Vineri, 11 Noiembrie 2005 - 08:26 AM Aleg.RO: Negociatorul sef

Publicat de: ---

ziua Seful statului s-a implicat in discutiile purtate intre Guvern si sindicatele din invatamant. El s-a pronuntat pentru alocarea a 5% din PIB la Educatie. Interventia presedintelui vine pe fondul haosului din invatamant, ca urmare a grevei dascalilor care solicita cresterea bugetului alocat acestui domeniu. Sindicalistii aflati in a patra zi de greva generala au anuntat in cursul zilei de ieri ca nu vor sa mai negocieze cu Guvernul si solicita interventia sefului statului pentru detensionarea situatiei. O parte a clasei politice sustine ca declaratia lui Basescu este o imixtiune in treburile Executivului. Alti lideri considera contrariul.

Presedintele a mai trimis o sageata premierului Tariceanu punctand faptul ca nu a facut clasificari la adresa primilor ministri de pana acum, ci a apreciat doar actuala echipa de la Palatul Victoria. (M.T.)


Mircea PAUN - ZIUA Foto








Presedintele cere 5% din PIB pentru Educatie

"Banii nu trebuie destinati salariilor ci modernizarii sistemului", declara Basescu



Presedintele Traian Basescu a insistat ieri seara, la investirea noului ministru al Educatiei, Mihail Hardau, pentru alocarea a 5% din Produsul Intern Brut (PIB) invatamantului. Dupa depunerea juramantului de catre noul ministru al Educatiei, seful statului a spus ca, inainte de ceremonie, a avut o discutie cu acesta si ca l-a intrebat daca este hotarat sa respecte procesul de reforma inceput de fostul ministru de resort, Mircea Miclea. "Am fost asigurat ca da. Al doilea lucru pe care l-am discutat cu ministrul a fost legat de faptul ca Educatia a fost unul din obiectivele Aliantei in campania electorala, cand am sustinut ca vom aloca acestui domeniu 6% din PIB. Acest lucru trebuie realizat, insa nu din primul an, ci ca pe un obiectiv care se intinde pe durata mandatului acestui Guvern", a precizat presedintele. Reforma din Educatie trebuie sustinuta si financiar, a aratat seful statului. El a subliniat ca acesti bani nu trebuie destinati salariilor, ci modernizarii sistemului de Educatie din Romania. "Aceasta trebuie sa fie destinatia surplusului de fonduri. Investitia in Educatie este o investitie in viitorul tarii", a adaugat presedintele.


"O echipa guvernamentala performanta"
El a tinut sa aminteasca faptul ca doar 2% dintre tinerii din mediul rural reusesc la facultate, iar prin alocarea a 5% din PIB Educatiei trebuie redata o sansa si acestor tineri. In opinia sefului statului, perpetuarea deficientelor din acest sistem este un act de iresponsabilitate. Basescu i-a atras atentia noului ministru al Educatiei ca intra "intr-o echipa guvernamentala performanta". Presedintele a explicat ca, in opinia sa, Guvernul Romaniei este performant ca echipa, adaugand ca prin aceasta afirmatie nu a facut o clasificare a primilor-ministri din 1990 incoace.


"Decizia politica e deasupra deciziei contabile"
Traian Basescu a explicat, intr-o interventie la Realitatea TV, ca pozitia sa privind bugetul Educatiei nu se inscrie in aberatia numita de unii analisti "razboiul dintre Palate". El a sustinut ca exista ratiuni temeinice pentru care Educatia are nevoie de 5% din PIB: constructia de scoli, pentru ca cel putin 100 de scoli au fost restituite fostilor proprietari; oferirea unei sanse tinerilor din mediul rural; luarea unor masuri impotriva abandonului scolar care "a atins cifre inimaginabile"; precum si constructia de camine studentesti.

"Uitati-va cati profesori trebuie recalificati!", a mai spus presedintele, adaugand ca reforma Educatiei este, probabil, cea mai importanta reforma din Romania. Basescu a mai aratat ca "aproape nici unul din angajamentele majore ale Aliantei" n-au fost puse in practica. El a adaugat ca "decizia politica e deasupra deciziei contabile". (A.H.)








