )
| |
|