Marți, 25 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Tăriceanu și Boc au împăcat UDMR cu PC

Publicat de: Liliana RUSE, M.S.

Gândul Coaliția de guvernământ a reușit, luni seara, să dezamorseze criza generată de respingerea, în Senat, a legii privind statutul minorităților. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că toate cele patru partide au convenit ca această lege să fie aprobată de Camera Deputaților, în forma în care a trecut de Guvern. Pentru a da satisfacție și pretențiilor naționaliste ale Partidului Conservator, liderii coaliției au decis să ia o serie de măsuri de protecție pentru românii din Harghita și Covasna: în cazul în care comunitățile românești nu ajung să treacă pragul de reprezentare la alegerile locale, să aibă totuși o minimă reprezentare. „În localitățile unde o comunitate românească sau o minoritate națională, recunoscută de lege, nu obține cel puțin un mandat de consilier local, comunitatea sau minoritatea respectivă va primi un astfel de mandat, dacă obține un anumit procentaj – care va fi stabilit ulterior – din numărul de voturi valabil exprimate”, a explicat președintele democrat Emil Boc. El a dat asigurări că lucrurile s-au îndreptat „și coaliția va rămâne unită”. Și liderul udemerist Marko Bela s-a arătat mai conciliant după ședința Consiliului Național de Coordonare a alianței guvernamentale. Totuși, Marko Bela și-a avertizat partenerii să nu mai derapeze și a doua oară: „Eu cred că o dată ai voie să greșești. De două ori, însă, nu ai voie și sper să nu se greșească”.


UDMR a amenințat cu ieșirea de la guvernare
Potrivit unor surse din coaliție, discuțiile de luni seara au fost însă foarte tensionate, liderul UDMR, Marko Bela, ajungând chiar să-i amenințe pe ceilalți președinți că se retrage de la guvernare. Sursele susțin că acesta l-a acuzat pe președintele PC, Dan Voiculescu, că joacă la mai multe capete și nu respectă înțelegerile guvernamentale. „Marko Bela a spus, de la început, că UDMR va ieși de la guvernare, dacă legea minorităților nu va fi votată în forma venită de la Guvern și că își va schimba și votul în privința Regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului”, au declarat sursele. Acestea mai susțin că și liderul conservator a avut o atitudine destul de rezervată în privința colaborării cu UDMR și i-a reproșat lui Marko Bela că nu l-a luat în serios atunci când a spus că ține foarte mult ca românii din Harghita și Covasna să aibă reprezentanți în consiliile locale. Sursele ne-au mai declarat că cei doi președinți au fost calmați de președintele PD, Emil Boc, și cel al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, care au jucat, de această dată, rolul de mediatori.
Voiculescu: „Nu am nimic cu maghiarii”
Liderul PC a declarat, ieri, că votul dat de senatorii conservatori nu are nici o legătură cu populația maghiară, ci demonstrează interesul partidului său față de soarta românilor din Transilvania. „Nu avem nimic împotriva maghiarilor, a ungurilor. Problema noastră este legată de românii din Transilvania, unde se întâmplă un fenomen anormal: românii minoritari nu au reprezentare în consiliile locale”, a afirmat Voiculescu. Președintele conservator a mai spus că, la întâlnirea de luni seară, s-a stabilit că se vor opera modificări legislative astfel încât, în localitățile unde există o minoritate de români sau altă minoritate recunoscută în Constituție, aceasta să aibă reprezentanți în structurile locale. “A rămas să stabilim doar procentul, acesta va fi probabil de unu sau doi la sută din total voturi exprimate”, a declarat el.


(599 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE, M.S.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Tăriceanu și Boc au împăcat UDMR cu PC | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75866603851318 seconds.