Luni, 14 Noiembrie 2005 - 08:17 AM Aleg.RO: Tariceanu si PNL, raniti in razboiul procentelor

Publicat de: Laura Ciobanu

Cotidianul Calin Popescu Tariceanu si, odata cu el, partidul si guvernul pe care acesta le conduce scad pe fundalul certurilor cu Traian Basescu. In schimb, presedintele a scapat basma curata din scandalul legat de Elena Udrea, arata un sondaj INSOMAR. 62% dintre subiectii INSOMAR se declara multumiti de activitatea lui Basescu in calitate de presedinte al Romaniei. Sondajul a fost efectuat in perioada 28 octombrie-6 noiembrie, in plin scandal legat de demisia Elenei Udrea si a prins si momentul in care presedintele a recunoscut ca a musamalizat telefonul dat de Tariceanu procurorului general in cazul Patriciu. Cu toate acestea, seful statului a iesit nevatamat, ba chiar a inregistrat si o crestere cu doua procente fata de luna trecuta. Tariceanu, in schimb, a platit scump respectivul telefon: cu 4 procente de la el si cu 3 ale guvernului, comparativ cu luna anterioara. Numai 37% dintre subiecti sint multumiti de prestatia sa ca prim-ministru si doar 35% de activitatea guvernului sau.

PNL pierde pe mina presedintelui

Iesirile critice ale lui Basescu la adresa premierului il afecteaza numai pe acesta si PNL, in timp ce Basescu si, odata cu el, PD se mentin. In timp ce, de la inceputul anului, Basescu oscileaza undeva peste 60%, Tariceanu si guvernul cunosc o prabusire spectaculoasa, de la 57%, in ianuarie, la 35%, in noiembrie. In prezent, 68% considera ca presedintele si premierul nu se prea inteleg. Conform tendintei evidentiate de INSOMAR, pe masura ce creste numarul celor care sint convinsi ca presedintele si premierul nu se inteleg, scade si increderea in premier. PNL, la rindul sau, se resimte ca urmare a scaderii in sondaje a liderului sau. Din luna iulie - momentul refuzului premierului de a demisiona -, distanta dintre cele doua partide se mareste. Daca atunci electoratul aliantei era impartit aproape egal intre PNL (46%) si PD (52%), acum distanta se dubleaza. In cazul in care liberalii si democratii s-ar prezenta separat in alegeri, 62% ar vota cu PD si 35% cu PNL.

Tariceanu, depasit de Boc

Ca urmare, in timp ce Basescu se mentine pe primul loc in topul increderii, cu 58%, Tariceanu ajunge pe locul noua. Numai 29% au incredere in el. Premierul este surclasat de colega sa de partid, Mona Musca (50%), de potentialul sau rival Theodor Stolojan (43%), de Monica Macovei (34%) si de Mircea Geoana (33%). Mai sus decit Tariceanu se situeaza si Adrian Nastase (32%), Emil Boc, chiar si de la Cluj si aflat in umbra lui Basescu (30%), si ministrul liberal Gheorghe Flutur (30%), care cistiga procente datorita modului in care a gestionat gripa aviara (77% considera ca aceasta a fost gestionata bine).

In tabara opozitiei, infrintul este Mircea Geoana, care, desi aflat inaintea celorlalti lideri ai PSD, este intr-o constanta scadere. In schimb, Nastase a ajuns sa-i sufle in ceafa, iar Iliescu este si el cu 8 procente in crestere fata de octombrie, ajungind la 27%. Si Vadim Tudor cunoaste o crestere similara, de la 19 la 27%. •

Romanii nu mai vor taxe

Politica fiscala, prezentata ca una dintre realizarile guvernului, nu este privita ca atare de cetateni. 84% dintre subiectii INSOMAR se declara nemultumiti de nivelul taxelor si impozitelor. 66% dintre ei spun chiar ca nu sint de acord sa se puna noi impozite, chiar daca acestea ar insemna fonduri suplimentare pentru alocatii, Educatie sau Sanatate. Romanii sint dispusi cel mult sa accepte taxe suplimentare pentru alcool si tigari, pentru a spori fondurile Sanatatii (68%). Romanii sint pesimisti cu privire la evolutia economiei: 46% apreciind ca pina la sfirsitul anului aceasta va inregistra o involutie. Numai 37% considera ca situatia economica va fi la fel in timp ce pe cresterea economica nu pariaza decit 16% dintre subiecti.


(533 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Laura Ciobanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Tariceanu si PNL, raniti in razboiul procentelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65025997161865 seconds.