Joi, 01 Decembrie 2005 - 12:13 PM Aleg.RO: Stiri pe scurt

Publicat de: Redactia Curentul

curentul

Confirmare

Casa Alba a anuntat, ieri, ca intentioneaza sa reduca numarul fortelor americane din Irak in 2006, avertizand insa ca nu poate oferi "o data exacta" a victoriei in aceasta tara . "Nici un razboi nu a fost niciodata castigat in functie de un calendar, iar acest caz nu va face exceptie de la regula", a declarat Consiliul de Securitate Nationala intr-un document intitulat "Strategia nationala pentru victorie in Irak". Pe de alta parte, presedintele George W. Bush era asteptat, ieri seara, sa sustina un discurs legat de politica viitoare a Washingtonului in Irak.

Pedeapsa

Parchetul olandez a solicitat opt ani de inchisoare pentru un traducator din cadrul serviciilor de informatii olandeze (AIVD), acuzat ca a transmis date confidentiale unor islamisti radicali acuzati de terorism. Procesul se desfasoara la tribunalul din Rotterdam (sud-vest), cu usile inchise, din cauza naturii informatiilor care ar putea fi dezvaluite. Traducatorul, Outman ben Amar, a fost arestat in septembrie 2004 si este acuzat ca a transmis secrete de stat unor teroristi, membri ai grupului Hofstad.

Propunere

Inchiderea temporara a frontierelor Uniunii Europene ar putea fi indispensabila in cazul unei pandemii de gripa aviara, a apreciat ministrul francez al sanatatii, Xavier Bertrand, insistand asupra necesitatii unei coordonari la nivel european a actiunilor. In acest caz, ar trebui sa punem in aplicare "detectarea sanitara", prin intermediul termometrelor auriculare sau a camerelor termice instalate in aeroporturile din cele 25 de state membre UE, a precizat el in fata deputatilor, propunand, de asemenea, "suspendarea temporara a curselor aeriene".

Ancheta

Partidul Socialist francez, principala formatiune de opozitie, a cerut Ministerului de Justitie sa "urgenteze o ancheta si sa inceapa urmarirea penala" pentru revizionism a liderului extremei dreapta Jean-Marie Le Pen. Jean-Marie Le Pen a reafirmat, luni, ca gazarea evreilor a fost "un detaliu al istoriei celui de al Il-lea razboi mondial". Presedintele Frontului National (FN), condamnat deja in Franta pentru aceasta afirmatie facuta in 1987, a repetat-o luni, intr-un interviu difuzat de postul de televiziune britanic BBC.

Compromis

Premierul Tony Blair ar fi dispus la negocieri in privinta rabatului britanic, ceea ce ar deschide calea pentru adoptarea bugetului Uniunii Europene pentru 2007-2013. Premierul britanic ar fi dispus sa accepte o modificare a rabatului in schimbul unor concesii facute in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna sau costurile pentru extindere. Potrivit propunerii aflate in pregatire la Ministerul de Externe si la cabinetul premierului, valoarea rabatului ar continua sa creasca fata de cea din prezent, dar va fi considerabil mai mica decat daca ar fi mentinut acordul incheiat de Margaret Thatcher in urma cu 21 de ani.


(389 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Redactia Curentul


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Stiri pe scurt | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53217697143555 seconds.