Marți, 25 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: A trecut și Regulamentul Camerei Deputaților

Publicat de: Cornelia Drăghici

azi După mai mult de o lună și jumătate de dezbateri, pe alocuri inutile, deputații au adoptat, ieri, cu 181 de voturi "pentru" și 94 "împotrivă", noul Regulament al Camerei Deputaților. Înaintea exprimării votului final s-a admis procedura votului uninominal, care exclude abținerile. Cel mai controversat articol al Regulamentului Camerei și, în fapt, "esența schimbării" este articolul 25 privind revocarea președintelui. El prevede că președintele Camerei Deputaților și orice alt membru al Biroului Permanent pot fi revocați înainte de expirarea mandatului cu votul majorității deputaților. Revocarea din funcție a președintelui Camerei poate fi propusă de majoritatea deputaților, când se schimbă majoritatea politică.
De asemenea, la cererea a minimum o treime din numărul total al deputaților poate fi propusă revocarea președintelui Camerei și a oricărui membru al Biroului Permanent, dacă se constată încălcarea de către aceștia a prevederilor Constituției sau încălcarea gravă sau în mod repetat a prevederilor Regulamentului.
Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaților cărora li s-a cerut revocarea nu pot conduce sau, după caz, nu pot participa la conducerea lucrărilor acestuia sau a ședinței în plen în care se discută schimbarea lor. Ei vor fi înlocuiți de unul din membrii Biroului Permanent care îndeplinește condițiile regulamentare, dar pot fi prezenți în calitate de parte interesată.
Dacă propunerea de revocare este aprobată de plen, se organizează alegerea unui nou membru al Biroului Permanent, cu respectarea configurației politice inițiale a Camerei Deputaților.
Pe lângă această modificare esențială, deputații au depus un număr însemnat de amendamente. Printre cele acceptate se numără cel care prevede că oricare membru al unei comisii permanente poate conduce o ședință convocată, în absența membrilor biroului acesteia, în condițiile prezenței majorități a membrilor.
Regulamentul mai prevede că ședințele comisiilor Camerei Deputaților sunt publice, cu excepția cazurilor în care plenul acestora prevede altfel. La fel, ședințele Camerei Deputaților sunt publice și se difuzează on-line, în afara cazurilor în care, la cererea președintelui sau a unui grup parlamentar, se hotărăște, cu votul tuturor deputaților prezenți, ca anumite ședințe să fie secrete.
Lucrările comisiilor pot fi transmise pe rețeaua internă de televiziune a Camerei Deputaților și la posturile de radio și televiziune.
Dacă se solicită participarea miniștrilor la lucrările comisiilor permanente, prezența lor devine obligatorie. O dată pe sesiune, miniștri prezintă un raport de activitate și strategie a ministerului în fața comisiei de resort. La dezbaterea proiectelor de lege inițiate de Guvern participă, în mod obligatoriu, sub sancțiunea retragerii proiectului de pe ordinea de zi, ministrul de resort sau secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul din ministerul respectiv.
PSD va contesta la Curtea Constituțională
Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase, a ținut să precizeze, ieri, că votul final la Regulament a avut un scor extrem de strâns, în condițiile în care 23 de voturi au venit de la PRM. "Votul de astăzi ne-a dovedit fragilitatea majorităților care sunt conjuncturale, care depind, în mare măsură, de temele abordate", a ținut să amintească Năstase.
Președintele Camerei Deputaților a declarat că, în această calitate, va solicita Curții Constituționale să se pronunțe asupra ansamblului Regulamentului și că, separat, grupul parlamentar PSD va ataca doar articolul 25.
Năstase e sigur că nu va fi schimbat, din simplul motiv că, potrivit Constituției, președinții Camerelor au un mandat de patru ani și, pentru a fi revocați, ar trebui să fie autorii unor fapte grave.


(598 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Cornelia Drăghici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

A trecut și Regulamentul Camerei Deputaților | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58888101577759 seconds.