Miercuri, 09 Noiembrie 2005 - 08:54 AM Aleg.RO: Tariceanu legalizeaza „firul scurt“

Publicat de: Lucian Gheorghiu

Cotidianul Premierul Tariceanu a prezentat ieri Parlamentului o declaratie politica prin care a explicat gestul sau de a-l contacta telefonic pe procurorul general Ilie Botos. Tariceanu spune ca s-a interesat de dosarul Patriciu, deoarece ceea ce se petrecea era un abuz. Noi explicatii si o serie de contradictii cu declaratiile anterioare. Asta a adus declaratia facuta de Tariceanu in Parlament. Premierul a spus ca a sunat si in calitatea de vicepresedinte al CSAT, organism care „promoveaza strategia de securitate a Romaniei, care, la rindul sau, mentioneaza in mod clar vulnerabilitatile la care este supusa economia romaneasca“. Una dintre ele fiind chiar cazul Patriciu, „datorita faptului ca era implicata cea mai mare societate cu capital romanesc si pentru ca existau semne clare de influentare negativa a mediului economic“. Dupa ce, o vreme, a acreditat ideea ca a dat telefon abia dupa retinerea lui Patriciu, cind acest fapt nu mai era de competenta lui Botos, ieri a dat de inteles altceva. „A doua zi, pe 27, urma sa plec in strainatate. Cum retinerea continua, am crezut ca este de datoria mea sa fiu informat de la sursa“, a declarat el. Tariceanu a admis ca, la intoarcerea in tara, a fost sunat de Basescu si a avut o intrevedere de sase ore cu acesta. Premierul nu crede insa ca a gresit sunindu-l pe Botos. „Evitind sa dau acest telefon, as fi riscat sa fiu blamat de colegii mei si de intreaga clasa politica, ar fi fost o discriminare si ar fi fost o preocupare egoista pentru propria-mi imagine“, a spus el. Fara sa acuze direct Parchetul, Tariceanu a folosit de doua ori cuvintul „abuz“ in legatura cu retinerea lui Patriciu.

Tariceanu se simte ascultat

In finalul declaratiei politice, Tariceanu a cerut STS sa puna la dispozitia CSAT inregistrarea convorbirilor telefonice pe care le-a avut cu procurorul general Ilie Botos si cu presedintele Traian Basescu, dupa retinerea lui Dinu Patriciu. Dupa ce a iesit din plen, Tariceanu a mentionat insa ca nu are informatii potrivit carora i-ar fi inregistrate convorbirile telefonice, dar „nu ar fi o situatie surprinzatoare ca STS sa inregistreze aceste convorbiri“. El a precizat ca inregistrarea convorbirilor nu ar fi efectuata pentru „a fi ascultate, ci pentru a exista o dovada materiala a modului de exercitare a mandatului“. STS a comunicat insa ca nu detine nici o inregistrare a convorbirilor telefonice ale premierului, deci nu poate da curs acestei cereri. Directorul STS, Tudor Tanase, a declarat pentru Mediafax ca „nu se efectueaza interceptari in retelele administrate de STS, acest lucru fiind stabilit expres in legea de functionare si organizare a institutiei“.

De asemenea, pentru inregistrarea convorbirilor telefonice ale unor persoane, SRI are nevoie de mandat de la Parchet. Ca urmare, premierul a facut solicitari care pornesc de la premisa ca serviciile nu respecta legea.

Coalitia, neinteresata de spusele premierului

Daca liberalii s-au mobilizat de la primele ore, ieri, in sala s-a aflat un singur deputat al PD. Unul dintre liderii democrati, Ioan Oltean, a dat o explicatie seaca absenteismului masiv: „Nu am stiut, nu am fost anuntati“. Au mai lipsit si multi deputati ai UDMR. „Spatiul afectat declaratiilor politice este de regula utilizat de colegii mei pentru diverse intilniri in Bucuresti. Anuntul privind venirea premierului s-a facut luni dupa-amiaza si colegii mei nu au putut contramanda actiunile programate anterior“, ne-a declarat liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad.

PSD: declaratie neregulamentara

Purtatorul de cuvint al deputatilor PSD, Victor Ponta, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca declaratia politica nu are nici o valoare, din cauza ca Tariceanu nu a facut-o in calitate de deputat, ci in calitate de premier si a catalogat-o ca fiind neregulamentara. Ponta a comparat declaratia cu o „spovedanie tardiva care nu-si avea rostul“ si l-a acuzat pe Tariceanu ca incearca sa implice Parlamentul in relatia sa conflictuala cu Traian Basescu. „A venit ca deputat si a vorbit ca premier“, a comentat si Adrian Nastase. Si vicepresedintele PRM, Augustin Bolcas, a considerat „ilegala“ aparitia premierului si l-a acuzat ca s-a „prevalat de calitatea de debutat si de imunitatea de care beneficiaza“.


(596 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Lucian Gheorghiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Tariceanu legalizeaza „firul scurt“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70401906967163 seconds.