Vineri, 02 Decembrie 2005 - 06:55 AM Aleg.RO: Acte de nastere eliberate in regim de urgenta

Publicat de: Cosmin Anghel

curentul

In cazul copilului parasit de mama in maternitate, intocmirea actului de nastere se va efectua de anul viitor la implinirea termenului de 30 zile de la realizarea procesului-verbal de constatare a parasirii lui de catre reprezentantul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, al politiei si al maternitatii respective, stabileste un proiect legislativ adoptat recent de guvern .

Serviciul public de asistenta sociala in a carui raza teritoriala a fost gasit copilul are obligatia ca in termen de cinci zile sa obtina dispozitia de stabilire a numelui si prenumelui acestuia, dar si de a face declaratia de inregistrare a nasterii la serviciul comunitar de evidenta a persoanelor, potrivit actului normativ mentionat.

Totodata, persoana care a gasit copilul are obligatia de a anunta politia in cel mult 24 de ore, iar procesul-verbal de constatare a parasirii lui se va intocmi la trei zile de la data gasirii acestuia.

Pe de alta parte, proiectul care aduce modificari la Legea numarul 119/1996 ce reglementeaza modul de intocmire si eliberare a actelor de stare civila si nastere introduce proceduri simplificate de solutionare si a cererilor de rectificare a unui act de stare civila.

Astfel, cererea pentru rectificarea acestor acte la care se anexeaza actele doveditoare va fi solutionata de anul viitor in termen de 30 de zile prin emiterea dispozitiei primarului, iar solicitantului i se va aduce la cunostinta in 10 zile de la data emiterii.

In ceea ce priveste perioada de solutionare a cererilor de modificare pentru actele de stare civila pe cale judecatoreasca, aceasta va putea depasi chiar si 60 de zile datorita necesitatii unui schimb bogat de corespondenta intre autoritatile administratiei locale si instante.


(648 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Cosmin Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Acte de nastere eliberate in regim de urgenta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.3400521278381 seconds.