Marți, 25 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Împăcarea cu presa?

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Ultima performanță a ‚presei ticăloșite’ – în general, și nu a unei publicații sau alta – este aceea de a fi determinat retragerea din dispozitivul Cotrocenilor a uneia dintre cele mai fragile piese ale angrenajului prezidențial. Din ce în ce mai mult președinția funcționează pe principiul ‚one man’s show’. La fel ca și predecesorul său de cu două ture înainte – este vorba despre Emil Contantinescu – Băsescu nu prea pare să aibă mare nevoie de consilieri. Așa se face că la ora asta are cu vreo patru mai puțini, fără ca activitatea cotidiană să se resimtă în vreun fel.

Nu știu cât de major era rolul pe care-l juca doamna Udrea, și cât de mult va suferi cancelaria de pe urma absenței sale, dar este limpede că nici lipsa lui Pleșu n-a contat prea mult chiar dacă politica externă reprezintă o dimensiune importantă a atribuțiilor prezidențiale.
Cert este că, împreună cu Stana Anghelescu, Elena Udrea se poate considera o victimă a curentului negativ care s-a manifestat în presă încă de la numirea sa. Nu doar din principiu, dar și punctual, doamna Udrea prezintă semnele evidente a unei nete depășiri de competență.

Dacă rolul său s-ar fi limitat doar la ‚pata de culoare’, provocarea președintelui ar mai fi avut un haz. Dar, doamna Udrea era un filtru major al relației și contactelor președintelui cu exteriorul. Prin mâinile ei treceau nu doar corespondența uzuală, ci și cea secretă, iar discernământul său era acela care decidea ce trebuie să ajungă sau nu la președinte.

Or, deficitul de cultură și de experiență, puse în evidență atât de distrugător de episoade devenite celebre, se adăugau, inevitabil, celorlalte handicapuri prezidențiale. Și, nu în ultimul rând, faptul că era greu de acceptat ideea că informații cu caracter mai mult sau mai puțin secret n-ar fi depășit bariera de alcov, pentru a nu deveni instrumente de performat în afaceri, pentru soțul său și tovarășii acestuia fără granițe ideologice, trebuie, nu se poate să nu-l fi pus pe gânduri chiar pe președinte. Renunțarea la colaboratoarea sa, pe care a apărat-o cât de mult a putut până acum trage semnalul unei deșteptări târzii, dar nu tardive.

Dl Băsescu pare că începe să înțeleagă că, așa cum iarna nu-i ca vara, nici președinția nu-i ca primăria, și cu atât mai puțin oamenii pe care i-a avut la dispoziție acolo. Dincolo de a reprezenta o înfrângere a sa, acceptarea demisiei Elenei Udrea reprezintă o primă mostră de bună colaborare cu o presă care nu-i vrea neapărat răul.


(600 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Împăcarea cu presa? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58574390411377 seconds.