Luni, 14 Noiembrie 2005 - 08:28 AM Aleg.RO: PSD revine, la unison, la discursul nationalist

Publicat de: Clement Sava

Averea PSD incearca sa blocheze cu orice pret adoptarea statutului minoritatilor de catre Camera Deputatilor. In urma unei intalniri dintre conducerea partidului si reprezentantii filialelor din Ardeal, desfasurata la sfarsitul saptamanii la Izvorul Muresului, in inima secuimii, PSD a emis o declaratie prin care anunta ca „se va opune oricaror viziuni care considera ca procesul de regionalizare ar putea conduce la reinventarea modelului stalinist al autonomiei etnice“.

Mai mult, liderii PSD au denuntat ceea ce ei considera „obiectul unor targuri politice“ si „santaj intre partidele din coalitie“ si au avertizat Puterea „ca risca sa redeschida dosarul complicat al raporturilor interetnice“. Mircea Geoana a declarat la finalul intalnirii de la Izvorul Muresului ca proiectul statutului minoritatilor este, in anumite parti, neconstitutional, si ca, daca va trece de Parlament, pentru PSD nu exista alta solutie decat atacul legii la Curtea Constitutionala. Intrebat daca PSD ar fi actionat la fel si daca era la putere cu sprijinul UDMR, Geoana a intrebat retoric „de ce nu a venit UDMR cu un asemenea proiect cat timp era PSD la guvernare?“.

Adrian Nastase l-a atacat pe Traian Basescu, in schimb, spunand ca in timpul campaniei electorale ar fi respins autonomia culturala in declaratii publice, iar acum Guvernul format de el vrea sa treaca o masura criticata in campanie. Pentru fostul premier, statutul propune structuri administrative paralele, segregare si enclavizare etnica si a dat Africa de Sud ca exemplu a ceea ce ar rezulta din adoptarea legii.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a sanctionat dur declaratiile liderilor PSD privind Statutul minoritatilor. „Modul de abordare din ultima perioada a problemei minoritatilor si a relatiilor romano-maghiare demonstreaza o anumita iresponsabilitate intr-un domeniu extrem de sensibil si delicat, precum si o retorica prin care PSD risca sa devina din nou PDSR-ul de altadata, un partid nationalist, dirijat de Ion Iliescu“, a declarat Bela.

El a amintit ca, in anii precedenti, PSD si UDMR au fost de acord asupra unor solutii importante in domeniu, bazate pe aceleasi principii ca si legea statutului minoritatilor nationale - un proiect care, in opinia sa, ar consfinti, de fapt, lucrurile convenite atunci.

„Eu trebuie sa-mi pun intrebarea: cand au grait adevarul colegii nostri din PSD? Atunci cand, intre 2000 si 2004, am impus impreuna anumite solutii sau acum, cand se impotrivesc acelorasi solutii?“, s-a intrebat Bela. El a precizat, insa, ca nu a transmis colegilor din Coalitie un ultimatum pentru aprobarea statutului minoritatilor. „Legea minoritatilor nu este un proiect al UDMR, ci al Guvernului si al Coalitiei si daca nu se va respecta acest proiect, va insemna ca nu functioneaza Coalitia“, a precizat Marko Bela. Insa in cazul in care proiectul nu va trece de Parlament, Marko Bela spune ca va trebui rediscutata functionarea Coalitiei.

Presedintele PD, Emil Boc, a afirmat in acelasi context ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor va putea fi promovat doar daca respecta standardele internationale in materia drepturilor si libertatilor minoritatilor nationale si recomandarile specialistilor europeni. „Nu poti sa promovezi un proiect de lege care nu corespunde standardelor internationale si care vizeaza superstandarde in Romania care nu se regasesc nicaieri“, a spus Boc. Potrivit acestuia, UDMR nu se va retrage din coalitia de guvernare si va fi gasita o cale de mijloc pentru rezolvarea acestei probleme.

