Miercuri, 09 Februarie 2005 - 07:46 AM Aleg.RO: Nastase vrea sa fraternizeze cu presa

Publicat de: Silviu Sergiu

evenimentulzilei PSD a pierdut alegerile generale pe mina sa. Aceasta este concluzia care se desprinde din raportul referitor la rezultatul alegerilor si strategia politica a PSD, pe care presedintele partidului, Adrian Nastase, il va prezenta astazi, in sedinta Biroului Executiv Central. Concret, printre motivele pierderii alegerilor, Nastase mentioneaza demobilizarea unor lideri si a unora dintre organizatiile partidului dupa primul tur de scrutin al prezidentialelor”, “festivismul, opulenta si oportunismul unor reprezentanti ai PSD din timpul campaniei electorale” si modificarea listelor parlamentare, dupa ce configuratia lor a fost stabilita in urma alegerilor interne.
Strategie pentru viitor

Adrian Nastase avanseaza in raport o serie de “solutii” privind strategia pentru perioada urmatoare. Liderul PSD insista, in primul rind, asupra “formalizarii unui mecanism de decizie colectiva” la virful partidului, “imposibil de pus in paranteze de catre lider, indiferent care va fi acesta”. In conditiile in care Ion Iliescu este cotat cu cele mai multe sanse de a obtine presedintia partidului, Nastase doreste modificarea statutului, astfel incit alegerile preliminare sa devina “singura modalitate prin care partidul isi desemneaza membrii in toate functiile de conducere si candidatii la alegerile locale”.
In acest context, Nastase propune ca stabilirea candidatului la presedintie sa se faca “prin vot secret, in cadrul unor pre-alegeri la care pot participa toti membrii si simpatizantii PSD”. O alta idee inserata in raport se refera la debirocratizarea PSD, “atit la nivel central, cit si la celelalte niveluri”. “Debirocratizarea rapida presupune reducerea numarului de vicepresedinti”, precizeaza Nastase.

Coruptie

Pe de alta parte, liderul PSD considera ca existenta coruptiei si responsabilitatea partidului pentru o parte din amploarea fenomenului nu trebuie negate. “Va trebui sa ne delimitam explicit de anumite persoane si de anumite comportamente pe care le-am tolerat pina acum, chiar daca exista riscul ca unii vinovati sa paraseasca partidul. Mai bine sa se clarifice lucrurile acum decit sa apara surprize in preajma alegerilor viitoare”, precizeaza raportul.
Cu toate acestea, Nastase doreste ca prezumtia de nevinovatie sa functioneze, “cel putin pina cind va exista un verdict al justitiei”. Nu in ultimul rind, liderul PSD considera ca partidul sau trebuie sa-si reconstruiasca relatia cu presa.
“Exersarea transparentei ca modalitate de lucru cu presa este esentiala prin garantarea unui acces mai larg la activitatile de partid. Efectul lipsei de acces in sediul PSD a jurnalistilor este dublu pagubos: creeaza impresia unor conspiratii necurate in interior si permite furtul de declaratii sub presiune la iesire. Singura solutie este o schimbare radicala a conduitei, in sensul dialogului, transparentei, accesului liber, care sa conduca treptat spre ideea de “fraternitate in opozitie””, se mai precizeaza in raport.


(737 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Silviu Sergiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Nastase vrea sa fraternizeze cu presa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.