Vineri, 02 Decembrie 2005 - 06:55 AM Aleg.RO: Romania noastra

Publicat de: Adriana Vig

curierulnational
De 1 decembrie, politicienii s-au intors, pentru o zi, in popor . Basescu a facut bai de multime la Bucuresti, Tariceanu la Alba Iulia. Romanii s-au ales cu fasole, tuica si vin fiert

Spectacole, parade militare, fasole cu costita, tuica si vin fiert, la care se adauga politicieni din belsug, acesta a fost meniul servit romanilor de Ziua Nationala. Vremea mohorata nu i-a tinut ieri in case nici pe ei, nici pe oamenii politici care dupa ce au "sarit" sedinta solemna a Parlamentului pe motiv de agenda incarcata, n-au uitat sa se afiseze la manifestarile de 1 decembrie.
Bucurestiul si Alba Iulia au fost, ca in fiecare an, punctele cheie ale sarbatorii Marii Uniri din 1918. Ceremoniile din Capitala au inceput cu depuneri de coroane la Monumentul Eroului Necunoscut. De la putere sau din opozitie, oamenii politici s-au intalnit timp de o ora in Parcul Carol pentru a participa la ceremonial. Ion Iliescu s-a intretinut cu Mioara Mantale, Adriean Videanu "i-a luat fata" lui Miron Mitrea, Corneliu Vadim Tudor a stat aproape de Nicolae Vacaroiu. Punctul de atractie a fost insa Piata Arcului de Triumf, unde a avut loc Parada Militara Nationala, la care a participat si presedintele Traian Basescu.
Seful statului a dat mari emotii garzilor sale de corp. Traian Basescu a ales sa renunte la protocolul strict si si-a rugat sepepistii sa fie ingaduitori cu romanii care vor sa-i vorbeasca. De altfel, seful statului n-a avut nici un fel de retinere si s-a aruncat practic intre oameni, dand mana cu ei, vorbindu-le, facand fotografii, dand autografe si luandu-i in brate pe copii.
Reactia a fost pe masura, cateva zeci de bucuresteni veniti la parada au organizat, ca in vremea campaniei electorale, un miting spontan de sustinere a lui Basescu. In timp ce seful statului isi facea drum prin multimea ingramadita pe sosea, pe trotuar trecea, aproape nebagat in seama, fostul presedinte Emil Constantinescu.
La parada militara a participat si Ion Iliescu, insa acesta s-a retras la incheierea programului oficial. Traian Basescu s-a desprins cu greu de admiratori, dandu-le insa intalnire dupa-amiaza, in Piata Universitatii. Aici, bucurestenii au fost invitati de Primarie si Ministerul Integrarii Europene la spectacolul "Europa la noi acasa".
Pe platoul din fata Teatrului National au putut fi gustate bucatele traditionale ale tarilor membre ale Uniunii Europene. N-au lipsit dansurile populare si nici parada militara. Garda de Onoare a Regimentului 30, Garda si Protocol "Mihai Viteazul", a defilat prin fata romanilor veniti sa sarbatoreasca Ziua Nationala la "kilometrul 0".
Daca Traian Basescu a ales Bucurestiul, Calin Popescu Tariceanu a mers la Alba Iulia. Alaturi de ministri, secretari de stat, parlamentari si alti lideri politici, premierul a participat la toate manifestarile dedicate Zilei Nationale.
A fost "o manifestare fireasca, la care au fost reprezentate si partidele politice, dar cei mai multi dintre participanti nu au venit la Alba Iulia pentru o optiune politica, ci pentru ca sa-si manifeste bucuria pentru aceasta zi", a apreciat Tariceanu.
Cu toate acestea insa, pe toata durata ceremoniilor cativa politicieni mai zelosi au tinut sa-si faca marcata prezenta cu pancarte cu insemnele partidelor. Si in acest an, organizatorii manifestarilor i-au intampinat pe cei veniti la Alba Iulia din toate colturile tarii cu cozonac si o cana de vin.
Dar, spre deosebire de anii trecuti, vinul nu s-a mai dat gratuit, doritorii scotand din buzunar
cincizeci de bani.

Te Deum oficiat de Patriarhul Teoctist

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, a oficiat ieri un Te Deum, la Catedrala Patriarhala, pomenind inaintasii care au contribuit la implinirea actului Unirii din 1918. "Marea Unire din 1918 reprezinta o coroana a luptelor seculare si a jertfelor care s-au adus in fata lui Dumnezeu", a subliniat Patriarhul Teoctist. Inaltul ierarh a afirmat ca, in aceasta zi, "sfanta pentru neamul nostru", romanii trebuie sa-si aduca aminte de cei care au implinit Marea Unire.
"Aceasta zi ramane inscrisa in istoria noastra cu litere de aur care stralucesc o data cu stralucirea adevarului unitatii noastre de credinta si de viata nationala, stralucesc si prin curajul si faptele celor care, in momentele acelea foarte grele, le-au implinit cu credinta in Dumnezeu, pentru urmasii lor", a spus PF Teoctist.


(666 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Adriana Vig


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Romania noastra | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.47691297531128 seconds.