Luni, 05 Decembrie 2005 - 08:54 AM Aleg.RO: Stiri pe scurt

Publicat de: Redactia Curentul

curentul

Acreditare

Noul ambasador SUA in Romania, Nicholas Taubman, va prezenta, luni dimineata, ministrului de externe, Razvan Ungureanu, copiile scrisorilor de acreditare . Tot luni, ambasadorul va merge la Cotroceni pentru depunerea acestor documente, a anuntat, duminica, seful diplomatiei romane, Mihai Ungureanu. "Nicholas Taubman este unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai presedintelui Bush si un important contributor la campania republicanilor", fiind un foarte bun cunoscator al mediului politic de la Washington, a adaugat Ungureanu.

Sprijin

Aflat la Sofia, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a primit garantii de sprijin pentru ratificarea in timp util a Tratatului de aderare a Rominiei la UE, din partea socialistilor bulgari. "Colegii nostri au dat o foarte mare atentie relatiei cu noi, pentru ca intr-un fel si datorita noua si cu sprijinul nostru partidul condus de Serghei Stanisev a fost admis in Internationala Socialista", a declarat Nastase pentru Radio Romania Actualitati. Adrian Nastase se afla la Sofia cu prilejul unei reuniuni a socialistilor bulgari.

Proteste

Deputatul PRM Vlad Hogea solicita ministrilor Mihai Razvan Ungureanu si Anca Boagiu sa reactioneze la cresterea recrudescentei manifestarilor de antiromanism, manifestate atat in tara, cat mai ales in strainatate. Hogea ii nominalizeaza in acest sens pe unii europarlamentari maghiari din Parlamentul European. "Nu mai este un joc de domnisoare, este un joc foarte dur (...) De aceea, solicit ministilor Mihai Razvan Ungureanu si Anca Boagiu sa actioneze foarte hotarat pentru a contracara lobby-ul antiromanesc care continua sa se manifeste foarte activ in Parlamentul European", a declarat deputatul Vlad Hogea.

Proiect

Serviciile comunale de utilitati publice vor avea mai multe atributii, potrivit unei initiative legislative a Comisiei pentru administratie publica. Senatorul PNL Tiberiu Prodan, care este membru al Comisiei, a explicat ca prin aceasta initiativa se incearca definirea rolului si responsabilitatilor guvernului, ale autoritatilor administratiei publice centrale si locale, cu privire la furnizarea si prestarea utilitatilor publice. Proiectul va intra in aceasta saptamana in dezbaterea Senatului.

Vizita

Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, se va afla astazi si maine la Bruxelles. Vizita are loc cu putin timp inainte de summit-ul semestrial al UE, din 15-16 decembrie, cand Marea Britanie va preda presedintia Uniunii si la care sunt invitate sa participe si autoritatile romane. Tariceanu se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu cel al Parlamentului European, Josef Borrell, precum si cu Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Franco Frattini, vicepresedinte si responsabil pentru libertate, securitate si justitie, si cu Neelie Kroes, comisar european pentru competitie.

Mosi Nicolae

Toti parlamentarii vor astepta nerabdadori in aceasta seara ca Mos Nicolae sa le puna ceva in ghetutele de firma, insa 15 dintre ei vor avea parte si de cadouri in plus. Pesedistii Nicolae Vacaroiu, Bogdan Nicolae Niculescu Duvaz, Mihai Nicolae Tanasescu, Nicolae Banicioiu, Nicolae Badalau, liberalii Nicolae Vlad Popa, Nicolae Titu Gheorghiof, democratii Nicolae Petru Iotcu, Nicolae Neagu, Nicolae Bara, peremistul Nicolae Iorga, conservatorul Nicolae Popa, reprezentantul minoritatilor Nicolae Paun si independentul Neculai Apostol isi serbeaza maine onomastica.

Statut

Ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, sustine ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor corespunde standardelor europene in domeniu. Ungureanu a refuzat sa intre in polemica cu europarlamentarii maghiari care fac lobby pentru acordarea unei autonomii sporite minoritatilor, spunand ca nu comenteaza recentele declaratii facute de acestia. Seful diplomatiei romane a mai spus ca legea fundamentala a Romaniei contine prevederi extrem de clare in acest domeniu, iar proiectul statutului a fost deja apreciat de institutiile europene ca fiind unul modern. Saptamana trecuta europarlamentarul maghiar Kinga Gal a afirmat, in cadrul forului legislativ european, ca modelul de autonomie catalana este adecvat si pentru situatia minoritatilor din Romania.

Eforturi

Ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca buna functionare a Aliantei D.A. trebuie privita ca o metoda de asumare a anganjamentelor pentru integrarea Romaniei in UE. "Cele doua partide trebuie sa depuna toate eforturile pentru a duce Romania in Uniunea Europeana si pentru a pune in practica programul cu care au castigat alegerile", a spus Olteanu. Acesta a precizat ca pentru PNL prioritatile raman aderarea la UE si indeplinirea programului electoral.

Acuze

Deputatul PC, Bogdan Ciuca, a acuzat ieri Alianta D.A. ca face greseli politice, referindu-se la comportamentul parlamentarilor PNL si PD in timpul dezbaterilor privind modificarea regulamentelor celor doua Camere. "Daca reprezentantii Aliantei nu ar fi iesit din sedinta parlamentului, probabil ca acum ar fi fost alte persoane la sefia Senatului si Camerei Deputatilor. Probabil ca situatia ar fi fost complet schimbata", ne-a declarat Bogdan Ciuca.

Alianta

UDMR a participat ieri la constituirea unui for consultativ la nivel judetean, Alianta Minoritatilor Nationale din judetul Caras-Severin (AMNCS). La reuniunea de initiere a AMNCS au participat si presedintii organizatiilor teritoriale ai Partidei Romilor, Uniunii Croatilor din Romania, Forumul Democratic al Germanilor din Romania, Uniunii Sarbilor, Uniunii Slovacilor si Cehilor din Romania si Uniunii Ucrainenilor din Romania. Potrivit UDMR Caras-Severin, Petru Alber Seres, forul a fost infiintat la propunerea organizatiilor minoritatilor nationale din judet.


(841 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Redactia Curentul


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Stiri pe scurt | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55951809883118 seconds.