Joi, 27 Octombrie 2005 - 04:23 AM Aleg.RO: Magistrații au în mâini soarta României
Publicat de: ---
Președintele Traian Băsescu a apreciat, în cadrul declarației acordată presei, într-o conferință susținută, marți, împreună cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, că Raportul de monitorizare al Comisiei Europene "este un raport care nu ne obligă să modificăm programul de aderare și putem fi convinși că el materializează șansa de intrare în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007".
Președintele Traian Băsescu a făcut un apel la un efort colectiv în demersul de integrare europeană a țării noastre, precizând că aderarea implică un efort comun al instituțiilor statului și al populației, în egală măsură. "Nimeni nu poate spune că poate duce România în Uniunea Europeană. România intră în UE doar dacă și populația ei vrea și acceptă acest lucru", a spus șeful statului. În context, președintele Băsescu a subliniat că "Raportul de țară reprezintă un ghid pentru acțiunea guvernamentală, pentru cea prezidențială, pentru toate instituțiile statului, fiind în același timp și un ghid pentru fiecare dintre români. Integrarea în UE este un efort colectiv, un proces național, de solidaritate al întregii națiuni în jurul unui obiectiv major".
De asemenea, președintele Băsescu a subliniat că beneficiile integrării nu vor întârzia să apară, dar că acestea se vor face simțite abia atunci când țara noastră se va alinia standardelor europene. "Plecăm de la premisa că atingerea obiectivului 1 ianuarie 2007 este posibilă și aș spune nu numai posibilă, ci și necesară evoluției rapide către o viață mai bună pentru fiecare român. Vreau să precizez foarte clar că după 1 ianuarie 2007 urmează alți doi trei ani în care va trebui un efort continuu de cuplare reală a fiecărei structuri a statului român, a societății și a economiei românești la realitățile Uniunii Europene. Nimeni nu trebuie să creadă că 1 ianuarie 2007 este un moment în care putem înceta efortul", a afirmat șeful statului.
Costurile integrării sunt suportate de toți românii
Președintele Băsescu a atras totodată atenția că integrarea europeană "impune uneori sacrificii, dar ele sunt necesare atingerii standardelor europene, nu numai din punctul de vedere al introducerii legislației, ci și a implementării ei. Iar cei care suportă costul traducerii în viață a legislației pe care o promovăm sunt cele 22 de milioane de români".
"Costurile plătite pentru integrarea în UE, precum reducerea subvenției la energie, creșterea, de anul viitor, a prețului la gaze, sunt măsuri care rezultă din obligațiile pe care ni le-am asumat pentru ca România să se integreze în Uniunea Europeană în condiții concurențiale corecte", a apreciat președintele Băsescu.
Președintele țării a adăugat că beneficiile reale ale integrării în UE "vor fi culese atunci când vom fi aliniați la standarde europene din toate punctele de vedere. Și aș vrea să știm și să înțelegem foarte bine că acest lucru nu se întâmplă la 1 ianuarie 2007, ci se întâmplă la ani buni după momentul integrării".
Președintele a enumerat avantajele care decurg din momentul integrării: finanțarea dezvoltării infrastructurilor, a programelor agricole, de cercetare sau de educație, finanțarea canalizării, a infrastructurii în mediul rural.
Șeful statului a apreciat că "în momentul de față, Guvernul, dar și națiunea română a reușit să recupereze extraordinar rămânerile în urmă în programul de integrare", menționând, totodată, că "din 11 steaguri roșii câte au fost pe criteriile de aplicare a clauzei de salvgardare, în prezent au rămas doar două". Președintele Băsescu a adăugat în același timp că în total sunt șapte capitole cu douăsprezece stegulețe roșii, dar clauza de salvgardare mai poate fi activată doar din două motive: securizarea frontierei și lupta împotriva corupției.
Există lucruri neduse până la capăt
În acest context, președintele Băsescu a precizat că va continua să exercite presiuni asupra instituțiilor statului pentru ca legea să fie aplicată. "Legea trebuie să devină egal aplicabilă și pentru cel care fură două găini, precum și pentru cel care fură o bancă, și celui care fură o oaie și celui care fură câteva zeci de mii de miliarde, și clubului "Steaua" și clubului F.C. Bacău. Toți trebuie să fim egali în fața legii", a apreciat președintele țării.
Președintele Băsescu a atras atenția că există încă un punct de performanță care nu vizează clauza de salvgardare, dar care este extrem de important: "Pe de o parte vorbim despre descentralizare, iar pe de altă parte nu facem nimic pentru ca procesul descentralizării să se producă rapid și profund, însoțit de resurse". În acest sens, președintele a amintit cererea expresă din Raport privind trecerea de la stadiul declarațiilor la cel al aplicării lor.
Toleranță zero față de corupție
Referitor la activitatea Guvernului, președintele Băsescu a subliniat că deși doar două din stegulețele roșii mai pot activa clauza de salvgardare, rămân 40 de stegulețe galbene care "înseamnă ieșirea din zona de pericol din punct de vedere al integrării, dar și faptul că există lucruri neduse până la capăt". Din acest motiv președintele s-a angajat să continue să facă presiuni prin declarații publice pentru ca "stegulețele galbene să se transforme în stegulețe verzi". "Cu cât mai mult puncte verzi în raportul de evaluare pentru România, cu atât le va fi mai bine românilor, cu atât societatea românească va fi mai bine așezată", a afirmat președintele Băsescu.
Șeful statului a făcut, de asemenea, un apel public către judecători și procurori, "cei pe care nu-i controlează nici Guvernul, nici președintele", considerând că aceștia au soarta României în mâini. "Ce-am văzut în ultimele zile a fost proba că Justiția încă nu și-a înțeles responsabilitatea și cer în acest moment fiecărui procuror, fiecărui polițist, fiecărui judecător să înțeleagă că este parte a unui sistem care a început să funcționeze, iar eventualul eșec al bunei funcționări a justiției se poate constitui într-un eșec major al națiunii române", a spus șeful statului.
În acest sens, președintele țării a cerut totală responsabilitate din partea Consilului Superior al Magistraturii, din partea fiecărui judecător, procuror și polițist " să înțeleagă că a venit momentul la care România nu mai poate fi o țară tolerantă în raport cu corupția. Toleranța zero la corupție este ceea ce ne trebuie acum pentru a fi convingători". Președintele Băsescu a subliniat că, dincolo de aprecierile făcute în legătură cu evoluția justiției, trebuie să se treacă la aplicarea legilor din acest domeniu pentru a deveni performant.
(507 afișări)
| |
|