Marți, 25 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Parlamentul, ca o piata. Demnitarii s-au targuit si au adoptat regulamentul deba

Publicat de: Claudia Cristofan

gardianul Sub presiunea santajului «eternilor rebeli» PC si UDMR, Coalitia a reusit, din nou, sa treaca testul «stabilitatii» Parlamentul are regulament nou! Insa, Camera Deputatilor si Senatul nu au reusit nici acum sa se sincronizeze. Daca senatorii au reusit sa ajunga la un consens inca de acum doua zile, deputatii au fost luati prin surprindere si aruncati intr-un adevarat razboi. Totul a inceput chiar de la colegii lor senatori, care dupa ce au scapat rapid de formalitatile pentru votul asupra regulamentului, au respins Legea minoritatilor, balanta fiind inclinata negativ chiar de PC. UDMR a renuntat brusc la atitudinea diplomatica etalata in mod uzual si a trecut la un comportament mai balcanic, amenintand cu un vot negativ la Camera, care sa puna in pericol dorinta de debarcare a lui Adrian Nastase. Dupa runde intregi de negocieri, s-a ajuns la un compromis - deputatii coalitiei vor vota textul regulamentului in forma parcursa pana acum, iar Statutul minoritatilor va fi sustinut, de catre partidele puterii, in forma propusa de Guvern, care este agreata de UDMR. Si conservatorii lui Dan Voiculescu au profitat de contextul incert pentru a manifesta pretentii, mai vechi, drept garantie pentru linistea Coalitiei. Astfel, Radu Berceanu, desemnat de Putere pentru a negocia, a stabilit, impreuna cu liderul PC, sa fie modificata Legea 215 in asa fel incat in judetele unde romanii sunt minoritari, acestia sa beneficieze de reprezentare, prin desemnare. Doar asa, prin transformarea Parlamentului intr-o taraba politica si prin adevarate trocuri la vedere, reuseste Coalitia de guvernamant sa aiba o reactie unitara care sa submineze puterea Opozitiei.

Deputatii au adoptat, ieri, cu 181 de voturi pentru si 94 impotriva, modificarea Regulamentului Camerei, noua forma vizand revocarea presedintelui acestui for legislativ. Votul a fost nominal, la propunerea lui Miron Mitrea (PSD), impotriva noului Regulament votand doar deputatii PSD. Parlamentarii PRM au furnizat o surpriza de proportii, sustinand noul Regulament alaturi de coalitia majoritara. "Am vrut sa salvam Alianta de santajul UDMR", a precizat deputatul Ioan Manzana (PRM), motivand astfel voturile "pentru" date de PRM. Deputatul Marton Arpad (UDMR) a precizat ca parlamentarii Uniunii au votat pentru noul Regulament, pentru ca sunt convinsi ca, desi nu este perfect, este mai bun decat cel actual. Prevederile noului Regulament al Camerei se vor aplica, potrivit textelor adoptate de catre deputati, la 25 de zile de la publicarea in "Monitorul Oficial". Dar numai daca raspunsul Curtii Constitutionale la sesizarea PSD nu va fi favorabil. Senatorii Opozitiei au definitivat, inca de ieri, o prima contestatie la sapte dintre articolele regulamentului.


