Marți, 25 Octombrie 2005 - 09:37 AM Aleg.RO: Cutremur in Coalitia guvernamentala

Publicat de: MARIUS TIAN

atac UDMR-istii nu au reusit sa treaca prin Senat statutul minoritatilor din cauza opozitiei conservatorilor Senatorii au respins, ieri, cu 63 de voturi „pentru“, 43 „impotriva“ si doua abtineri, proiectul de lege privind statutul minoritailor, dupa ce senatorii UDMR au parasit sala in semn de protest fata de pozitia conservatorilor. edinta in care urma sa se voteze statutul minoritatilor a nceput furibund, cu interventia senatorului PRM, Corneliu Vadim Tudor. Acesta, pe un ton stit, i-a somat pe liberali sa se trezeasca la realitate si sa nu voteze o lege antiromaneasca. Invocand trecutul PNL si importanta istorica a Bratienilor, Vadim a racnit la senatorii puterii, invitandu-i „sa nu se lase calcati in picioare de UDMR in schimbul unor voturi“. Imediat, liderul PRM a fost completat de senatorul PSD, Adrian Paunescu, care a afirmat ca „legea e o crima“ si i-a rugat pe senatori sa voteze cu sufletul, nu din ratiuni de coalitie. Cei care au aprins scanteia randurile puterii au fost conservatorii lui Dan Voiculescu, care si-au manifestat disponibilitatea de a vota amendamentul pentru eliminarea capitolului 5 din statutul minoritatilor, capitol care face referire directa la autonomia culturala.
PC a facut jocul opozitiei
In aceste conditii, liderul grupului UDMR din Senat, Verestoy Attila, a cerut pauza de cinci minute pentru consultari, fapt care l-a iritat pe democratul Radu Berceanu, nerabdator sa se treaca la votul final pentru Regulamentul Senatului. Viceliderul senatorilor PC, Sabin Cutas, nu s-a lasat induplecat de insistentele lui Verestoy, mentinandu-se pe pozitie. Potrivit unor surse parlamentare, conservatorii au ripostat astfel refuzului UDMR de a sustine un proiect de lege promovat de PC cu privire la romanii din judetele in care maghiarii sunt majoritari. Votul la amendamentul Verdinas - Iorgovan a consfintit eliminarea capitolului 5 din statutul minoritatilor: 51 „pentru“ eliminarea acestuia, 40 „impotriva“ si doua abtineri. Stupefiat, Verestoy a anuntat retragerea UDMRistilor din plenul Senatului pentru o sedinta de partid, acuzand faptul ca 12 conservatori „nu s-au obosit sa voteze“. In absenta acestora din sala, statutul minoritatilor a fost respins cu 63 de voturi „pentru“, 43 „impotriva“ si doua abtineri.
Autonomia administrativa, mascata de cea culturala
Proiectul de lege prevedea numeroase „favoruri“ acordate minoritatilor nationale, etnia maghiara fiind de departe in avantaj. Statutul elaborat de Executiv prevedea dreptul minoritatilor de a alege Consilii Nationale ale Autonomiei Culturale, care nu sunt altceva decat autoritati administrative autonome. Aflate sub autoritatea Parlamentului, acestea ar fi avut atributii importante in privinta functionarii institutiilor de invatamant sau de cultura in limba materna. Potrivit statutului, CNAC ar fi numarat de la sapte la 91 de membri, alesi pe patru ani. De asemenea, consiliul si-ar fi putut desemna reprezentanti teritoriali in vederea colaborarii cu autoritatile statului, avand obligatia de a prezenta un raport anual Parlamentului. Legea mai prevedea ca statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase. Orice discriminare sau incitare la discriminare pe criteriul apartenentei la o comunitate nationala atrage raspunderea contraventionala a persoanei vinovate, daca nu intra sub incidenta legii penale, mai prevede proiectul de statut. De asemenea, erau interzise indemnul la ura nationala, rasiala sau religioasa, incitarea la discriminare sau la violenta publica impotriva minoritarilor. Tinand cont de dispunerea in teritoriu a etnicilor maghiari, o prevedere a statutului care ii avantaja clar pe acestia era aceea in care se interzice modificarea limitelor unitatilor administrativteritoriale, respectiv, a circumscriptiilor electorale in defavoarea ponderii minoritatilor nationale care locuiesc in mod traditional in acestea.


(671 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Atac

· Alte știri de la MARIUS TIAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Atac:

Cutremur in Coalitia guvernamentala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67523288726807 seconds.