Vineri, 28 Octombrie 2005 - 04:25 AM Aleg.RO: Sănătate, domnule președinte!

Publicat de: ---

azi Fostul președintele Emil Constantinescu a fost internat ieri, la Institutul Clinic Fundeni din București, spre a fi supus unei intervenții chirurgicale pentru o afecțiune a colonului. Intervenția, realizată de directorul adjunct al unității medicale, profesorul Irinel Popescu, a început în jurul orei 11,00 și s-a încheiat în jurul orei 13.
Constantinescu a mai fost internat, în urmă cu trei săptămâni, pentru o afecțiune a colonului (diverticuloză colonică), suferită în urmă cu 12 ani. Profesorul Irinel Popescu declara atunci că puseul suferit de președinte s-a remis complet. La controlul general de rutină făcut cu acel prilej, fostului președinte nu i-au fost evidențiate alte afecțiuni. În zilele următoare, medicii au stabilit că este necesară intervenția chirurgicală pentru diverticuloza colonică. "Este o porțiune care, dacă ar fi lăsată așa cum este, ar putea perfora colonul. În această situație, este necesară îndepărtarea diverticulilor", a explicat profesorul, pentru MEDIAFAX, înainte de a intra în sala de operație.
Intervenția chirurgicală s-a încheiat cu bine, iar pacientul va reveni la un regim de viață normal, a declarat Irinel Popescu, directorul adjunct al unității medicale.
Profesorul Irinel Popescu a adăugat că pacientul a rezistat bine intervenției, în cadrul căreia i-a fost extirpată o porțiune de aproximativ 30-35 de centimetri din colon, fără ca tranzitul intestinal să fie afectat. "A fost o operație relativ obișnuită și care s-a desfășurat la un pacient cu o condiție fizică bună, fără alte probleme de sănătate, iar reacția organismului în timpul operației a fost bună", a adăugat prof. Popescu. El a apreciat că Emil Constantinescu va avea o viață normală, chiar mai bună decât înainte, pentru că, din cauza diverticulozei colonice, avea restricții alimentare. După această rezecție, regimul de viață revine absolut normal, pacientul putând consuma alimente pe care înainte nu avea voie să le consume din cauza afecțiunii. Toleranța devine mult mai bună, dispărând puseele de diverticulită, a adăugat medicul.
Potrivit acestuia, a fost o intervenție planificată după numeroase pusee, pe fondul unei boli deja cunoscute.
Medicul nu a putut aprecia cât va mai rămâne internat fostul președinte dar, probabil, va sta în spital, în medie, 7-10 zile. Tot de evoluția postoperatorie depinde și timpul cât acesta va rămâne în secția de Anestezie, Terapie Intensivă, unde a fost dus imediat după operație.
La rândul său, directorul institutului, Dan Tulbure, a declarat că a fost dorința fostului șef al statului "ca lumea să știe că a fost operat". Directorul a adăugat că, în acest caz, nu s-a pus problema unui cancer de colon, așa cum s-a vehiculat.
Primul gând al fostului președinte după operație, a fost să afle cât de complicată a fost intervenția la care a fost supus și dacă medicii au descoperit alte problemele speciale, nesesizate anterior, a declarat, ieri, agenției MEDIAFAX Dan Tulbure, directorul Institutului Fundeni
"Domnul Constantinescu a fost curios să afle cum a decurs operația și dacă au fost complicații, iar noi medicii l-am întrebat cum se simte. Ambii am avut răspunsuri pozitive. Președintele a spus că se simte bine, iar noi, că operația a decurs fără complicații", a mai spus Tulbure.
Potrivit uzanțelor, după astfel de operații, pacientul va fi alimentat artificial (prin perfuzii) încă cel puțin o zi. Apoi va putea mânca numai alimente lichide, respectiv supe și sucuri. Până când va fi externat, Emil Constantinescu va putea reveni la o alimentație normală, adică mai bună decât înainte de a fi internat, când din cauza bolii nu putea mânca orice aliment, a declarat pentru MEDIAFAX, Irinel Popescu, șeful clincii de chirugie și transplant hepatic, medicul care l-a operat pe fostul președinte.
Ieri după-amiază, fostul președinte a putut fi vizitat de familie, dar numai pentru discuții de scurtă durată, întrucât el trebuie să fie liniștit și să se odihnească mult, spun medicii.


(1287 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Sănătate, domnule președinte! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.4889919757843 seconds.