Oportunism conservator

Liderii PNL-PD, PC si UDMR au rezolvat disensiunile aparute in coalitie dupa neadoptarea in Senat a Statutului minoritatilor. Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca cei patru au convenit sa sustina atat modificarea Legii 215, cat si a prevederilor electorale, astfel incat, in localitatile in care comunitatile romanesti nu ajung sa treaca pragul de reprezentare la alegerile locale pentru consilieri, sa li se dea o minima reprezentare, in functie de un anumit procentaj. "Acest procentaj il luam in calcul in functie de numarul total de voturi obtinute pe localitatea respectiva. In acest mod, vom asigura o reprezentare la nivelul comunitatilor locale a romanilor din zonele in care acestia nu reusesc intotdeanua sa-si aleaga un reprezentant", a explicat Tariceanu. El a spus ca detaliile urmeaza sa fie stabilite de reprezentantii partidelor din coalitie. "Probabil va trebui sa stabilim detaliile pentru ca, daca vor fi mai multe partide care candideaza, un singur partid va avea un reprezentant in CL", a mai spus premierul. La randul sau, liderul PD, Emil Boc, a declarat dupa sedinta presedintilor partidelor coalitiei ca "lucrurile au fost rezolvate, iar coalitia ramane unita, nefiind nici un pericol sa se destrame, asa cum unii ar fi dorit". Potrivit lui Boc, acest lucru se aplica si altor minoritati nationale recunoscute de lege. Senatorul conservator Sabin Cutas a atras atentia ca votul PC la proiectul de lege privind Statutul minoritatilor trebuie sa-i faca pe reprezentantii Coalitiei sa constientizeze ca partidul din care face parte este cel care realizeaza balanta la Senat. El a aratat ca PC nu a avut sprijinul UDMR. Ca urmare, conservatorii au hotarat sa nu sustina nici ei initiativa UDMR.


Santaj udemerist

Consiliul National de Conducere al Coalitiei a decis sa sustina Legea minoritatilor in forma in care a fost propusa de Executiv. "In plus, am decis ca formatiunile, din arcul guvernamental, sa dea votul final asupra textului noului Regulament in Camera Deputatilor", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Prezent la sedinta CNC, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat: "Prin votul de la Senat s-a formulat un mesaj extrem de negativ in ceea ce priveste coerenta coalitiei si in ceea ce priveste abordarea problemelor minoritatilor". Initial, liderul UDMR a fost extrem de dur prin aprecierile la adresa PC. El a imputat conservatorilor ca au votat, la unison cu opozitia, impotriva legii minoritatilor, nerespectand astfel programul de guvernare al partidelor coalitiei. "Nu stim daca in Senat a fost un accident. Vrem sa clarificam acest lucru", a precizat presedintele UDMR, adaugand ca va fi foarte greu sa corecteze ce s-a intamplat. Ulterior unor negocieri, Marko Bela a revenit cu o declaratie impaciuitoare. Astfel, dupa CNC-ul coalitiei, liderul UDMR a mentionat ca o data se poate gresi. "Eu cred ca o data ai voie sa gresesti. De doua ori, insa, nu ai voie si sper totusi sa nu se greseasca", a afirmat Marko. Senatorul UDMR, Eckstein Kovacs, a declarat pentru A.M. Press: "Ramanem cu pata si cu impresia proasta". Proiectul legii minoritatilor a ajuns ieri la Camera, unde Biroul Permanent l-a repartizat comisiilor de specialitate. Daca proiectul este respins, ramane respins; daca este aprobat, articolele care sunt de competenta Senatului revin la aceasta camera pentru a fi reanalizate.


Trocuri parlamentare

Desi Coalitia stabilise clar ca Statutul minoritatilor nu va avea probleme in Parlament, el a cazut la vot in Senat, dupa ce fusese respins in Camera Deputatilor. Unul din partidele aflate la putere, respectiv PC, a votat impotriva legii. UDMR a acuzat partidul condus de Voiculescu, insa nici macar reprezentantii Uniunii nu au votat regulamentul pentru ca fusese eliminat capitolul prin care se prevedea autonomia culturala. Ca urmare, reprezentantii UDMR au refuzat luni seara sa dea votul final la regulamentul Camerei Deputatilor, insa dupa intalnirea CNC-ului Coalitiei au cazut de comun acord: UDMR a votat, ieri, schimbarea Regulamentului Camerei Deputatilor, dar cu o conditie: adoptarea Statutului minoritatilor in forma adoptata de Guvern. Desi PSD a sustinut intodeauna neconstitutionalitatea Regulamentelor Parlamentului, totusi acesta a votat modificarea unor articole nu pentru ca vrea un nou regulament, ci pentru ca doreste sa lase Curtii Constitutionale mai mult timp pentru a analiza schimbarile.


(825 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Claudia Cristofan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Parlamentul, ca o piata. Demnitarii s-au targuit si au adoptat regulamentul deba | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.