Sâmbătă, 03 Decembrie 2005 - 08:34 AM Aleg.RO: Stiri pe scurt

Publicat de: Redactia Curentul

curentul

Contestatie

Partidul Social Democrat nu a luat inca nici o decizie privind contestarea la Curtea Constitutionala a legii bugetului pe anul 2006, iar parlamentarii social-democrati nu au fost mandatati sa negocieze cu alte formatiuni . Purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu, a amintit ca PSD i-a cerut presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare, sa nu promulge legea bugetului. Saptamana viitoare se va decide daca social-democratii vor sustine PRM in ceea ce priveste contestarea la Curtea Constitutionala, numarul peremistilor fiind insuficient pentru un astfel de demers.

Buget

Deputatul PSD de Suceava, Ioan Stan, membru al Comisiei de agricultura, a declarat ieri ca bugetul Ministerului Agriculturii pentru 2006 este cu 18% mai mic fata de 2005, intrucat sumele din programul "Fermierul" reprezinta imprumuturi. Deputatul Stan a afirmat ca banii din programul "Fermierul" sunt doar un imprumut, si nu o cheltuiala a ministerului. "In prezentarea celor de la putere, s-a spus ca e mai mare decat bugetul pe 2005, insa noi am constatat ca majorarea nu este decat de 7%, adica abia daca acopera inflatia", a spus deputatul PSD.

Fuziune

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, vicepresedinte al PD, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca este adeptul fuziunii PNL-PD, transmite corespondentul Mediafax. El a precizat ca a propus o modificare a protocolului Aliantei D.A., care prevede cresterea puterii mecanismelor de conducere ale Aliantei, in vederea fuziunii celor doua partide.

"Sustin o astfel de optiune. Oricum, voi respecta decizia care va fi luata in Alianta, in legatura cu aceasta problema", a adaugat Barbu.

Copresedintii Aliantei D.A., Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, si-au manifestat, miercuri, la Cluj, sustinerea pentru o eventuala fuziune intre PNL si PD, obiectiv politic la care nu s-a renuntat.

Aspiratii

Parlamentul European a adoptat un amendament apartinand unui conservator britanic, prin care Republicii Moldova i se recunosc aspiratiile europene si se solicita sa-i fie acordate pe termen lung perspective europene. "Este pentru prima oara cand exista o forma atat de explicita, o posibilitate ca Republica Moldova sa devina membra a Uniunii Europene", a afirmat euroobservatorul din partea PSD, Titus Corlatean. Acesta a apreciat ca pentru a deveni membra UE, Republica Moldova va trebui sa se afilieze la standardele europene si sa gaseasca o rezolvare pentru criza din Transnistria.

Adoptii

Premierul Calin Popescu Tariceanu a dat asigurari senatorului american Christofer Schmit cu privire la stoparea adoptiilor internationale de catre Romania. Tariceanu a precizat ca "Romania are datoria de a-si apara si ingriji proprii copii, daca mamele naturale ii abandoneaza", precizand ca acesti copii trebuie adoptati de romani, dupa cum prevede legislatia internationala.

Balbaieli

Cu ocazia unui discurs tinut de Ziua Romaniei, prefectul de Braila, Nicolae Mitroi, s-a balbait, spre deliciul asistentei, si a transformat Tara Romaneasca in "tara ungureasca". "Votul Marii Adunari Nationale a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca de la Alba Iulia a fost incununarea celorlalte acte de unire de la Chisinau si Cernauti, prin care Basarabia si Bucovina veneau la patria-mama, prin votul liber al adunarilor si organelor reprezentative", a spus miercuri Mitroi. Desi i s-a atras atentia asupra greselii facute, acesta a uitat sa o rectifice.

Amanare

Alegerile interne din PNL Tarnaveni au fost din nou amanate. Dupa ce a fost programat initial pentru 27 noiembrie, scrutinul nu se va desfasura nici pe 3 decembrie, pentru ca ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a insistat sa participe la alegeri, nu este liber pe aceasta data. La sefia filialei va candida, pe langa actualul presedinte al PNL Tarnaveni, Ovidiu Modorcea, si Gheorghe Moldovan, care la ultimele alegeri locale a ajuns in turul doi de scrutin.

Vinovati

Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu au fost gasiti vinovati de neorganizarea Zilei Nationale in parlament. Nemultumiti de aceasta decizie, senatorii si deputatii PD sustin ca hotararea de a nu sarbatori aceasta zi in cele doua Camere ale Parlamentului Romaniei apartine presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor. Deputatului democrat Horia Vasioiu a afirmat ieri ca pentru sedinta solemna din parlament ar fi trebuit facute pregatirile si trimise invitatiile inca de acum o saptamana, lucru de care presedintii Camerei Deputatilor si Senatului nu s-au obosit sa se ocupe.

Alegeri

Alegerile pentru noua structura de conducere a PD Bihor, desfasurate la Oradea, nu au adus surprize, singurul candidat inscris pentru sefia filialei, primarul Petru Filip, actualul lider, pastrandu-si aceasta functie. Noul presedinte executiv este actualul subprefect, Traian Abrudan, de asemenea singurul inscris, iar secretar general al PD Bihor a fost ales Mircea Matei, consilier local. Pentru functiile de vicepresedinte s-au inscris 21 de candidati pentru 10 locuri, iar pentru secretar executiv, 33 de candidati pentru 14 locuri. La aceasta intalnire au participat 600 de delegati democrati, dar si presedintele PD, Emil Boc.

Tineri

Deputatul PSD Victor Ponta, presedintele Tineretului Social Democrat, incearca sa obtina un numar cat mai mare de locuri pe listele electorale pentru tinerii din partid. "Indiferent cand vor fi organizate aceste alegeri, in 2006 sau 2008, este important sa se acorde cat mai multe locuri pe liste tinerilor din PSD", a afirmat presedintele TSD. Potrivit lui Ponta, pe zi ce trece, raca dintre cele doua palate este din ce in ce mai mare, divortul dintre Basescu si Tariceanu s-a pronuntat de mult, cei doi intretinand doar "o relatie de concubinaj".


(410 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Redactia Curentul


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Stiri pe scurt | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68008899688721 seconds.