In schimb, presedintele PD Covasna, Gheorghe Baciu, a declarat ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale ar trebui retras si supus dezbaterii publice. „Personal consider ca aceasta lege nici nu ar trebui sa existe, dar in conditiile actuale optim ar fi ca sa fie retrasa din Parlament, rediscutata si supusa dezbaterii publice“, a declarat Baciu. Presedintele executiv al PSD Covasna, Horia Grama, a declarat chair ca sustinerea proiectului de lege al statutului minoritatilor nationale este o tradare a intereselor nationale. El a vorbit de faptul ca acest proiect a fost impus „prin santaj“ Guvernului. „Este o lege antinationala, antistatala, antiromaneasca. Obiectivul principal al UDMR este de a obtine autonomia teritoriala pe criterii etnice. Aceasta lege privind statutul minoritatilor nationale este un pas important pentru a obtine autonomia asa-zisei Tari a Secuilor“, a afirmat fostul prefect al judetului Covasna. Deputatul PC Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice a Camerei, s-a pronuntat pentru adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale, cu conditia eliminarii „articolelor otravitoare“. In paralel cu intalnirea PSD, liderii PC s-au intalnit, tot sambata, la Sfantu Gheorghe, cu reprezentantii societatii civile, politice, culturale si bisericesti romanesti din judetul Covasna pentru a afla opinia acestora in legatura cu proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale.

La guvernare - toleranti, in opozitie - nationalisti

Actualul PSD a avut intotdeauna un limbaj dublu in ceea ce priveste drepturile minoritatilor. In noiembrie 1997, pe cand se afla in opozitie, PDSR a semnat alaturi de PRM o motiune simpla initiata de PUNR cu privire la situatia romanilor din judetele Harghita si Covasna. Motiunea aprecia ca situatia romanilor din cele doua judete s-a degradat in special odata cu 1997 „ca urmare a masurilor adoptate de Guvernul Ciorbea in domeniul administratiei publice locale si al invatamantului“. Adrian Nastase, pe atunci liderul deputatilor PDSR, a luat si el cuvantul cu ocazia dezbaterii motiunii: „O parte a populatiei Romaniei este, in anumite zone ale tarii, desnationalizata impotriva vointei ei, iar conducerea minoritatii maghiare, foarte agresiva in a prezenta statului roman si organizatiilor internationale revendicari cu caracter etnic“. Situatia din cele doua judete a fost catalogata de Nastase drept „inadmisibila“. In schimb, in momentul in care a ajuns premier, beneficiind de sprijinul UDMR, Nastase nu a mai parut speriat de situatia romanilor din secuime, ci a lansat in serie hotarari de Guvern care aprobau normele de aplicare a dispozitiilor cu privire dreptul minoritatilor nationale de a folosi limba materna in administratia publica locala. Exista in acest sens Hotararile de Guvern 1206/ 2001, 1415/2002 si 1432/2003, referitoare la Legea 215/2001 care prevede la art. 17 ca „in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, autoritatile administratiei publice locale vor asigura folosirea, in raporturile cu acestia, si a limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale conventiilor internationale la care Romania este parte“. Asemenea lui Adrian Nastase, si Ion Iliescu, ca si - mai nou - Mircea Geoana abordeaza dublul standard. In Opozitie, se folosesc de masurarea drepturilor minoritatilor dupa grila nationalista. Un singur partid a fost consecvent in a critica oricare dintre solicitarile UDMR - este vorba despre PRM. UDMR face in ultima vreme asemanarea dintre discursul lui Vadim Tudor si liderii PSD - comparatia limitandu-se insa doar la Mircea Geoana si Ion Iliescu, nu si la Adrian Nastase. Deputatul UDMR de Covasna, Antal Arpad Andras, a declarat ieri ca liderii PSD, desi nu au gasit nici un argument punctual impotriva legii statutului minoritatilor nationale, se folosesc de ea in speranta castigarii unor voturi. Antal i-a criticat dur pe liderii PSD in urma declaratiilor facute de acestia la Izvorul Muresului si a spus, referitor la Mircea Geoana, ca „este trist sa vezi un lider politic, diplomat de meserie, coborandu-se la discursul nationalist al lui Corneliu Vadim Tudor“.


(635 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Clement Sava


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

PSD revine, la unison, la discursul nationalist | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.