Vineri, 11 Noiembrie 2005 - 08:49 AM Aleg.RO: Dinu, în audiență la Călin!

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Pentru cine cunoaște relația dintre cei doi oameni politici (și de afaceri), ideea că Dinu Patriciu merge în audiență la Călin Popescu Tăriceanu sună - vorba lui Petre Roman - ca dracu'! Dacă ea nu este luată ca atare - ca o provocare la adresa altui palat decât cel la care s-a mers - poate să pară cel mult o glumă. De ce ar avea nevoie doi oameni, care-și sunt apropiați unul altuia, care se pot vedea și discuta oricând, la Snagov sau la București, ori la Sinaia sau Monte Carlo, să se expună inutil comentariilor sau bârfelor aranjând o întâlnire de protocol la serviciul primului ministru?

Relația dintre Patriciu și Tăriceanu se pierde în negura tranziției. Ea s-a evidențiat odată cu alăturarea celor doi tineri la istoricul partid liberal, resuscitat de generația Câmpeanu - Lăzărescu - Săndulescu. O cumetrie destul de dificilă având în vedere cultura și opțiunile diferite, dar mai ales solidaritatea de generație care bloca accesul noilor veniți spre centrele de putere. A fost, deci, firesc ca mai retrasul Tăriceanu să-l urmeze pe impetuosul Patriciu în 'aripa tânără' a PNL care s-a rupt de trunchiul venerabil al partidului, într-o primă revizuire dintr-o serie ce nu avea să se sfârșească decât odată cu restricțiile impuse de Convenția Democrată. Cei doi au fost alături în mai toate fazele evoluției liberale într-un tandem în care ghidonul a fost manevrat de regulă de Patriciu. Parteneri în politică, ei au fost constant parteneri și în afaceri, intrarea lui Patriciu în mănoasele afaceri cu petrol răsfrângându-se benefic asupra unui întreg grup a cărui autor itate în cadrul partidului a crescut continuu. Premierul de astăzi este, în fond, creația omului de afaceri Patriciu care a înțeles mai devreme decât alții că influența politică derivă direct din ponderea economică și că de cele mai multe ori lucrurile pot fi direcționate mai eficient din culise decât de pe scenă.

Ar fi fost greu de înțeles, în asemenea condiții, o poziție expectativă a lui Tăriceanu în episodul reținerii lui Patriciu. Ar fi fost catalogată, așa cum el însuși a recunoscut, ca un act de lașitate.Cred că premierul a fost sincer când a spus că telefonul său la procurorul general a fost unul de informare, pentru că altminteri relația era suficient de notorie ca să-i pună pe procurori în gardă fără vreun mesaj prealabil.

Or, mesajul dacă a venit, a venit din altă direcție și altitudinea de la care a pogorât a fost suficient de mare pentru a da procurorilor sentimentul că au în spate ceea ce trebuie. Ce s-a întâmplat după aceea nu face altceva decât să reflecte confuzia de la nivelul instituției, aflată constant la intersecția unor interese divergente. Audiența lui Patriciu n-a fost, practic, una la premier. El a bătut șaua ca să priceapă călărețul - jucător ce era de priceput.


(460 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Dinu, în audiență la Călin! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.4085111618042 seconds.