Sâmbătă, 29 Octombrie 2005 - 06:06 AM Aleg.RO: Tariceanu s-a saturat de Boc

Publicat de: ---

ziua Bugetul Educatiei - afurisit de ministrul democrat Mircea Miclea, la parasirea functiei - invrajbeste din nou Coalitia. Liberalii condamna atitudinea partenerilor la Putere care au votat joi, in comisiile de resort, pentru respingerea bugetului Invatamantului, considerat prea mic. Premierul Tariceanu si-a iesit ieri din fire: "Bugetul este numai al Ministerului Finantelor sau al PNL? S-ar putea ca ai mei colegi din PNL sa inceapa sa se sature de aceste atitudini". "Au suficiente initiative de care s-ar putea, la un moment dat, ca nici eu sa nu mai fiu interesat, sa le pun frana", a avertizat seful liberalilor, aratand pisica partenerilor. In replica, democratul Emil Boc a pretins ca in familia Aliantei este pace si i-a recomandat lui Tariceanu sa spuna in sedinta Coalitiei la ce situatii divergente se refera. In acest timp, in teritoriu, liderii PNL si cei ai PD se barfeau reciproc. Liberalul Nicolaescu acuza lipsa de solidaritate a democratului Miclea, in timp ce Olteanu (PD) batea obrazul liberalilor pe motiv de inconsecventa in problema migratiei politice. Cu ochii la sfada "aliatilor", udemeristii si conservatorii admit nevoia de solidaritate la guvernare. Mai mult, PC isi declara dragostea deplina fata de Cabinetul Tariceanu.Premierul e "foarte dezamagit"
Premierul Calin Popescu Tariceanu se declara "foarte dezamagit" de votul negativ dat de parlamentarii majoritatii asupra proiectului de buget al Educatiei, precizand ca membrii PNL s-ar putea satura de acest comportament, iar el ar putea sa puna "frana" unor initiative ale partenerilor de coalitie. "Vazand ce s-a intamplat la Comisia de invatamant, unde doar patru deputati PNL au avut curajul sa sustina punctul de vedere al Guvernului, imi pun inca o data intrebarea: oare ceilalti care au votat impotriva din partea majoritatii considera ca bugetul este numai al Ministerului Finantelor sau al PNL? S-ar putea ca ai mei colegi din PNL sa inceapa sa se sature de aceste atitudini - care, uneori, incep sa ne ridice probleme asupra increderii pe care o putem avea in partenerii de guvernare - si s-ar putea sa inceapa sa adopte si ei acelasi stil de comportament, lucru care sunt convins ca nu le va cadea bine", a declarat ieri, pentru Mediafax, premierul Tariceanu. Liderul PNL a aratat ca un buget propus de Guvernul majoritatii parlamentare ar trebui sustinut de catre membrii acestei majoritati. "Ii las pe ei sa decida ce masuri de sanctionare ar trebui luate, deoarece eu nu pot juca permanent rolul celui care prezinta argumente pentru a-i impaca ori de cate ori se afla in situatii dificile, ca sa constat, in final, ca tot ei trebuie sa traga consecintele neplacute. Au suficiente initiative de care s-ar putea, la un moment dat, ca nici eu sa nu mai fiu interesat, sa le pun frana", a spus Tariceanu.


Miclea, acuzat
Tot ieri, purtatorul de cuvant al Aliantei DA, Eugen Nicolaescu, l-a acuzat pe ministrul demisionar al Educatiei, Mircea Miclea, ca a iesit din "solidaritatea" ministrilor, din cauza bugetului alocat Invatamantului. Aflat la Cluj Napoca, in fief-ul democratului Boc, Nicolaescu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca "ministrii Cabinetului trebuie sa fie solidari si trebuie sa isi respecte cuvantul dat in fata primului-ministru, ca acesta este bugetul pe care si-l poate permite Romania astazi". "Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a avut o pozitie corecta. A propus Guvernului o varianta de buget, iar Guvernul a adoptat in final proiectul care este depus la Parlament. La nivelul Aliantei DA am convenit ca putem gasi surse bugetare pentru Educatie si Cercetare, luand in primul rand din bugetele excedente ale celor doua Camere parlamentare si din alte institutii subordonate diverselor organisme ale statului", a spus Nicolaescu. El a mentionat ca saptamana viitoare va avea loc o intalnire a conducerii Aliantei DA, iar cu acordul ministrului Finantelor vor fi aduse modificari bugetului. "Modificarile vor fi operate in consens si nu fac parte din strategia unui ministru sau altuia. Ministrii Cabinetului Tariceanu sunt solidari intre ei si respecta ceea ce au stabilit", a adaugat Nicolaescu.


