Marți, 15 Noiembrie 2005 - 09:26 AM Aleg.RO: DIP stropeste partidul cu petrol

Publicat de: Iulian Enache

Cotidianul Dan Ioan Popescu s-a decis sa spuna cite ceva: despre miliardul ascuns sub pres la Petrom ar trebui sa raspunda Mihai Tanasescu, fostul ministru al Finantelor, iar despre „Petrol contra hrana“ si reconstructia Irakului cu oamenii lui Saddam ar sti presedintele PSD, Mircea Geoana, sau fostul secretar general al guvernului Nastase, Serban Mihailescu. In realitate, aceste actiuni au tinut direct de domeniul pastorit de DIP, fost ministru al Industriilor. Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Economiei si Comertului si actual presedinte al PSD Bucuresti, a rupt tacerea in scandalul „Petrol contra hrana“, in cel al reconstructiei Irakului si in cazul datoriei de un miliard de euro, tinuta „sub pres„ la Petrom. In primul caz, fostul ministru respinge orice asociere cu Cornel Catalin Bulf, in cel de-al doilea caz, arunca pisica in ograda lui Mircea Geoana, iar in ultimul rind, ii paseaza raspunderea lui Mihai Tanasescu, fostul ministru al Finantelor Publice in perioada guvernarii PSD.

„Nu imi vine sa cred ca traim intr-o tara comunista 100%, in care legea nu are nici o importanta. In ultimele zile am fost nevoit sa raspund la intrebari precum cita benzina am consumat in ultimii patru ani sau ce am mincat in ultimii patru ani“, a declarat Popescu, facind referire la scandalurile in care a fost mentionat numele sau in ultima perioada.

Aventurile din Irak, pasate intre DIP, Geoana si Micky Spaga

„Cotidianul“ scria ca pe lista firmelor propuse de statul roman pentru participarea la reconstructia Irakului s-a aflat si o firma a unei asociate a lui Catalin Bulf, Angela Halool, sotia unui cetatean irakian declarat indezirabil chiar de catre serviciile secrete romanesti.

„Am furnizat, in mod oficial, lista cu firmele pe care le-am propus pentru reconstructia Irakului. Pe aceasta lista nu se gaseste nici o firma care are legatura cu Catalin Bulf. Pe Bulf l-am vazut de doua-trei ori in toata viata mea, nu cred ca a stat mai mult de cinci minute la mine in birou. L-am cunoscut asa cum am cunoscut o gramada de lume cit am fost ministru. Nu l-am trimis eu in Irak“, sustine Dan Ioan Popescu.

Fostul ministru a declarat ca, daca o astfel de societate apare pe acea lista prezentata de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) la New York, problema trebuie lamurita chiar de catre MAE. „Asa cum am produs eu aceasta lista oficiala, sa o produca si Ministerul Afacerilor Externe pe cea care a plecat de la ei la New York“, a spus DIP.

„Va garantez personal ca este exclus ca cineva de la MAE sa fi pus vreo firma pe lista. Nu am fi avut capacitatea institutionala, noi nu cunoastem firmele romanesti, este un minister de exterior, nu de interior. Noi am avut mai mult rolul unui curier economic, singurele capabile sa puna societati pe lista sint ministerele economice. Plus ca selectia finala s-a facut la New York, la ONU“, a declarat Mircea Geoana, fostul ministru de Externe si actual presedinte al PSD.

Cu toate acestea, Geoana si-a dovedit, inca o data, „diplomatia“, cind a fost intrebat cum raspunde declaratiilor lui DIP:

„Dan Ioan Popescu poate sa fie de buna-credinta. Eu n-am spus ca nu este asa cum a zis el; daca poate sa dovedeasca faptul ca firma nu era pe lista trimisa de el, inseamna ca s-a intimplat ceva pe drum, poate la Secretariatul General al Guvernului, unde se stringeau listele“, sustine Geoana.

SGG era condus, in acea perioada, de Serban Mihailescu, supranumit Micky Spaga. „Dom’le, in viata mea nu am auzit, nu cunosc, nu stiu cine este acest Bulf. Poate e un om de toata isprava, dar daca eu nu-l cunosc?“, s-a intrebat, retoric, fostul secretar general al guvernului.

Intrebat cum raspunde la declaratia lui Geoana, care spune ca lista ar fi putut fi modificata la SGG, Mihailescu a fost cuprins, brusc, de amnezie.

„Eu n-am nimic impotriva, dar eu, ca persoana, nu-l cunosc pe Bulf. Nu stiu despre ce e vorba, ar trebui sa am o memorie hiperdezvoltata ca sa tin minte, la 3.000 si ceva de lucrari in trei ani, cit am fost secretar general...“

Datoriile Petrom, pasate lui Mihai Tanasescu

Petrom a informat bursa, recent, ca va acoperi pierderi de un miliard de dolari, tinute, pina acum, „sub pres„.

„Eu m-as intreba cum a inchis Ministerul Finantelor situatia financiara a Petrom pe anii anteriori. Ministerul Finantelor a facut analiza financiara a companiei inainte de privatizare“, a declarat DIP.

La rindul lui, Tanasescu ne-a spus, dupa ce si-a consultat fostul secretar de stat, ca ar putea fi vorba despre active ale Petrom care erau in conservare, dar nu erau casate. „Aceste active au fost gasite in stoc. E ciudat de ce nu le-a vazut nici o companie de audit. Austriecii, care s-au uitat peste tot, le-au gasit prin zecile de bilanturi ale Petrom, si acum trebuie sa le treaca pe cheltuieli“, a spus Tanasescu. •

8% din Petrom, la mina sindicatului

Pina la sfirsitul saptaminii, vom sti modul in care salariatii Petrom vor cumpara pachetul de 8% dintre actiunile companiei, ne-a declarat ieri Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. Seres a cerut Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie sa se intilneasca, pina la sfirsitul saptaminii, cu sindicalistii de la Petrom, pentru a conveni asupra unei forme finale a documentului care va stabili cum vor trece actiunile in proprietatea salariatilor. Ministrul a raspuns si la declaratia lui Dan Ioan Popescu, care a afirmat ca „este absurd sa mai existe un act normativ pe tema pachetului de actiuni, din moment ce exista o lege care garanteaza ca cele 8% ajung la salariati“. „Nici domnul Popescu si nici eu nu avem pregatire juridica. Probabil ca asta este parerea dinsului, de inginer. Daca asa considera Departamentul Juridic din minister, acest proiect va continua. Nu este importanta forma, ci sa fie un document beton“, a spus Seres. (I.E)


(507 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Iulian Enache


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

DIP stropeste partidul cu petrol | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66190910339355 seconds.