Miercuri, 09 Noiembrie 2005 - 09:12 AM Aleg.RO: Un Watergate dâmbovițean?

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Toată povestea scandalului Watergate a plecat nu atât de la spargerea comisă cu intenția de a asculta telefoanele adversarilor politici, cât de la minciuna președintelui Nixon atunci când a fost întrebat dacă în conspirație erau implicați colaboratori de-ai săi. În dorința de a fi 'consecvent', președintele a recurs până și la ștergerea benzilor care înregistrau convorbirile din cabinetul Oval, lucru pentru care a plătit cu capul și doar bunăvoința succesorului său, Ford, l-a scăpat de pușcărie. Este una dintre cele mai formidabile lecții pe care sistemul democratic le-a oferit amatorilor de alpinism constituțional. După un prim mandat de succes ce l-a condus spre câștigarea, cu brio, a celui de-al doilea, după vizita istorică în China și reconsiderarea echilibrului militar global, Nixon s-a văzut doborât de o simplă minciună. Dacă ar fi recunoscut că consilierii săi se ambalaseră din exces de zel într-o asemenea afacere, Nixon ar fi rămas în post și și-ar fi continuat misiunea istorică.

Minciunile de pe malul Potomacului au, însă, altă greutate și alte consecințe decât cele de pe malurile Dâmboviței. Aici se minte curent și rarele momente de cinste par să ascundă întotdeauna ceva dincolo de ele. Minciuna s-a transformat într-un veritabil mod de viață și ea nu mai impresionează - de revoltă nici gând - pe nimeni.

Episodul cu explozie întârziată al telefonului dat de premier pentru a se interesa de soarta arestatului său prieten Dinu Patriciu pune pe tapet problema minciunii la nivel înalt. Prima minciună, dovedită prin propria sa recunoaștere, aparține dlui președinte Băsescu. Cu binecunoscuta-i naturalețe, acesta întoarce foaia atunci când momentul i se pare potrivit pentru a-și sancționa aliatul indisciplinat, recunoscând că a mințit atunci când a afirmat, într-un interviu, la întrebarea dacă cineva a intervenit telefonic pe lângă procurorul general Botoș cu un categoric: Nu, doamnă! După doar două luni acest nu categoric se transformă într-un da hotărât, nu dintr-un regret tardiv, ci pentru că așa o cere noua ordine.

La rândul său, premierul este suspect și el de necinste. Spune, fără a proba, că telefonul a fost doar de informare și că nici nu i-a trecut prin cap să intervină. Procurorul general recunoaște cam cu jumătate de gură că așa stau lucrurile. Lipsește însă proba fundamentală - înregistrarea! Nu pot să cred că STS-ul sau SRI-ul sau cine o mai fi acolo, nu înregistrează traficul primilor oameni din stat, pentru propria lor protecție. Așa încât banda trebuie să existe și, întrucât ea nu conține un secret legat de siguranța națională (teoretic cel puțin), CSAT-ul ar trebui să dispună ca ea să devină publică. Și să aflăm - din exprimare sau din intonație - dacă ne aflăm în cazul unei noi minciuni. Și - de ce nu - al unui Watergate dâmbovițean.


(525 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Un Watergate dâmbovițean? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7022659778595 seconds.