Liderul PD cere explicatii
Presedintele PD Emil Boc i-a solictat ieri premierului Calin Popescu Tariceanu sa spuna la reuniunea liderilor Coalitiei, programata luni, ce situatii divergente a identificat in interiorul Aliantei sau al Coalitiei. Boc a declarat ca, in opinia sa, nu este nici o contradictie in Alianta PNL-PD sau in Coalitie cu privire la alocarea unui buget mai mare Educatiei. Presedintele democrat a amintit faptul ca exista un acord politic, atat la nivelul Aliantei, cat si al Coalitiei pentru suplimentarea bugetului alocat Educatiei pentru anul 2006, astfel incat acesta sa fie mai mare decat cel pentru anul 2005 si cat mai aproape de nivelul de 5% din PIB. Luni, Comisia comuna PNL-PD va prezenta conducerii Aliantei solutiile pentru majorarea bugetului alocat MEC, pentru ca aceastea sa fie validate din punct de vedere politic, a continuat Emil Boc. El a apreciat ca este pacat ca discutia privind bugetul Educatiei a avut loc in Comisiile parlamentare reunite de invatamant inainte de a fi validate de conducerea Coalitiei solutiile pentru suplimentarea bugetului MEC. Presedintele PD a insistat ca nu exista nici un fel de divergente intre liberali si democrati, adaugand ca, daca premierul Tariceanu s-a referit la alte situatii din cadrul Coalitiei, este asteptat sa le precizeze in cadrul sedintei conducerii coalitiei de luni.


Oltean acuza inconsecventa PNL
Vicepresedintele PD Ioan Oltean sustine ca PNL da dovada de inconsecventa in problema migratiei politice deoarece a facut front comun cu PSD si UDMR pentru respingerea proiectului sau de lege pe aceasta tema. El explica faptul ca parlamentarii liberali au votat alaturi de cei ai PSD si UDMR impotriva proiectului sau de lege potrivit caruia alesii locali si-ar pierde functiile daca in timpul mandatului ar trece de la un partid la altul. Deputatul PD a spus ca atat PSD, cat si PNL si UDMR au facut front comun impotriva propunerii sale si au apreciat ca migratia politica este un fenomen care trebuie consolidat si promovat. Potrivit lui Oltean, inconsecventa PNL in aceasta privinta poate crea o stare de nemultumire in randurile populatiei. El aminteste: "Patru ani, cat a fost PSD la guvernare, am condamnat politica acestui partid de recrutare a alesilor locali. Acum, cand avem posibilitatea sa stopam acest fenomen, PNL se opune, iar UDMR la fel. I-am intrebat pe reprezentantii UDMR in Comisia de administratie publica din Camera Deputatilor de ce adopta aceasta pozitie fiindca nu stiu ca vreun primar UDMR sa fi parasit formatiunea pentru o alta. Ei mi-au raspuns ca, in opinia lor, migratia politica nu poate fi stopata prin masuri sanctionatorii".

Ioan Oltean a depus un proiect legislativ conform caruia primarii, viceprimarii, consilierii locali si judeteni isi pierd mandatul daca parasesc partidul pe listele caruia au fost alesi. Proiectul a fost respins de Comisia de administratie publica. La solicitarea initiatorului, plenul Camerei Deputatilor a dispus retrimiterea acestei propuneri la Comisia de administratie publica, ce a hotarat din nou respingerea acesteia, cu votul PNL, PSD si UDMR. (D.I.)
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC: "PC il sustine pe domnul Tariceanu si Guvernul domniei sale"

"Nu doresc sa interpretez declaratiile domnului Tariceanu. Doresc doar sa declar ca PC il sustine pe domnul Tariceanu si Guvernul domniei sale in toata activitatea pe care o desfasoara, inclusiv cea care vizeaza Bugetul. In ceea ce priveste colegii nostri din Comisia cu pricina, vreau sa va spun ca nu stiu exact cum au decurs discutiile in acea Comisie, dar acest subiect va fi luat in discutia urmatorului Birou Politic, care va avea loc intr-o perioada imediat urmatoare. Punctul meu de vedere, nu sunt de formatie economist ca sa pot intra foarte tehnic in acest subiect, sunt convins ca cei care se pricep la asta au facut eforturi si cred ca vor mai face si in continuare pentru a gasi niste surse de unde sa provina o anumita sustinere financiara pentru Sanatate, pentru Educatie, domenii extrem de sensibile in Romania la ora actuala".

Peter Ekstein Kovacs, senator UDMR: "Trebuie sa se respecte intelegerile"
"Nici macar opozitia nu este interesata sa cada legea Bugetului. Toata discutia parlamentara nu ar avea rost daca nu ar fi posibile amendamente. Si aici, acesta este un amendament foarte serios si foarte bine motivat, sumele sunt insuficiente pentru invatamant. Cand se va vota pe capitole si pe pozitii, pana atunci mai este o perioada in care se poate incerca a gasi resurse financiare. E parerea Comisiei. Practic, au dat un aviz negativ, pentru ca preseaza, pe undeva, factorii de decizie sa gaseasca alti bani. Este de inteles si pozitia domnului prim-ministru, pentru ca el apeleaza la solidaritatea Coalitiei, o solidaritate absolut necesara. Domnul Tariceanu face apel, practic, la aceasta solidaritate si spune: daca ceilalti nu sunt solidari, atunci nici PNL nu se va simti solidar, ceea ce ar fi o chestiune grava. Eu cred ca in Coalitie deciziile trebuie negociate, nu numai cele actuale, ci si cele care sunt previzibile si dupa aceea, intr-adevar, e de dorit ca parlamentarii Coalitiei sa respecte aceste intelegeri".


(785 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Tariceanu s-a saturat de Boc | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57641196250916 seconds.