Luni, 05 Decembrie 2005 - 06:30 AM Aleg.RO: În oglinda retrovizoare (5 decembrie 2005)

Publicat de: ---

AMOS News Din temele de prima pagină ale ziarelor din 1 decembrie Din nou despre autonomia Ținutului Secuiesc

Deranjat de refuzul Președinției de a lua în considerare pretenția teritorială a Consiliului Național Secuiesc (CNS), liderul acesteia, Csapo Jozsef, a ieșit iar la rampă pentru a declara că nu va renunța la lupta pentru autonomia ținutului secuiesc. Mai mult, el a anunțat că va solicita Parlamentului Europei să condiționeze acceptarea integrării României în UE de acordarea autonomiei pentru ținutul secuiesc. 'Nu renunțăm la lupta noastră, vom reprezenta în mod consecvent această pretenție a secuimii', a declarat Csapo Jozsef. Deși prevederile legale și constituționale în vigoare împiedică realizarea unui referendum regional, după cum dorește CNS, Csapo Jozsef a anunțat că va demara aceste proceduri. El are de gând să solicite tuturor consiliilor locale din județele Covasna, Harghita și o parte din Mureș ca în scurt timp să adopte hotărâri în vederea organizării unui referendum pentru a chestiona populația cu privire la înființarea ținutului secuiesc. Deși au mai existat declarații pe această temă, demersurile oficiale ale CNS pentru obținerea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc au început săptămâna trecută, când Parlamentul, Guvernul și Președinția României au fost notificate asupra acestei pretenții. Singurul care le-a tăiat avântul secuilor lui Csapo Jozsef a fost Traian Băsescu. Șeful statului a calificat drept un 'abuz politic' cererea CNS și l-a invitat pe Csapo Jozsef să citeasca cu atentie Constituția și legislația României. 'Csapo Jozsef face o mare confuzie între România și, poate, Transnistria', a fost replica lui Băsescu la încercările liderilor CNS de a obține organizarea unui referendum.

Mișcări de trupe în interiorul PSD

Tinerii social democrați din sectorul 5 vor ca Mircea Geoana să ajunga președintele României, Dan Ioan Popescu - premier, iar Marian Vanghelie - primar al Capitalei. Cătălin Stochiță, vicepreședinte al organizației TSD București, a spus că acestea sunt dezideratele organizației, cei trei politicieni reprezentând modelele de urmat pentru tineri din partid. Prezent la conferința TSD sector 5, Mircea Geoană a promis că va termina cu promovarea pe bază de pile și nu vor mai exista 'teleportați' în partid. 'Va trebui să se dea un mesaj clar de modernizare accelerată a partidului și să se creeze o nouă unitate în jurul unui PSD reloaded. Foarte multă lume ar dori ca partidul să se desfacă, să intre într-o stare de vrie, să pornească la vale, inclusiv prin cearta și gâlceava din interiorul acestei familii uriașe', a spus președintele PSD, care crede că foarte mulți din membri de partid văd modernizarea 'ca o tăiere de capete'. Repoziționarea lui Mircea Geoană alături de Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu și Marian Vanghelie reconfigurează raportul de forțe în PSD înaintea Consiliului Național din luna ianuarie.

Dan Lupașcu vs Monica Macovei

Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției și-au declarat război în mod oficial, după un schimb dur de replici între președintele CSM, Dan Lupașcu, și ministrul Monica Macovei. Lupașcu a acuzat-o pe Macovei că ar avea o 'misiune foarte clară: să pună instituția într-o lumină foarte proastă', ca să câștige influență asupra Justiției, însă ministrul a calificat aceste afirmații drept 'eronate'. Într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute, președintele CSM a atacat dur Ministerul Justiției și a acuzat că luările de poziție ale ministrului din ultimul an și reforma legislativă aduc nesiguranță în sistemul juridic. El a amintit că CSM nu a avizat nici unul din proiectele legislative ale Minsiterului Justiției și a acuzat ministerul că nu luptă pentru a aduce bani pentru investiții și salarii. 'Trebuie să cerem condiții ca magistrații să-și exercite în mod corespunzător această funcție, trebuie să le dăm ceea ce este esențial. Trebuie să aibă sedii corespunzătoare (...) Nu avem calculatoare suficiente și aici este iarăși responsabilitatea Ministerului Justiției', a spus Lupașcu.

Noi companii low-cost vor opera în România

De anul viitor, patru companii low-cost vor opera în România. Wizz Air și SkyEurope Airlines se află aproape de finalizarea demersurilor pentru a intra pe piața românească. Cei doi operatori noi vor avea zboruri către Budapesta și Bratislava. Oficiali ai Wizz Air și SkyEurope, pe de o parte, și ai Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, pe de alta, au purtat discuții pentru ca avioanele celor două companii să zboare spre țara noastră. În vreme ce Wizz Air intenționează să opereze pe rutele Budapesta-București și Budapesta-Târgu-Mureș, cei de la SkyEurope vizează ruta București-Bratislava. Primul zbor al SkyEurope va ateriza la București pe data de 14 decembrie, la ora 12.20, ora României. În ceea ce privește cealaltă companie, aceasta va deschide cele două rute la începutul anului viitor. Astfel, numărul companiilor low-cost care operează în România va fi de patru, pe piață existând deja Blue Air, prima companie low-cost românească, și MyAir.


(389 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

În oglinda retrovizoare (5 decembrie 2005) | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60083603858948 seconds.