Joi, 01 Decembrie 2005 - 12:13 PM Aleg.RO: Stiri pe scurt

Publicat de: Redactia Curentul

curentul

Solicitare

Secretarul Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, Ion Stan, a solicitat, ieri, conducerii celor doua Camere sa retrimita guvernului ordonanta de urgenta prin care se prelungeste activitatea CNSAS, deoarece aceasta ar fi nelegala . Potrivit unei adrese depuse de Stan la Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, emiterea Ordonantei de urgenta 149/2005 "nu insemna numai o incalcare a legii, dar si a principiilor constitutionale care reglementeaza raporturile dintre parlament si guvern". Deputatul PSD Ion Stan mentioneaza ca, potrivit Legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica, CNSAS isi desfasoara activitatea pe o perioada de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia, prin hotarare a parlamentului.

Conditii

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a spus ca democratii nu vor sprijini Legea statutului minoritatilor daca UDMR nu va respecta amendamentele propuse de PD. Videanu a spus ca PD va respecta promisiunile facute in sanul coalitiei atata timp cat Uniunea va lua in considerare si recomandarile democratilor. "PD isi asuma angajamentul pe care l-a luat la nivelul coalitiei si va sustine proiectul Legii minoritatilor, cu conditia sa fie luate in vedere amendamentele pe care noi le-am facut, in ideea de a corela acest proiect cu recomandarile Comisiei de la Venetia", a explicat Videanu.

Verificare

Presedintele Traian Basescu a trimis Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie documentele care atesta achizitionarea legala a apartamentului din strada Mihaileanu. Dupa ce presedintele a fost acuzat ca a achizitionat ilegal si la un pret mic apartamentul respectiv in timpul mandatului sau de primar general al Capitalei, Basescu a trimis Parchetului contractul de cumparare a respectivului apartament pentru ca instanta sa analizeze legalitatea documentului.

Proiect

Deputatul liberal George Scutaru a depus ieri la parlament un proiect de lege pentru modificarea legii privind accesul la dosarele fostei Securitati, care va fi dezbatut in regim de urgenta. Proiectul de lege initiat de Scutaru a fost semnat si de alti noua parlamentari PNL. Prin acest document, cetatenii vor avea acces mai usor la informatiile privind activitatile de politie politica, iar CNSAS va putea extinde verificarile asupra prefectilor, presedintilor de consilii judetene, primarilor si consilierilor judeteni si locali.

Numire

De ieri, Romania are un nou ambasador in Polonia. Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul privind numirea lui Gabriel Constantin Bartas in functia de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Polona, se arata intr-un comunicat. Aceasta numire vine dupa ce, la inceputul lunii, presedintele a semnat si decretele de numire a noilor ambasadori extraordinari si plenipotentiari ai Romaniei in Danemarca, Islanda, Lituania si Portugalia. Acestia sunt Theodor Paleologu, Gheorghe Tokay, respectiv Gabriel Gafita.

Responsabilitate

Liderii PPCD au anuntat ca partidul vrea sa uneasca Romania cu teritoriile de peste Prut. Liderul crestin-democrat, Gheorghe Ciuhandu, a spus ca formatiunea politica pe care o conduce vrea sa refaca unirea pe care a realizat-o Partidul National Roman (PNR). " Fara PNR, Unirea ar fi ramas un simplu deziderat. Ii ramane Partidului Popular Crestin-Democrat datoria sfanta de a reface aceasta mare Unire, prin readucerea la matca a teritoriilor romanesti de peste Prut", a spus presedintele PPCD.

Rezolvari

Rezolvarea a doua probleme importante, in aceasta saptamana, incheierea acordului cu sindicatele din invatamant si adoptarea bugetului pe 2006, dovedeste faptul ca coalitia de guvernamant are forta necesara pentru a rezolva anumite probleme majore. Coalitia a prins solidaritate si forta si a putut demonstra, la votarea bugetului, ca exista o majoritate clara, a declarat ieri liderul UDMR, Marko Bela. "Daca vrem, noi, cei din coalitie, putem avea organizare si disciplina necesare de a rezolva problemele noastre", a afirmat Marko.

Initiativa

Traian Basescu va participa maine la reuniunea de lansare a Forumului Comunitatii Optiunii Democratice de la Kiev, unde va lansa conceptul Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat. Initiativa este o modalitate de dialog si cooperare intre statele din Regiunea Extinsa a Marii Negre. Basescu va discuta in plenul Forumului despre responsabilitatile ce revin Romaniei in calitate de stat membru al NATO si viitor membru al UE privind asigurarea stabilitatii regionale si sprijinirea eforturilor statelor din zona pontico-caspica pentru consolidarea democratiei.

Promisiune

Presedintele parlamentului danez, Christian Mejdal, a anuntat ca Danemarca va ratifica Tratatul de aderare a Romaniei pana la 5 iunie 2006. Medjal a spus, dupa intalnirea cu ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, ca guvernul roman depune toate eforturile pentru a se pregati pentru aderarea la UE. "Planuim sa ratificam Tratatului de aderare a Romaniei pana la data de 5 iunie 2006. Eu sper ca Danemarca sa finalizeze procesul de ratificare pana la aceasta data", a spus Medjal.

Monitorizare

Ceremonia de lansare a misiunii Uniunii Europene de monitorizare la frontiera moldo-ucraineana, care include segmentul transnistrean, va avea loc, miercuri, la Odesa, in Ucraina, transmite BASA-press. La ceremonie vor participa ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, omologul sau ucrainean, Boris Tarasiuc, Benita Ferero Waldner, comisarul european pentru Relatii Externe, si Javier Solana, inaltul reprezentant al UE pentru Politica Externa. Misiunea de monitorizare a frontierei are drept scop prevenirea traficului de persoane si a fraudei vamale, fiind programata sa se desfasoare inclusiv pe segmentul transnistrean al frontierei. Oficialii moldoveni apreciaza ca misiunea UE va contribui la reglementarea conflictului transnistrean.


(410 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Redactia Curentul


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Stiri pe scurt | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60148787498474 seconds.