Marți, 25 Octombrie 2005 - 09:12 AM Aleg.RO: Astia macar demisioneaza!

Publicat de: Ovidiu BANCHES

ziua Consilierul de stat Elena Udrea - blonda de la Cotroceni, pentru unii - a demisionat, ridicand la patru numarul sfetnicilor prezidentiali plecati de timpuriu de langa Basescu. Primul a parasit Palatul Vasile Blaga. A urmat Andrei Plesu, demisionat din motive personale. Tot din motive personale, dar cu totul si cu totul altele decat cele ale distinsului filosof, a trantit usa dupa ea Stana Anghelescu. Acelasi lucru a facut acum Elena Udrea. In cazul domnilor (Blaga si Plesu) renuntarea la functie s-a produs fara mare tam-tam. In schimb, demisiile doamnelor (Anghelescu si Udrea) raman inca invaluite in valatucii "tigarilor fara" si a prafului rascolit in parcarile cu plata.

Plecarea blondei, bucuria opozitiei. Pesedistii au decretat, la aflarea vestii ca Elena Udrea a parasit Cotrocenii, ca demisia acesteia reprezinta o dovada a existentei grupurilor de interese care roiesc in jurul presedintelui. Parerea lui Geoana: "Atunci cand Basescu a castigat alegerile, mesajul a fost foarte serios, a anuntat ca va lupta contra grupurilor de interese. Iata ca se demonstreaza ca actuala putere nu este ocolita de grupuri de interese. Iata ca Basescu devine tot mai singur". Si a lui Nastase: "Este vorba de un episod pentru Traian Basescu, dar nu este unul pentru tara. Noi ar trebui sa discutam despre problemele importante ale tarii, nu despre desuurile doamnei Udrea".

Adevarat. "Desuurile doamnei Udrea" nu reprezinta o problema importanta pentru tara, dupa cum la fel de adevarat este ca un politician cu pretentii de gentleman nu si-ar impodobi discursul cu asemenea referiri. Este vorba, totusi, despre demisia unui consilier de stat, iar un asemenea gest merita putina seriozitate. Daca in cauza era, sa zicem, presedintele Camerei Deputatilor? Era o problema importanta sau una minora?

Problema este ca, in vocabularul politic al PSD, conceptul de "demisie", mai ales in forma sa nobila (demisie de onoare), nu exista. A recomanda unui pesedist sa renunte la functie este ca si cum l-ai injura de mama sau i-ai pune foc la casa. Gasim destule exemple in guvernarea 2001-2004, ca sa nu mergem mai departe. Va mai amintiti de acel trio formidabil compus din Mircea Beuran, Hildegard Puwak si Serban Mihailescu, ministri de frunte in Cabinetul Nastase? Cat au mai vuit prin ziare cuvinte precum "plagiat", "deturnare-de-fonduri", "spaga", pana cand personajele aratate cu degetul sa se urneasca din Palatul Victoria! Nici acum nu stim daca cei trei au demisionat sau au fost demisi, intrucat Partidul a prezentat "rusinea" de asa maniera incat sa para a promovare. Initial, Nastase a comunicat ca Beuran, Puwak si Mihailescu au "acceptat demisia" insa a rectificat imediat precizand ca cei trei "au initiat demisia".

Si acum, in opozitie fiind, pesedistii se comporta la fel. Sa ne gandim numai ce reactie a avut Adrian Nastase cand colegul sau de partid, Alin Teodorescu, a deconspirat ca, in 2004, dupa alegerile locale, Ion Iliescu i-ar fi cerut premierului de atunci sa renunte la functie. "Presedintele Iliescu nu mi-a cerut niciodata sa imi dau demisia!", a sarit ca ars Nastase, adaugand ca Teodorescu era mai bine sa taca. In alta ordine de idei, fostul prim-ministru a recunoscut ca a vrut la un moment dat sa renunte la sefia Executivului. Pentru ca "ajunsesem la un punct maxim ca rezultate, fusesera si cateva incidente si comentarii care ma deranjasera profund si atunci am avut cateva zile de reflectie". Nu din alt motiv.

Istoria ne arata ca pesedistii, atunci cand prind un scaun, nu mai pot fi dezlipiti cu una cu doua. Cine spera ca se vor ridica de bunavoie de pe el, spera degeaba. A constatat asta si actuala putere, in momentul in care a vrut sa-si puna oamenii in fruntea Camerelor si a Consiliilor Judetene. Revenind la Elena Udrea - poate nu cel mai potrivit exemplu pentru evidentierea demisiei ca instrument al moralitatii in politica - ii acordam, totusi, acesteia, o "bila alba". Faptul ca o "blonda" de la Cotroceni a stiut sa se retraga la un moment dat, in timp ce politicieni cu pretentii se gandesc sa paraseasca functia doar cu picioarele-nainte, spune multe.

Astazi e ziua Raportului de tara. Vom afla ca la examenul de admitere in Uniunea Europeana am primit si note bune si cateva "de trecere". Dar, la fel de bine, ne asteptam sa fim mustrati pentru lipsa de rezultate in combaterea marii coruptii, pentru lentoarea reformelor in administratie si, probabil, pentru ne-securizarea frontierelor. Pentru contraperformanta, cineva trebuie sa raspunda. Ne putem astepta ca responsabilii vizati sa-si prezinte demisia, sa fie demisi sau sa nu se intample nimic. Ca pe vremea fostilor.


(1097 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Ovidiu BANCHES


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Astia macar demisioneaza! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59739899635315 seconds.