Profesorii nu vor sa mai discute cu Guvernul

Ei il vor la masa pe Basescu


Reprezentantii Guvernului si liderii sindicali din educatie au continuat ieri negocierile, insa discutiile desfasurate in tot cursul zilei de miercuri, nu au condus la nici un rezultat. La finanlul discutiilor de ieri, vicepremierul Gheorghe Pogea a firmat ca Guvernul a facut "tot ceea ce este omeneste posibil pentru majorarea bugetului pentru invatamant". Gheorghe Pogea a spus ca "salariile profesorilor vor creste anul viitor in doua transe, fiind alocati pentru aceasta 5.540 de miliarde de lei, suma ce va fi acordata in doua transe: 45% de la 1 ianurie si 55% de la 1 octombrie 2006". In procente, cresterea salariilor profesorilor va fi de 8%, iar inflatia prognozata pentru 2006 este de 5,5%.


250 de euro salariul minim din 2006
In legatura cu cererea sindicatelor ca salariul minim al cadrelor didactice in 2006 sa fie de 250 de euro, Gheorghe Pogea a declarat ca "salariile din educatie vor avea o rata de crestere peste media celor din economie". Potrivit sefului echipei de negociere cu sindicatele, bugetul alocat Ministerului Educatiei si Cercetarii pe 2006 este mai mare cu 12,3% fata de cel de anul acesta. In plus, Gheorghe Pogea a precizat ca invatamantul preuniversitar va beneficia la apropiata rectificare bugetara de 1760 de miliarde lei vechi, ce vor fi distribuiti bugetelor locale pentru plata salariilor, iar invatamantul universitar va primi 350 miliarde lei vechi. In ceea ce priveste solicitarea sindicatelor de a primi bani pentru fondul de carte, vicepremierul a spus ca Guvernul va finanta achizitionarea a 3 milioane de carti pentru bibliotecile scolare. Potrivit lui Gheorghe Pogea, cererile profesorilor pentru asigurarea de abonamente la internet vor fi rezolvate printr-un program guvernamental aflat in derulare, in valoare de 105 milioane de euro, prin care se doreste instalarea a peste 40.000 de calculatoare in unitatile de invatamant pana in martie 2006. "Ceea ce puteam oferi vizavi de revendicarile sindicatelor sunt cele precizate aici", a conchis Gheorghe Pogea. Vicepremierul si-a exprimat disponibilitatea de a discuta in continuare cu sindicatele din invatamant.

In ciuda celor declarate de Pogea, sindicalistii au afirmat ca nu vor sa mai negocieze cu Guvernul si au cerut ajutorul presedintelul Basescu. Ei au cerut ca Traian Basescu sa conduca negocierile. In paralel cu discutiile pe tema grevei generale s-a discutat ieri, in sedinta de Guvern, despre o posibila rectificare bugetara, care ar fi tinut seama si de revendicarile profesorilor, insa aceasta decizie a fost amanata.


Salarii duble de la 1 ianuarie 2007
In acest timp, cadrele didactice si-au continuat protestul inceput luni, principala lor revendicare fiind majorarea salariilor si suplimentarea fondurilor alocate sistemului de invatamant. Invatamantul romanesc se confrunta, incepand din aceasta saptamana, cu cea mai ampla greva generala din 1990 pana acum, dupa ce, pentru prima data si-au incetat simultan activitatea cadrele didactice preuniversitare, universitare, dar si studentii.

Protestatarii vor, in primul rand, alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, in 2006, (conform standardelor din UE si promisiunilor electorale). Ei considera ca procentul va fi in continuare prea mic, sub 4% din PIB, chiar daca s-a decis ca acesta va fi suplimentat cu 1800 de miliarde de lei. Sindicalistii cer si o rectificare de buget - pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 - de 850 de miliarde de lei vechi necesare acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul al-IV-lea din acest an. Cadrele didactice mai vor salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea si promulgarea Legii salarizarii din Invatamant. Sindicalistii cer, de asemenea, anularea OU 63/2005 si acordarea premiului lunar de 2%, precum si a altor premii cuvenite conform legii si contractelor colective de munca. Mentinerea titularizarii in invatamant, acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la internet sunt alte cereri ale cadrelor didactice. La randul lor, membrii organizatiilor studentesti nationale, sustin intrutotul cerintele profesorilor. (Corina SCARLAT, Mihaela JITEA)






