Miercuri, 09 Februarie 2005 - 08:41 AM Aleg.RO: Eliberarea presei de către Băsescu

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Unul dintre obiectivele pe care și le-a propus candidatul Traian Băsescu, și anume 'eliberarea presei' de orice servituți față de putere, pentru a se putea manifesta fără piedici, prinde viață văzând cu ochii. Mai întâi, președintele în exercițiu a făcut ceea ce și Ion Iliescu făcea pe la începuturile carierei sale prezidențiale: a interzis accesul la Cotroceni al unui ziarist - șeful celei mai importante instituții din mass media - Televiziunea Națională.

Și nu doar atât: i-a mai făcut și o urare sinistră (aceea de a-și continua activitatea într-un borcan cu formol), dispunând și tăierea sa de la rețeaua de telefonie operativă.

Aceste măsuri au părut să vizeze nu atât erori prezente, cât comportamentul instituției din timpul în care actualul președinte era primar de opoziție. Plecând de la această premisă, odată ajuns la putere dl Băsescu a demarat o operațiune pe care se considera îndreptățit să o facă: schimbarea președintelui Televiziunii! Adică înlocuirea 'omului lui Năstase', cu un om de a-l său. Că doar parlamentul avea competența să facă așa ceva, nu mai conta prea tare într-o țară în care democrația funcționează după legi aparte.

A doua măsură hotărâtă de eliberare a presei este decizia luată de președinte de a goni ziariștii din alaiul prezidențial în cursul vizitelor peste hotare. Până acum, foștii președinți cărau presa după ei peste tot pe unde se duceau.

Nu contează că doar călătoria cu avionul n-o plăteau redacțiile, pârleala fiind scoasă de administrația prezidențială și de ambasade de la hotelurile unde nu găseau locuri decât la prețuri exorbitante sau de la celebrul 'transport intern' cu autobuze, care ajungea să coste de zeci de ori mai mult decât taxiul.

De-acum înainte, a decis președintele, cine vrea să știe ce face el și cum se întâlnește cu diverși șefi de stat, n-are decât să-și cumpere bilet de avion și să-și organizeze singur deplasările. În felul acesta, crede pe bună dreptate președintele, ziariștii vor fi liberi să scrie ce vor, fără să se mai simtă stresați de faptul că ar avea obligație.

La un singur lucru pare a nu se fi gândit dl Băsescu, angrenat plenar în această campanie de eliberare: că, până la urmă, presa asta ar putea să intre și ea în grevă și să nu mai scrie nimic despre dl președinte. Nici de bine, nici de rău. Cam ce s-ar întâmpla atunci? Va mai exista bătăiosul președinte? Ce rezonanță vor mai avea măsurile și acțiunile lui? Cum va mai impresiona domnia sa electoratul? Sau, chiar o întrebare definitorie: ar mai fi devenit, oare președinte, dacă presa, așa aservită cum o vedea domnia sa, l-ar fi ignorat?


(701 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Eliberarea presei de către Băsescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55985808372498 seconds.