Marți, 08 Noiembrie 2005 - 09:43 AM Aleg.RO: Bolnavul cronic: educația!

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Niciodată grevele nu pot fi agreate de întreaga populație. Sunt un rău pe care cei în cauză îl consideră necesar, iar cei care trebuie să-i suporte consecințele îl acceptă fără entuziasm. Dacă ar fi să facem o comparație, sunt ca niște viroze care ating din timp în timp organismul omenesc, obligându-l sau să-și creeze anticorpii, sau să se trateze. Iar tratamentul poate fi de două feluri: un tratament-șoc, cu medicamente scumpe, dar eficiente, sau unul obișnuit prin care boala e dusă pe picioare timp îndelungat.

Virozele noastre sociale au fost tratate aproape de regulă în maniera celei de-a doua variante. La fiecare semnal, după îndelungi ezitări și convinși doar de căderea la pat a pacientului, medicii au recurs la simulacre de tratamente, cu sferturi de pastile înghițite la două-trei zile și cu vindecări aparente, urmate de reveniri agravate.

Cam același lucru se întâmplă cu această ultimă grevă din învățământ. Educația este, de 15 ani, cobaiul preferat al feluritelor guvernări, care au testat pe el cele mai sumare proceduri încercând doar să o țină pe picioare atâta timp cât se poate. În nici unul dintre bugetele de până acum nu s-a încercat să se ajungă la un buget de echilibru, rămânerile în urmă accelerându-se până la nivelul transformării acestui sector într-un organ care-și pierde treptat funcția esențială: aceea de a crea rezerva necesară de cadre pentru progresul societății. Nivelul tot mai scăzut al transferului de cunoștințe, de profesionalizare a categoriei de educator, ruinarea, la propriu, a dotărilor transformă învățământul în bolnavul cronic al sistemului pe care în nici un caz nu-l va însănătoși puținul rupt de la gura altor ministere.

Grav este că de data aceasta Coaliția a ajuns la putere și datorită unui mesaj mai hotărât privitor la reformele necesare și la sprijinul care trebuia oferit pentru ca educația să evite colapsul. Și, iată, tocmai membri marcanți ai Coaliției sunt cei care explică acum, atât de convingător cât pot, că mai mult nu e de unde și că trebuie așteptate vremuri mai bune. Strâns cu ușa și pus în fața unei situații de o gravitate absolută - sistarea procesului de învățământ -, Guvernul se gândește și se răzgândește, afirmând că va găsi totuși resurse pentru a acoperi măcar o parte dintre cererile reprezentanților sectorului școlar. Cum și de unde, dacă acest lucru nu a fost posibil de la prima mână? Înseamnă că modul fundamental de alcătuire al acestui exercițiu, care reprezintă bugetul, este defectuos, dacă anumite sectoare primesc sume din care se poate tăia fără riscuri pentru a satisface cerințele ultimative, în timp ce a ltele nu primesc nici măcar minimul necesar.

Probabil că soluția găsită va funcționa încă o dată. Ea nu va rezolva însă problema suferinței cronice a sectorului de care depinde, în cel mai înalt grad, sănătatea unei societăți.


(534 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Bolnavul cronic: educația! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54412007331848 seconds.