Vineri, 28 Octombrie 2005 - 04:36 AM Aleg.RO: Liber la 'vânatul mare'?

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Raportul de țară a adus cu el și un semnal implicit. Menționând capitolele restanțiere, Comisia Europeană sugerează României să dea un semnal în sensul deciziei de a lua în serios combaterea corupției, îndreptându-și atenția asupra 'peștilor mari' care zburdă prin apele tulburi ale tranziției. Unii dintre cei ce se simt cu musca pe căciulă vor denunța faptul că acest semnal reprezintă o incitare și că va declanșa o vânătoare de vrăjitoare, îndreptată împotriva reprezentanților fostului guvern.

Pentru că 'marea corupție' nu va înceta să fie legată, în ochii unui public bombardat sistematic, pe toate căile media, de nume ca Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Ovidiu Mușetescu, Șerban Mihăilescu, la care se lipește, de rigoare, și eticheta unui exponent al noii puteri, tras la sorți pentru reprezentare: Dinu Patriciu.

Marea problemă este că în majoritatea cazurilor presa a vorbit în termeni foarte generali, corupția celor în cauză fiind mai degrabă o supoziție decât o certitudine. Certitudinile se sprijină pe fapte, pe documente, pe mărturii. Or, acestea cam lipsesc. Ori pentru că nu există (varianta ideală), ori pentru că cei în cauză sunt experți în a-și acoperi urmele, ori...

Ori pentru că justiția românească nu a atins gradul de profesionalism și de independență care să-i permită să atace frontal cazurile, să le prelucreze și să le pună pe masa judecătorilor pentru ca aceștia să poată pronunța sentințele prevăzute de codul penal.

Semnalul dat de Bruxelles pune justiția reformată în fața unui examen care poate avea consecințe dramatice. Dacă procurorii se vor năpusti, în maniera campaniilor de altădată, animați doar de dorința de a găsi probele incriminatoare, cu orice preț, ei vor pune în pericol însăși noțiunea de justiție, pentru că democrația înseamnă drepturi egale și pentru oamenii cinstiți și pentru infractori, până la momentul stabilirii vinovăției.

Efectul va fi același dacă judecători recunoscători pentru unele favoruri sau dornici de protecție, vor nesocoti tăria și seriozitatea probelor din dosare, vor da sentințe contestabile.

'Vânatul mare' e o categorie delicată. Uneori are pielea prea groasă pentru a fi pătrunsă de muniția din dotare. Și, scăpat din bătaia puștii, poate face ravagii...


(499 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Liber la 'vânatul mare'? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6289210319519 seconds.