Joi, 01 Decembrie 2005 - 08:37 AM Aleg.RO: Decembrie fara de astamparDe la Sfantul Andrei pana la Sfantul Ion, toata lumea rade, canta si danseaza
Publicat de: ---
Eugenia Popescu
Alaiul sarbatorilor de iarna care tine toata luna decembrie si inca ceva pe deasupra incepe cu celebrarea Sfantului Apostol Andrei cel Intaiul Chemat, Ocrotitorul Romaniei, si se incheie cu praznuirea pe 7 ianuarie a Sfantului Prooroc Ioan Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului
. O luna in care toata lumea rade, canta si danseaza, o luna in care incet incet, o veritabila isterie pe alocuri de proportii incepe sa puna stapanire pe tot ce misca in acest fara de astampar decembrie.
Dezlegarea la petreceri se va da azi 1 Decembrie, cand se sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei, o sarbatoare pe care presedintele Traian Basescu si-a dorit-o pentru sine si pentru toti romanii una mai vesela, mai destinsa, mai scapata din chingile traditionalelor inclestari politice, o sarbatoare mai occidentala, mai lejera, mai normala. In acest sens ne-au fost promise surprize ca la toate casele mari, occidentale, constand in parade militare, concerte grandioase, foc de artificii, poate un mic sau o bere. In aer liber! Pe aceasta cale, se va da dezlegare, nu chiar cu entuziasmul anilor trecuti, ca doar nu mai suntem in plina campanie electorala si la carnati, iahnie de fasole, tuica fiarta si muraturi. Nu de alta, dar romanul s-a cam obisnuit cu ele. Ca doar e sarbatoare! Si uite asa se alege si praful de postul mare al Craciunului. De fapt, se cam alesese el de pe 30 noiembrie, cand tot romanul l-a sarbatorit pe Sfantul Apostol Andrei cel Intaiul Chemat.
Cat costa fericirea din ochii unui copil
Si cum ispita se tine scai de noi, in acest decembrie al bucuriei noastre, pe 7 ianuarie vom mai pacatui o data praznuindu-l pe Sfantul Ierarh Nicolae. Si cum cel putin jumatate din barbatii tarii poarta acest nume, chefurile se vor tine cu siguranta lant! In noaptea de Sfantul Nicolae, odata cu dezlegarea la peste, se va da si marele semnal al dezlegarii la punga intru cadorisirea celor dragi. Magazinele vor fi luate cu asalt ca in fiecare an de catre parinti in cautarea darurilor pe care sa le puna odraselor in sosoni. Negustorii vor fi la randul lor cei mai fericiti romani ai momentului, pentru ca in luna decembrie vanzarile practic li se dubleaza. Oferta sufoca pravaliile, imbiindu-te sa bagi mana in buzunar, chiar daca ratiunea iti spune ca nu-i tocmai momentul respectiv. Si totusi, nu te poti abtine si incepi cumparaturile cu mult inainte de soroc. Pentru ca, vrem nu vrem, pe parcursul intregii luni vom cheltui cam tot ce avem si intotdeauna ceva peste, cumparand celor dragi tot felul de flecustete. Flecustete care in raport cu anii trecuti costa din ce in ce mai mult. In acest an, de pilda, cumintenia copiilor nu poate fi rasplatita decat cu o caruta de bani, vechi-noi ce mai conteaza, daca ne gandim ca o papusa costa intre 40.000 lei si 150.000 lei, o masinuta, intre 25.000 si 300.000 de lei, un ursulet din plus trece usor peste 800.000 de lei. Si vorbim de preturi de taraba, atentie! Nu mai spun de sofisticatele jucarii care merg, vorbesc, canta si danseaza, de trenuletele electrice, de armele supermoderne, de soldatei echipati a la NATO, de supermanii, avioanele sau rachetele pilotate de eroii unor seriale de succes. Aceste jucarii nu se vor gasi in sacul nici unui Mos care va cobori pe hornul caselor de bugetari. Pretul acestor daruri nu acopera nici macar in parte leafa multora dintre noi. Dar, in magazine darurile sunt pe buzunarele tuturor si fara indoiala mai toti parintii vor rupe din saracia lor cate ceva pentru copiii lor care au inceput deja sa-si lustruiasca incaltarile in asteptarea Mosului. Un prilej de mare nerabdare si bucurie. Nici negustorii nu se lasa mai prejos si, anticipand avalansa de cumparaturi, se pregatesc pe masura si mai ales cu nerabdare. Marile magazine functioneaza non-stop, iar vanzatoarele spun ca tot mai multi romani isi vor face si in acest an cumparaturile mai mult noaptea. Din nerabdare si bradul se va impodobi cu mult inainte de soroc, asa incat in ajunul Craciunului momentul acesta magic va fi fost de multisor consumat.
