Miercuri, 09 Februarie 2005 - 10:48 AM Aleg.RO: Texte, subtexte, pretexte

Publicat de: Valentin Stãn

azi Mãrturisim cã am dorit sã facem o pauzã în comentariile noastre referitoare la actualul locatar al Palatului Cotroceni. Dintr-un anumit unghi de vedere, îi dãm prea multã importantã. Multi colegi de breaslã cad în capcanã si considerã cã trebuie sã se pronunte în legãturã cu fiecare pas pe care îl face presedintele Traian Bãsescu. Ei nu observã cã se aflã în curs de aplicare un plan detaliat de „construire" a unei anumite imagini a sefului statului cu scopuri foarte depãrtate de ceea ce înseamnã slujirea interesului public.
Fãrã sã fim imuni la procesul de intoxicare în curs de derulare, credem cã nu se cuvine sã trecem cu vederea câteva recente declaratii. Nu vrem sã avem constiinta încãrcatã ca urmare a ignorãrii unor fapte si date care prefigureazã pericole reale nu numai pentru evolutia statului de drept (care, de bine, de rãu, existã), ci – pe cale de consecintã – pentru conditia civico-socialã a fiecãruia dintre noi.
Se poate spune, cu întreaga îndreptãtire, cã aproape fiecare afirmatie din recente luãri de pozitie ale sefului statului, adicã textul propriu-zis, subtextul si pretextul, contine un mare potential exploziv. Si aceasta indiferent de domeniul abordat, de la chestiuni care fac obiectul exclusiv al vietii interne a unui partid sau a altuia, pânã la politica externã (împãrtitã de dl. Bãsescu pe cãprãrii, integrarea europeanã – care, fie vorba între noi, nu este un domeniu al politicii externe, ci al celei interne, în proportie de peste 90 la sutã – si asigurarea securitãtii României, împãrtire aflatã flagrant în contradictie cu adevãratele interese ale tãrii), de la implicarea în desemnarea secretarilor de stat si a altor demnitari, pânã la impunerea propriului punct de vedere în chestiuni care vizeazã prerogativele exclusive ale Parlamentului României.
Toate meritã o examinare atentã, dar nu este posibil ca în acest editorial sã tratãm exhaustiv nici mãcar o singurã temã. De aceea, propunem cititorului câteva meditatii referitoare la alegerile anticipate.
Presedintele Bãsescu se declarã „sustinãtor fãrã rezerve al alegerilor anticipate" Acest „fãrã rezerve" meritã evaluat foarte serios. Dupã ce spune cã vrea sã iesim din povestea cu „instabilitatea", afirmã cã, „în momentul ãsta, Guvernul are o stabilitate extraordinarã". Care e adevãrul? Principalul motiv pe care îl aduce în sprijinul „anticipatelor" este „posibilitatea de a face rapid programul la care s-a angajat Alianta".
Pãi, cum vine treaba? Programul actualului guvern nu este cel al Aliantei? UDMR si PUR actioneazã împotriva obiectivelor pe care si le propune guvernul din care fac parte? Ce temeri are domnul presedinte Bãsescu? Iatã ce zice, fãrã sã clipeascã: „Retinerea mea este dacã nu cumva guvernarea riscã sã nu mai aibã coerentã ca urmare a participãrii la guvernare si a altor partide decât Alianta".

Sigur, UDMR si PUR au acceptat, pânã acum, destule umilinte, asa cã încã una este, probabil, suportabilã din punctul lor de vedere.
Nu este în firea noastrã sã lipim etichete, dar nu putem sã ne reprimãm gândul cã o asemenea manierã de abordare si un asemenea comportament seamãnã teribil cu ideea leninistã a „tovarãsilor de drum". Adicã, îi folosesti pe cei din alte partide pânã îti faci treaba (în cazul nostru, sã împiedici PSD sã formeze guvernul) si, apoi, prin diferite mijloace (tot în cazul nostru, alegerile anticipate) sã te debarasezi de ei ca de o mãsea stricatã. Ce alt sens se poate da afirmatiei stimatului nostru presedinte? Domnia sa stie cã nici raporturile dintre componentele Aliantei nu sunt dintre cele mai bune (altfel n-ar fi propus fuziunea), dar îl sperie cel mai mult imprevizibilul în comportamentul „tovarãsilor de drum". Are dreptate. Tot ce s-a construit pe manevre politicianiste este permanent în pericol sã se prãbuseascã. Eventualele alegeri anticipate vor sanctiona, neîndoios, nesocotirea vointei electoratului.


(697 )

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte ºtiri din sursa
Azi

· Alte ºtiri de la Valentin Stãn


Azi: Cea mai cititã ºtire din sursa Azi:

Texte, subtexte, pretexte | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparþin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conþinutul acestora.