Marți, 25 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Compromis în Coaliție
Publicat de: ---
Partidul lui Dan Voiculescu a condiționat acordarea votului "pentru" la statutul minorităților în Camera Deputaților cu modificarea Legii electorale
Conflictul iscat în urma votul negativ pe care l-a primit Proiectul de lege privind Statutul minorităților în Senat a fost aplanat luni seara, în cadrul ședinței Consiliului Național de Conducere al Coaliției de guvernământ. Liderii partidelor coaliției au decis ca legea minorităților să fie susținută în forma în care a fost propusă Parlamentului de Guvern, în Camera Deputaților.
Liderii PNL-PD, PC și UDMR au rezolvat disensiunile apărute în coaliție prin introducerea în Legea electorală a unei propuneri a conservatorilor privind reprezentarea românilor în Consiliile Locale (CL) din localitățile unde aceștia sunt minoritari.
Președintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat presei că cei patru au convenit să susțină modificarea Legii electorale astfel încât în localitățile în care comunitățile românești nu ajung să treacă pragul de reprezentare la alegerile locale pentru consilieri să li se dea o minimă reprezentare, în funcție de un anumit procentaj. "Acest procentaj îl luăm în calcul în funcție de numărul total de voturi obținute pe localitatea respectivă. În acest mod, vom asigura o reprezentare la nivelul comunităților locale a românilor din zonele în care aceștia nu reușesc întotdeanua să-și aleagă un reprezentant", a explicat Tăriceanu. El a spus că detaliile urmază să fie stabilite de reprezentanții partidelor din coaliție. "Probabil, va trebui să stabilim detaliile, pentru că - dacă vor fi mai multe partide care candidează, un singur partid va avea un reprezentant în CL", a mai spus premierul. Tăriceanu a dat asigurări că deputații coaliției vor vota Regulamentul în forma parcursă până acum, iar Statutul minorităților va fi susținut de partidele coaliției în forma propusă de Guvern.
La rândul său, liderul PD, Emil Boc, a declarat că "lucrurile au fost rezolvate, iar coaliția rămâne unită, nefiind nici un pericol să se destrame, cum unii ar fi dorit".
UDMR acceptă doar o greșeală
Președintele UDMR, Marko Bela, a declarat, referindu-se la votul dat de PC Statutului minorităților, că, în opinia lui, o dată se poate greși, dar și-a exprimat speranța că a doua oară nu se va mai întâmpla.
"Eu cred că o dată ai voie să greșești. De două ori, însă, nu ai voie și sper, totuși, să nu se greșeasă", a afirmat Marko.
Președintele UDMR consideră că prin respingerea Statutului minorităților de către Senat s-a dat un mesaj extrem de negativ în privința coerenței coaliției și în privința abordării problemei minorităților. "În această perioadă, din partea noastră au existat mesaje pozitive spre exterior în privința abordării acestei probleme, iar astăzi (luni, n. red.) am riscat să anulăm acest mesaj. De aceea, este foarte bine că am reuști foarte repede să ne înțelegem", a spus Marko, referindu-se la înțelegerea de luni seară dintre liderii coaliției. El a spus că președinții celor patru partide au reușit să rezolve disensiunile prin decizia de a modifica Legea electorală conform propunerii recente a PC.
"Am discutat de reprezentarea acelor comunități românești care sunt minoritare în anumite localități. La fel, problema acelor minorități naționale care nu obțin un mandat într-un CL, dar, totuși, sunt semnificative în localitatea respectivă", a spus Marko.
Întrebat dacă UDMR va vota Regulamentul Camerei, Marko a spus: "Noi nu am legat problema votului Regulamentului Camerei de votul la Statutul minorităților. Poziția noastră privind Regulamentul nu este rezultatul unui compromis sau unei înțelegeri".
Reamintim că proiectul legii Statutului minorităților naționale a fost respins, luni, de Senat, după ce senatorii UDMR au părăsit sala, nemulțumiți de faptul că din textul legii a fost eliminat capitolul privind autonomia culturală.
PC face balanța între Putere și opoziție
Senatorul Sabin Cutaș a declarat că votul PC la proiectul de lege privind Statutul minorităților trebuie să-i facă pe reprezentanții coaliției că conștientizeze că PC este cel care realizează balanța la Senat. Cutaș a explicat că obiectivul principal al parlamentarilor conservatori a fost modificarea Legii alegerilor locale, în sensul reprezentării românilor din județele în care sunt minoritari în consiliile locale și județene. "Este o solicitare absolut pertinentă în contextul discutării Statutului minorităților", a declarat Cutaș. El a arătat că PC a avut sprijinul partenerilor din coaliție la acest proiect, respectiv al PNL și PD, mai puțin al UDMR. Ca urmare, conservatorii au hotărât să nu susțină nici ei inițiativa UDMR.
"Sperăm ca votul acesta să le dea de gândit că suntem un partid care asigură balanța, în cazul Senatului cel puțin și cred că este important să realizeze că suntem egali în coaliție și că o inițiativă care este importantă pentru ei și o inițiativă a noastră este la fel de importantă", a spus Cutaș.
(536 afișări)
| |
|