Marți, 08 Noiembrie 2005 - 09:00 AM Aleg.RO: Liberalii au lasat-o moale cu „serviciile“

Publicat de: Laura Ciobanu

Cotidianul Dupa ce au renuntat sa mai ceara schimbarea lui Botos, liberalii au lasat-o ieri mai moale si cu schimbarea sefilor SRI si SIE. In schimb, democratii le-au acordat satisfactia de a accelera schimbarea sefilor numiti de PSD in fruntea altor institutii precum Curtea de Conturi sau Consiliul Concurentei. Alianta a decis „accelerarea depesedizarii institutiilor statului, urmind sa se gaseasca cele mai potrivite masuri pentru solutionarea acesteia in cadrul legislativ existent“, a anuntat ieri purtatorul de cuvint al Aliantei, Eugen Nicolaescu.

Explicatii in numele lui Basescu

In spatele acestor cuvinte, se ascunde faptul ca democratii sint dispusi sa discute cu liberalii despre schimbarea sefilor institutiilor care tin de Parlament si de guvern, nu si a celor din SRI si SIE, unde trebuie sa vrea Basescu. De altfel, surse din cadrul Aliantei sustin ca democratii le-au transmis liberalilor foarte clar acest mesaj. Si anume ca presedintele ii mentine pe sefii celor doua servicii in functie nu pentru ca sint pesedisti, ci pentru ca au colaborat bine pe timpul crizei ostaticilor, si ca daca acestia vor da semne ca gresesc, seful statului va fi primul care sa-i schimbe.

„Serviciile ne joaca pe degete. Toate temele ultimelor saptamini nu sint ale noastre, ci ne sint impuse“, a izbucnit Ludovic Orban, vazind ca, dupa ce Botos a fost omis din Rezolutia PNL de saptamina trecuta, inca din momentul redactarii acesteia, acum si Timofte, si Fulga sint pe punctul de a scapa.

El a incercat sa-i convinga pe democrati sa aprobe o rezolutie prin care sa-si declare sustinerea fata de presedinte in demersul sau de a-i schimba pe sefii serviciilor secrete, insa democratii au refuzat. Ca urmare, liberalii nu au renuntat cu totul la solicitarea lor, dar au decis

s-o mai amine o vreme.

Lepadarea de Udrea

Liberalii au trecut ieri la atac in Consiliul Aliantei, in numele pacii. Dupa un apel la stingerea conflictelor, Puiu Hasotti a propus ca democratii Cristian Preda, Radu Berceanu si Cristian Radulescu sa ceara public scuze. Cei trei declarasera ca premierul a gresit cind l-a sunat pe procurorul general pentru a se interesa de cazul Patriciu. Vicele liberal a propus chiar ca acestia sa faca noi declaratii, prin care sa sustina ca telefonul dat de premier era in regula, propunere tratata cu refuz. In schimb, Ludovic Orban le-a reprosat democratilor ca intretin zvonurile conform carora ar intentiona s-o primeasca in PD pe Elena Udrea, fost consilier la Cotroceni si autoare a dezvaluirilor despre telefonul lui Tariceanu la Parchet. Orban a subliniat ca, dupa scandalul in care l-a antrenat pe premier, un asemenea pas ar fi inoportun si ca protocolul Aliantei nu permite preluarea unor demisionari de la un partid la altul. Democratii i-au replicat ca asta au declarat si ei si ca ar fi trebuit sa citeasca mai bine declaratiile lor.

Un lucru asupra caruia totusi PNL si PD au cazut de acord este cooptarea vicepremierului Marko Bela in comisia care negociaza cu cadrele didactice in contextul grevei din invatamint. Comisia este coordonata in acest moment de vicepremierul democrat Gheroghe Pogea, lucru care nu are cum sa incinte conducerea PD, intrucit esecul negocierilor s-ar contabiliza la partid. Ca urmare, PD a propus ca Marko Bela sa se implice si el, dat fiind ca este vicepremierul responsabil cu Educatia si Cultura. „Cind a fost sa negocieze impartirea domeniilor, a cerut Educatia, ca i-a convenit. Acum sa-si asume raspunderea si cind e greva“, au argumentat democratii, obtinind acordul liberalilor. PNL nu a obtinut satisfactie nici cu privire la schimbarea presedintilor de consilii judetene de indata ce se modifica legile Administratiei. Ministrul Administratiei, Vasile Blaga, care doreste ca prevederea respectiva sa se aplice din 2008, a cerut un ragaz de citeva saptamini, pina la finalizarea dezbaterii publice pe pachet. •

Tariceanu da azi raportul

In aceasta dimineata, in spatiul rezervat interventiilor parlamentarilor, premierul Tariceanu va sustine o declaratie politica in Camera Deputatilor. Subiectul declaratiei politice este tinut secret. Mai multi deputati PNL banuiesc ca este vorba de o tema de interes general, dar nu exclud si posibilitatea - este drept, putin probabila - ca sa fie atins si episodul „telefonul“. Este a doua declaratie politica sustinuta de deputatul Tariceanu, prima fiind pe 15 martie, cind tema a fost „relatiile presei cu institutiile statului“. Ca premier, Tariceanu a mai raspuns o data in Camera la interpelarile adresate, si in Senat a prezentat pe 25 iulie situatia privind efectele inundatiilor. Se estimeaza ca, in aceasta dimineata, aula Camerei va fi plina, de regula la „declaratii politice“ nefiind mai mult de 10, maximum 15 deputati. In perioada similara a anului 2001, premierul Adrian Nastase nu a avut nici o declaratie politica in Camera, in calitate de deputat, iar singura interventie ca prim-ministru a avut-o in 18 decembrie, cind a prezentat bilantul guvernarii. (L.G.)


(711 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Laura Ciobanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Liberalii au lasat-o moale cu „serviciile“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68608403205872 seconds.