Clasa politica se pronunta

Senatorul PSD, Alexandru Athanasiu: "Confirma ce am sustinut noi"
"Cred ca este un punct de vedere rezonabil. Am mai spus ca exista deja o lege, din 2004, care prevede cresterea bugetului invatamantului pana la 6% in 2007. Asa ca procentul de 5% ar fi cel indicat pentru 2006. Declaratia presedintelui Basescu nu face decat sa confirme ceea ce am sustinut si noi in timpul guvernarii Nastase. Acest buget este necesar pentru asigurarea calitatii invatamantului. Speram ca parerea presedintelui sa fie tradusa in fapte, fie prin acceptarea unui amendament la buget, fie prin refuzarea promulgarii acestei legi."


Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca: "Amestec in treburile Guvernului"
"Parerea noastra, a conservatorilor, este ca afirmatia presedintelui Basescu este o imixtiune in treburile Guvernului, care a discutat deja aceasta problema, a trimis bugetul Parlamentului. Aceasta chestiune a fost discutata si in coalitie si s-a luat o decizie in acest sens. Sunt anumite restrictii financiare si fiecare minister trebuie sa se intinda cat ii este plapuma".


Senatorul UDMR, Peter Eckstein: "Presedintele poate avea opinii"
"Construirea bugetului si asigurarea unei stabilitati macro-financiare cade in sarcina Guvernului si a Parlamentului, care voteaza legile. Dar si presedintele poate avea o opinie in acest sens, mai ales ca in ceea ce priveste invatamantul este vorba despre o problema care arde. Si Opozitia si Coalitia sunt de acord ca invatamantul are nevoie de mai multi bani."


Ludovic Orban, PNL: "Suntem gand la gand cu presedintele"
"Eu mi-as dori ca bugetul alocat Educatiei sa reprezinte mai mult decat 6% din PIB, dar - din pacate - conditionarile pe care le avem ne impun sa alocam o suma mai mica. Suma a fost deja marita, fata de ceea ce era prevazut initial in proiectul de Buget. Sunt convins ca primul-ministru va incerca sa aloce toate resursele financiare posibile in prezent, dupa care toate rectificarile ce vor avea loc vor fi directionate cu prioritate catre Educatie. Suntem gand la gand cu presedintele si chiar mai mult decat atat". (A.H.)


Marton Arpad, liderul deputatilor UDMR: "Nu e imixtiune"
"Declaratia presedintelui nu este o imixtiune. El isi poate spune punctul de vedere in legatura cu o initiativa legislativa sau alta. Ca o face intr-o declaratie, nu este intocmai in spiritul Constitutiei, dar nu este nici interzisa." (R.G.)


Augustin Bolcas, vicepresedinte PRM: "Are dreptate"
Solicitarea presedintelui Traian Basescu, in forma in care a fost facuta, poate fi interpretata si ca imixtiune. Ne intereseaza insa, in prezent, fondul problemei. In acest caz, Traian Basescu are dreptate. Este imperativ sa gasim fondurile necesare pentru invatamantul romanesc. Daca nu facem eforturi, consecintele vor fi extrem de grave pentru invatamant. Bugetul deja stabilit este unul criminal. Bugetul invatamantului este un interes national si cred ca Basescu se poate pronunta cu privire la aceasta problema.


Iulian-Gabriel Barsan (PD), membru in Comisia pentru Invatamant a Camerei: "O declaratie normala"
"Mi se pare cat se poate de normala declaratia presedintelui Traian Basescu. Eu m-am abtinut in Comisia de Invatamant cand a fost vorba de votarea bugetului alocat domeniului educatiei. Colegul meu, Romanescu, a votat impotriva atunci. Eu ma voi abtine si in plen daca bugetul alocat invatamantului nu va ajunge la aproape 5 la suta din PIB. Tin sa va amintesc ca Alianta PNL-PD a promis asta in campania electorala. Trebuie sa respectam aceasta promisiune". (R.G.)


(764 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Negociatorul sef | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64779710769653 seconds.