Vineri, 11 Noiembrie 2005 - 08:31 AM Aleg.RO: Corneliu Coposu, cea mai importanta personalitate a istoriei postbelice romanesti

Publicat de: Bogdan Apostolescu

gardianul Clasa politica autohtona aduce un omagiu «Presedintelui Moral al Romaniei» dupa zece ani de la disparitia sa "Presedintele moral al romanilor", asa cum a fost numit Seniorul Corneliu Coposu, a reprezentat dupa Revolutia romana din 1989 un punct de reper pentru romani. Despre Coposu s-au scris multe randuri, a fost iubit de cei apropiati, temut si respectat, in acelasi timp, de adversarii lui politici. Coposu s-a diferentiat, in primul rand, prin statutul sau etic. "Principiile nu se negociaza. Conceptiile celor care definesc politica drept un lant de compromisuri nu duc nicaieri. Elementul etic trebuie sa predomine si in viata politica. A-ti respecta principiile este o conditie sine qua non pentru a fi Om Politic, si nu simplu politician", spunea Coposu. Seniorul a atras atentia de fiecare data cand a avut ocazia ca sistemul comunist a "inventat si cultivat complexul minciunii". Dupa eliberarea poporului sau, Coposu a afirmat: "Am avut certitudinea ca voi fi martorul prabusirii comunismului".

Corneliu Coposu a devenit in 1935 presedinte al Organizatiei de Tineret a PNT din Cluj, el fiind, totodata, colaborator la ziarul "Romania Noua", condus de Zaharia Boila. Intre anii 1937 si 1940, Coposu a fost numit secretar personal permanent al lui Iuliu Maniu, pe care il insoteste in toate misiunile politice importante. In 1940 primeste titlul de secretar politic al lui Iuliu Maniu, indeplinind aceasta functie pana la arestarea sa si a lui Maniu. In aceasta calitate l-a insotit la toate negocierile si tratativele purtate cu oficialii occidentali si cu liderii partidelor politice din coalitia antihitlerista. I s-a incredintat cifrul secret al corespondentei diplomatice prin care Opozitia negocia iesirea Romaniei din Axa si intoarcerea ei catre aliatii traditionali. Avea misiunea de a intretine relatii confidentiale cu reprezentantii guvernului englez la Liverpool, cu delegatii opozitiei romane care duceau tratative la Cairo, cu emisarii romani de la Stockholm si cu comandamentul militar aliat din Italia (Foggia). In anul 1945, Corneliu Coposu devine presedinte al filialei PNT Salaj. Este ales secretar general adjunct al PNT si delegat al partidului la reinstalarea activitatii autoritatii romanesti in Transilvania de Nord. Anul urmator este promovat secretar al Delegatiei Permanente, forul conducator al PNTCD.


Temnita, destinul generatiei lui

14 iulie 1947 reprezinta un moment tragic pentru Coposu, el fiind arestat impreuna cu intreaga conducere PNT, dupa inscenarea de la Tamadau, desi nu facuse parte din grupul arestat acolo. Pana in 1956 ramane in arest preventiv, fara sa fie judecat. S-a incercat implicarea lui in numeroase procese politice, dar nu a putut fi condamnat din lipsa de probe. In acest an i se intenteaza un proces de inalta tradare. Este condamnat conform practicilor comuniste la munca silnica pe viata pentru "Inalta tradare a clasei muncitoare si crima contra reformelor sociale, iar pana in 1962 ramane arestat intr-un sever regim de izolare la Ramnicu Sarat. In acest an se imbolnaveste grav ca urmare a tratamentului de exterminare aplicat detinutilor politici si este mutat in Baragan, aplicandu-i-se domiciliul fortat, iar in aprilie 1946 este pus in libertate dupa 17 ani de detentie.


Liderul Opozitiei democratice

Cu doi ani inainte de Revolutie, Corneliu Coposu afiliaza PNT, aflat in clandestinitate, la Internationala Crestin-Democrata (ICD), adresand o cerere lui Jean-Marie Daillet, vicepresedinte al acestei organizatii. Dupa 1990 devine practic liderul opozitiei impotriva Frontului Salvarii Nationale, care cauta sa monopolizeze puterea executiva si legislatiava, confiscand Revolutia din decembrie 1989. Intelegand ca Revolutia a fost furata, Corneliu Coposu va prelua misiunea grea de a conduce Opozitia in Romania postcomunista. Incepand cu data de 29 ianuarie 1990, devine tinta unei virulente campanii de presa prin care se lanseaza zvonuri pentru compromiterea lui. Pe 27 septembrie 1991 este reales presedinte al PNTCD la primul Congres al partidului, iar intre 1991 si 1993 devine presedinte al Conventiei Democrate Romane. Cu sase luni inainte de a muri, Seniorul este numit ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta decoratie a Republicii Franceze. Pe 11 noiembrie 1995 inceteaza din viata la Spitalul Universitar din Bucuresti, ca urmare a neoplasmului pulmonar operat in 1994, cu trei zile mai tarziu este inmormantat la Cimitirul Bellu Catolic, fara funeralii nationale, dar sute de mii de romani au venit sa-l conduca pe ultimul drum. Dupa trecerea lui in lumea celor drepti, Coposu a fost numit "Presedintele Moral al Romaniei".


(873 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Bogdan Apostolescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Corneliu Coposu, cea mai importanta personalitate a istoriei postbelice romanesti | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66247487068176 seconds.