Miercuri, 02 Noiembrie 2005 - 07:56 AM Aleg.RO: Bugetul a intrat in etapa disputei intre Putere si Opozitie

Publicat de: Clement Sava

Averea Discutiile generale pe proiectul de buget al anului 2006, care au avut loc ieri in comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului au avut ca rezultat prezentarea celor doua viziuni diferite ale Puterii si Opozitiei asupra constructiei bugetare si a manierei de distribuire a resurselor. Pe de o parte, reprezentantii PSD si PRM au vorbit impotriva cotei unice si au criticat suspendarea acordului cu FMI. De celalata parte a baricadei, ministrii Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea au prezentat efectele benefice ale cotei unice. Fostul ministru Ionut Popescu a intervenit in timpul sedintei afirmand ca memorandumul cu FMI era gata in luna august pe baza unui TVA de 22 la suta. Ministrul Finantelor a replicat ulterior ca nici ridicarea TVA la 22 la suta nu ar fi asigurat semnarea acordului cu FMI pentru ca existau mai multe constrangeri in afara maririi taxelor care nu puteau fi indeplinite. Una dintre acestea este clauza de modificare a Codului Muncii pe care sindicatele nu ar fi aprobat-o si cu care nu au fost niciodata de acord, a explicat Vladescu. in plus, a mai spus ministrul, acordul cu FMI poate fi reluat pana in 6 iulie 2006, pentru ca puntea de legatura cu FMI nu e taiata. Reprezentantii Opozitiei au mai criticat faptul ca bugetul nu este intocmit corespunzator pe proiecte si programe, lucru negat insa de ministrul Finantelor. Referitor la critica cotei unice, pe care deputatul PSD Mihai Tanasescu a amintit-o in repetate randuri, Vladescu le-a amintit parlamentarilor ca si Tanasescu a avut aceasta optiune a cotei unice, dar ca adoptarea ei este o problema de curaj, de responsabilitate si de incredere in niste mecanisme. In schimb, Tanasescu si-a exprimat indoiala ca banii care au ramas in plus la populatie prin adoptarea cotei unice pot ajuta invatamantul, sanatatea sau armata, amintind astfel punctele dureroase in care discutia bugetului a nascut contradictii chiar intre partenerii de la guvernare. Tanasescu a repetat parerea PSD ca bugetul e construit pe premise nerealiste, bazat pe prognoza unei cresteri economice de 5,7 la suta care, spune fostul ministru, va fi de fapt sub patru la suta, in timp ce inflatia nu va putea fi pastrata an limitele propuse de 5,5 la suta. Din partea PRM, Popeanga Petre a tinut sa arate ca in calitate de euroobservator va trebui sa explice acum la Bruxelles nu doar efectele cotei unice, ci si efectele intreruperii acordului cu FMI. Senatorul PSD Viorel Stefan a incercat in schimb sa arate ca introducerea cotei unde trebuia sa se faca treptat si ca cifrele pozitive prezentate de vicepremierul Pogea sunt datorate unor alte influente decat performantei cotei unice.

Jumatate de masura pentru Aparare

Bugetul Ministerului Apararii a ajuns in urma dezbaterilor din comisiile parlamentare de Aparare la 2,1 la suta de PIB, cu un vot strans, de 14 voturi pentru si 12 impotriva din partea PSD si PRM. Seful de Stat Major, Eugen Badalan, a spus ca nu e multumit pentru ca bugetul Apararii trebuia sa fie de 2,38 la suta. Mai mult, el a interpretat atitudinea ministrului Atanasiu in acelasi sens, afirmand ca nici ministrul nu ar fi multumit de rezultat, dar ca „intelege situatia“. De altfel, Atanasiu nici nu a fost prezent la discutii, el fiind proaspat insurat. Sursele din care bugetul apararii poate fi crescut de la 1,97 la suta, cat propusese Guvernul, la 2,1 la suta sunt cele din „valorificarea de active“, a mai spus generalul Badalan, care nu a putut sa precizeze exact cum se vor derula acestea pentru ca acest lucru urmeaza sa fie stabilit ulterior.

Reprezentantii Opozitiei erau chiar mai nemultumiti decat Badalan. Senatorul PSD George Maior, presedintele Comisiei de Aparare, a spus chiar ca exista premisa pentru o discutie mai ampla in plen, cata vreme nealocarea a 2,38 la suta din PIB constituie o problema de politica importanta a Romaniei din punct de vedere international.

Si la politica externa, Opozitia a glisat intre buget inacceptabil si indecent

Comisiile reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor au dat, ieri, aviz favorabil pentru bugetele Ministerului Integrarii Europene si Ministerului Afacerilor Externe, in formele propuse de Guvern. In prezent, pentru anul 2006, nu sunt prevazute cresteri bugetare semnificative, MAE primind 404 milioane RON, iar MIE 95,64 milioane RON. Aceasta stare de lucruri a fost invocata de parlamentarii Opozitiei care au pus sub semnul intrebarii indeplinirea obiectivelor fixate de catre cele doua ministere pentru anul viitor. Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Mircea Geoana (PSD), a calificat drept „indecent de mic“ bugetul MIE, in timp ce fondurile alocate MAE ar acoperi, „in linii mari, nevoile de moment ale ministerului“. Geoana s-a pronuntat pentru o suplimentare a bugetelor celor doua institutii, indeosebi al MIE, necesara mai ales pentru, spune el, o crestere numerica si calitativa a personalului din domeniu care sa sutina efortul de integrare a Romaniei in UE. „Daca sunt bucuros ca nu sunt la guvernare sunt pentru ca ne aflam in acest moment. Este un moment delicat“, a incercat sa puna paie pe foc Geoana. ( M.V.)


(870 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Clement Sava


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Bugetul a intrat in etapa disputei intre Putere si Opozitie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58082509040833 seconds.