Dezlegare la urari si colinde
Pe strazi s-au montat deja ghirlande, iar unii edili mai nerabdatori le-au bagat in priza inca de la sfarsitul lui noiembrie, spargand intunericul cu o baie de lumina multicolora. In opinia noastra, tocmai buna pentru… intampinarea Anului Nou. Autoritatile politienesti au lasat-o si ele mai moale cu vigilenta si au dat deja dezlegare la colinde. Cersetorii nu au ratat oportunitatea si au pus deja stapanire, atat pe metroul greu, cat si pe cel usor, pe tramvaie si pe autobuze deopotriva, anuntand, este adevarat ca doar cu un un firicel de glas, Nasterea Domnului. Nici televiziunile nu stau locului, si au bagat si ele cu nerabdare publicitate adecvata, asa ca, seara de seara, domnisoare echipate corespunzator, dar plasate in decoruri mai putin de sezon, ne ureaza „La multi ani si sarbatori fericite” care de unde apuca - din cada de baie, din bucatarie, dintre detergenti, sapunuri, lame de ras, mancare pentru pisici sau leacuri de tuse. Un calduros „La multi ani” ne este expediat deja la redactii de tot felul de institutii - grabite sa bifeze si aceasta corvoada - si cutiile postale ne sunt asaltate de fluturasi cu acelasi continut. Toata lumea e pusa deja pe urari, ca si cum ar veni sfarsitul lumii si n-ar mai apuca sa le faca. In acest fara de astampar decembrie, nimeni nu mai are rabdare, traind anticipat starea de sarbatoare a intrarii intr-un nou an.
Pomelnic sfant de doamne si domnite
Se spune ca peste tot in lume se intampla asa. Ca si Parisul, si Londra si New York-ul fierb precum cazanele sub presiune in asteptarea Mosului, a Craciunului, a Revelionului. Ca si acolo, in magazine, oamenii se calca in picioare sa se asigure de cadouri, asteptand cu sufletul la gura ieftinirile sfarsitului de an. Si acolo au inceput sa se aprinda ghirlandele colorate si brazii artificiali - ca altii nu se vand decat cu riscul puscariei - imbraca podoaba de sarbatoare. Nu ne indoim ca asa este. Si atunci, cum s-ar putea ca isteria (de decembrie!) sa nu cuprinda si Romania? Si sa nu anuntam Nasterea Domnului la inceput de decembrie sau sa traim atmosfera revelionului seara de seara in fata micului ecran? Si apoi, hai sa fim cinstiti pana la capat! Cum ai putea sa treci aceasta agitata luna in post si rugaciuni cand sfintii ce trebuie praznuiti se tin lant. Sa-i pomenim doar pe cativa dintre ei. Dupa Sfantul Andrei, in calendar urmeaza Sf. Mare Mucenica Varvara si Cuviosul Ioan Damaschin. Vine la rand Sfantul Nicolae, urmat de Sf. Mucenica Filofteia de la Curtea de Arges, si Sf. Ambrozie. Pe 11 decembrie tot cu “rosu” in calendar figureaza Cuviosii Daniil stalpnicul si Luca, precum si Sf. Emilian. Pe 18, praznuim pe Cuviosul Daniil Sihastrul, precum si pe Sfintii Sebastian si Zoe, ca si pe Cuviosul Modest. Tot pe vremea asta va fi chef mare, lasat cu pomana, in mai toate gospodariile de tarani. Va fi ziua in care mor porcii, ziua de Ignat, a Sfintitului Mucenic Ignatie Teoforul. Pe 22 decembrie, vor da de baut Anastasiile. In ajunul Craciunului, intorc vizitele si petrecerile purtatorii numelui de Eugen si Eugenia. Urmeaza marea sarbatoare a Nasterii Domnului, iar zilele ce vin, trei la numar, se tin toate sarbatorile praznicului, semn ca te poti abtine de la orice, dar nu de la mancare, bautura si dantuit. Mai ales ca in a doua zi de Craciun se praznuieste Sfantul Apostol, Intiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. Mare sarbatoare si asta. In ajunul Anului Nou, o celebram pe Melania, iar dupa Revelion cei botezati cu numele de Vasile iau de la capat zaiafetul. Suita petrecerilor se incheie pe 7 ianuarie, odata cu sarbatorirea Sfantului Ion. Asa ca, tineti aproape, dar mai ales tineti-va bine. Va fi de... munca! In atat de buna si pretuita traditie romaneasca, plina de farmecul unei luni cel putin la fel de minunate.
(422 )
| |
|