Joi, 27 Octombrie 2005 - 04:14 AM Aleg.RO: Kelemen Hunor (UDMR), catre PC: Cine tradeaza o data tradeaza si a doua oara!

Publicat de: ---

gardianul Procedura de urgenta la Statutul minoritatilor, respinsa din cauza deputatilor conservatori Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a respins, ieri, solicitarea Guvernului ca proiectul Legii statutului minoritatilor nationale sa fie dezbatut in procedura de urgenta, urmare a retragerii reprezentantilor PC din conducerea Camerei, informeaza Mediafax.

Deputatul UDMR Kelemen Hunor, chestor al Camerei, si-a exprimat nemultumirea fata de atitudinea Partidului Conservator. El a mentionat ca reprezentantii PC in conducerea Camerei s-au retras de la discutii cand s-a ajuns la acest punct, astfel ca solicitarea Guvernului ca proiectul sa intre in dezbaterea Camerei in procedura de urgenta a cazut la vot. "Cine tradeaza o data tradeaza si a doua oara. Asta s-a intamplat", a adaugat Hunor.


Propuneri respinse

El a precizat, de asemenea, ca si propunerea sa ca raportul de la proiectul legislativ sa fie depus in termen de 20 de zile a fost respinsa, tot din cauza absentei reprezentantilor PC. Astfel, a fost adoptata propunerea PRM ca raportul sa fie depus in 45 de zile.


Contrele din coalitie

Intrebat daca atitudinea PC constituie o problema grava a coalitiei de guvernare, deputatul UDMR a raspuns: "Din pacate, in ultimele zece luni a fost o problema permanenta. Deci, nu este o problema noua. Cat de grava este, vom vedea, dar este o problema permanenta".


Nastase: Dezbateri aprinse

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ca discutia din Biroul Permanent pe aceasta tema a fost "destul de incinsa". El a mai spus ca dezbaterea proiectului legislativ in procedura de urgenta ar fi insemnat ca raportul comisiilor de specialitate sa fie depus in termen de trei zile, ceea ce ar fi fost imposibil pe o tema atat de importanta. Nastase a precizat ca alaturi de comisiile juridica si pentru drepturile omului si Comisia de invatamant va face raport de fond la acest proiect.

"Ceea ce este bun in materie de minoritati pentru Europa trebuie sa fie bun si pentru Romania. De aceea, trebuie sa vedem standardele europene, sa nu exageram, sa nu fim mai catolici decat Papa. Pe de alta parte, ceea ce este in favoarea minoritatilor, drepturile individuale, si nu drepturile colective, sa acceptam, in baza unor observatii, sugestii din partea Comisiei de la Venetia", a mai spus Nastase. Presedintele Camerei a apreciat ca votul din Biroul Permanent a fost unul "al ratiunii".


«Istoria» minoritatilor

Proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale a fost respins, luni, de Senat, dupa ce senatorii UDMR au parasit sala, nemultumiti de faptul ca din textul legii a fost eliminat capitolul privind autonomia culturala, in urma adoptarii unui amendament. In lipsa senatorilor UDMR, in favoarea proiectului de lege s-au pronuntat numai 43 de parlamentari, doi s-au abtinut, iar majoritatea celor prezenti, respectiv 63 de senatori, au votat "impotriva".

Potrivit listei de vot, printre cei care au votat in favoarea amendamentului au fost senatorii PC Constantin Gheorghe si Gavrila Vasilescu si senatorul PNL Ion Basgan, iar senatorii Paula Ivanescu (PD) si Ilie Stoica (PC) s-au abtinut. Desi prezenti in sala, senatorii PC Dan Voiculescu si George Copos nu au figurat pe listele de vot la adoptarea acestui amendament. Conducerea UDMR a imputat, luni, intr-o conferinta de presa, Partidului Conservator ca a votat la unison cu opozitia impotriva legii privind Statutul minoritatilor, nerespectand astfel programul comun de guvernare al partidelor coalitiei de guvernare. Liderii PNL-PD, PC si UDMR au rezolvat, luni seara, disensiunile aparute in coalitie dupa neadoptarea in Senat a Statutului minoritatilor, prin introducerea in Legea electorala a unei propuneri a conservatorilor, privind reprezentarea romanilor in CL din localitatile unde acestia sunt minoritari.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, dupa sedinta liderilor coalitiei, referindu-se la votul PC la Statutul minoritatilor ca, in opinia lui, o data se poate gresi, dar si-a exprimat speranta ca a doua oara nu se va mai gresi.


(728 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Kelemen Hunor (UDMR), catre PC: Cine tradeaza o data tradeaza si a doua oara! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.