Joi, 27 Octombrie 2005 - 04:16 AM Aleg.RO: Statutul minorităților, aruncat în procedură ordinară din cauza PC

Publicat de: Raluca Dumitriu

Gândul Temerile UDMR față de amplificarea neînțelegerilor în interiorul Coaliției de guvernământ s-au adeverit. După scandalul pe care l-a iscat la Senat, pentru că a refuzat să voteze legea privind Statutul minorităților, PC a repetat figura, ieri, la Camera Deputaților. Conducerea forului legislativ trebuia să decidă dacă acest act normativ va fi dezbătut în procedură de urgență, așa cum a cerut UDMR. Însă PRM și PSD s-au împotrivit aplicării unei asemenea practici, solicitând 45 de zile pentru depunerea Raportului la proiect. UDMR a contraofertat, propunând 20 de zile. După discuții aprinse între peremiști și udemeriști, problema a fost tranșată la vot. Dar, cu puțin timp înainte de acest moment, reprezentantul PC a părăsit ședința. Absența lui a dat peste cap raportul de forțe, astfel că Statutul minorităților va fi dezbătut în procedură ordinară, Coaliția pierzând din nou la vot, în fața Opoziției.


Deputatul Andrian Mihei, trimis de Partidul Conservator la ședința cu pricina, ne-a declarat că a plecat înainte de vot, pentru că a fost chemat la o „consfătuire” chiar de președintele formațiunii, Dan Voiculescu. „M-a chemat dl. Voiculescu. Eu nu știam că se supune la vot stabilirea procedurii de dezbatere a Statutului minorităților”, a precizat deputatul PC. Surse din conducerea Camerei ne-au spus însă că fiecare participant la ședință avea în fața sa un dosar cu toate chestiunile înscrise pe ordinea de zi a ședinței. Același telefon al lui Dan Voiculescu a scos-o de la lucrări și pe conservatoarea Daniela Popa, care însă nu avea drept de vot pe problema stabilirii procedurii de dezbatere a Statutului minorităților. Aceasta a negat că părăsirea de către PC a sălii de ședință are legătură cu scandalul de la Senat de săptămâna trecută. „Doamne, iartă-mă, au picat la pace președinții Coaliției. Pe mine m-a chemat dl. Voiculescu pentru niște documente”, a adăugat Daniela Popa.
UDMR nu s-a arătat convinsă de argumentele expuse de conservatori. „PC nu a susținut Statutul minorităților, a plecat de la ședință. Cine trădează o dată trădează și a doua oară”, a spus deputatul UDMR, Kelemen Hunor. El a adăugat că această problemă va fi discutată săptămâna viitoare de liderii Coaliției.
UDMR mai are răbdare
Președintele UDMR, Marko Bela, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că liderii din coaliție au înțelegerea „clară și fermă” de a adopta statutul minorităților în forma propusă de Guvern, iar UDMR poate aștepta acest moment chiar și jumătate de an.
„Retorica, ieșirea incalificabilă a președintelui PC, mi-a amintit de începutul anilor ‘90. Parcă ce s-a întâmplat în Senat a fost o atenționare că lucrurile nu sunt ireversibile”, a declarat Marko Bela, în legătură cu votul negativ dat, luni, de partenerii de coaliție din Senat.
În legătură cu decizia Biroului Permanent al Camerei de a respinge procedura de urgență în cazul adoptării statutului minorităților, Marko Bela a declarat că 20 de zile ar fi fost suficiente pentru dezbaterea proiectului.
Marko Bela a arătat că nu există nici un termen stabilit în interiorul Coaliției până la care trebuie adoptat acest proiect inițiat de UDMR. „Într-o coaliție, eu am sperat că oamenii trebuie să se înțeleagă fără a se adopta nici un termen precis”, a mai arătat liderul Uniunii. Potrivit aprecierilor sale, UDMR a așteptat 15 ani ca acest proiect să ajungă în Parlament, deci mai poate aștepta încă jumătate de an până să fie adoptat.


(506 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Raluca Dumitriu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Statutul minorităților, aruncat în procedură ordinară din cauza PC | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62043690681458 seconds.